Navbar logo new
De economie zal erg onzeker blijven
Calendar15 Sep 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet
Pictet brand logo

Sabrina Khanniche en David Gorgone (Pictet Asset Management)


De belangrijkste centrale banken zijn stilaan klaar met het optrekken van hun beleidsrente, maar de markt is momenteel te optimistisch in zijn verwachtingen. Tegen deze achtergrond zullen geldmarktfondsen interessant blijven.


"Centrale banken zullen in de tweede helft van 2023 waarschijnlijk stoppen met het verhogen van hun beleidsrente, omdat de inflatie over de hele lijn daalt", zegt Sabrina Khanniche (Senior Economist bij Pictet Asset Management). "Een aantal factoren (stijgende lonen, problemen in de toeleveringsketen, etc.) kan de komende maanden bijdragen aan een hoge inflatie".


"Centrale bankiers zullen het risico van te agressieve verkrapping moeten afwegen tegen hun geloofwaardigheid in het terugbrengen van de inflatie naar hun langetermijndoelstelling (doorgaans rond 2%). Uit de laatste mededelingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank is gebleken dat het nodig is om de rente langer hoog te houden".


Khanniche sabrina 1280x1280

Sabrina Khanniche, Senior Economist bij Pictet Asset Management.


Spaarreserves


Het wijst er ook op dat in Europa het transmissiemechanisme van het monetaire beleid duidelijk aan het werk is, waarbij de effecten van de verkrapping voelbaar zijn op de vastgoedmarkt, de kredietverlening en de investeringen. "De eurozone is sterk afhankelijk van krediet, en de aanscherping van de financieringsvoorwaarden zou moeten leiden tot een daling van de private vraag en de inflatie". Sabrina Khanniche verwacht dat de ECB tegen het einde van 2023 haar eindrente van 4% zal bereiken.


"Tegelijkertijd blijft er een aanzienlijk spaaroverschot (5,8% van het bbp), een factor die gunstig is voor de economische vooruitzichten op middellange termijn. En doordat de schulden niet hoog zijn, is de Europese cyclus ook minder gevoelig voor stijgende rentevoeten en vermindert het risico op een recessie op het oude continent". De Europese bbp-groei wordt geraamd op 0,6% voor het lopende jaar, dankzij de stevige private consumptie, en 0,9% voor 2024.


Schuldgraad onder controle


"In de Verenigde Staten is de situatie minder duidelijk, met een aantrekkende woningbouw en een arbeidsmarkt die de inkomens van huishoudens blijft stimuleren. De groei van het Amerikaanse bbp wordt voor heel 2023 geraamd op 1,6%, met een uitgesproken vertraging in de tweede helft van het jaar. "Het is echter onwaarschijnlijk dat het land in een recessie terechtkomt (de kans wordt geschat op slechts 13%), omdat de particuliere consumptie sterk blijft. Sabrina Khanniche wijst erop dat de huidige situatie verschilt van het einde van cycli in het verleden, waarbij economische agenten nog steeds over veel opgebouwd spaargeld en een redelijk schuldniveau beschikken.


"Dit spaaroverschot zou in de loop van volgend jaar moeten worden opgebruikt, wat vervolgens zou moeten wegen op de consumptie van Amerikaanse huishoudens. Ze verwacht daarom dat de kerninflatie de komende maanden zal blijven afnemen en in 2024 onder de 3% zal komen. "Wij zijn daarom van mening dat de beleidsrente in de VS nu zijn piek heeft bereikt (5,25-5,5%), maar op een hoog niveau zal blijven tot de inflatie weer onder de doelstelling van 2% komt, waarbij een versoepeling onwaarschijnlijk is voor het midden van volgend jaar.”


Geldmarkt aantrekkelijk


David Gorgone (Senior Client Portfolio Manager bij Pictet Asset Management) wijst erop dat de marktverwachtingen voor het ECB-tarief redelijk optimistisch zijn. De markt verwacht dat de inflatie tegen het einde van het jaar onder controle zal zijn en dat de eerste verlaging van de beleidsrente waarschijnlijk al in het tweede kwartaal van 2024 zal plaatsvinden. "Tegelijkertijd blijft de ECB agressief praten en zeggen dat de beleidsrente voor lange tijd hoog moet blijven". Tegen deze achtergrond van onzekerheid over toekomstige rentevoeten is het moeilijk voor beleggers om te beslissen over beleggingsoplossingen voor de middellange en lange termijn. "Deze onzekerheid wordt ook weerspiegeld in de recente hoge volatiliteit van de 2-, 5- en 10-jaars rente op staatsobligaties. "Een voorzichtige benadering van de rentemarkt lijkt een goede strategie voor de komende 9 tot 18 maanden," zegt David Gorgone. Dit verklaart grotendeels het grote succes van geldmarktfondsen in de afgelopen maanden, omdat ze het dubbele voordeel bieden van liquiditeit, geen durationrisico en onmiddellijke doorstroming van rentestijgingen. "Bovendien zijn deze producten, met rendementen van meer dan 3%, momenteel een verstandig alternatief voor traditionele obligatiebeleggingen of termijndeposito's". Hij raadt ook aan om de voorkeur te geven aan ”de geldmarkt door gebruik te maken van een beleggingsfonds, dat het risico spreidt en actief beheer van de verschillende posities mogelijk maakt", zoals het Pictet-Short-Term Money Market fonds.


Gorgone david 033 2048x2048

David Gorgone, Senior Client Portfolio Manager bij Pictet Asset Management.