Navbar logo new
Vooruitblik PGIM Fixed Income op rentebesluit ECB - laatste kans voor de haviken?
Calendar11 Sep 2023
Thema: Macro
Fondshuis: PGIM

In onderstaand commentaar blikt Katharine Neiss, Chief European Economist bij PGIM Fixed Income, vooruit op het spannende rentebesluit van de ECB volgende week.

Tijdens de komende ECB-vergadering zal er waarschijnlijk een levendig debat plaatsvinden over de vraag of het beter is om een renteverhoging van 25 basispunten in september door te zetten of juist over te slaan. Hoewel de data uit het recente verleden pleiten voor verdere renteverhogingen, suggereren de toekomstindicatoren dat een pauze op dit moment verstandig kan zijn. Zo daalde de inflatie in augustus minder dan verwacht en blijft de kerninflatie boven de 5%. Met verdere opwaartse druk op de energieprijzen zal de inflatie waarschijnlijk langzamer dalen in de richting van de ECB-doelstelling van 2%.

Toch zijn er zorgwekkende tekenen van afnemende economische activiteit. De vraag naar krediet loopt sterk terug. De (verwerkende) industrie zit al sinds het begin van dit jaar in een krimp en de verwachting is dat die trend zich zal voortzetten. Ook de dienstensector vertoont sinds het voorjaar consistente tekenen van verzwakking. De arbeidsmarkt koelt af. Dit alles wijst erop dat hogere rentetarieven met enige vertraging doorwerken in de reële economie - en uiteindelijk de inflatie.

Door nu een pauze in te lassen, kan de ECB het effect van eerdere renteverhogingen evalueren en als verdere verhogingen nodig zijn, kunnen deze later in het jaar worden doorgevoerd. Maar omdat de kerninflatie op jaarbasis naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar zal dalen als gevolg van basiseffecten, zien de haviken in de raad van bestuur deze vergadering misschien als hun laatste kans om een laatste renteverhoging door te drukken. De uiteindelijke beslissing wordt heel spannend.