Navbar logo new
Zoom op Fondsen: De flexibele fondsen van DNCA Finance
Calendar18 Sep 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: DNCA Investments
Dnca

Flexibele strategieën blijven een bijzonder populair fondsenaanbod voor Belgische beleggers.


De teams van DNCA Finance waren begin september in Brussel om het volledige gamma flexibele fondsen van de in Parijs gevestigde fondsbeheerder te presenteren (DNCA Invest Alpha Bonds, DNCA Invest Eurose, DNCA Invest Evolutif), drie producten met een belegd vermogen van meer dan € 10 miljard. "Wij waren een van de weinige beheerders met een positieve inflow in 2022, vooral dankzij de goede prestaties van onze flexibele fondsen, die qua beleggingsstrategie en positionering zeer complementaire risicoprofielen hebben", zegt Thomas Péan (Head of Sales voor België). "We zijn ervan overtuigd dat de stijging van de obligatierente een ideale gelegenheid is om deze producten opnieuw te overwegen.”


Dnca investments

Prestaties obligaties


DNCA Invest Alpha Bonds is het jongste van de drie fondsen, is opgericht in 2017 en positioneert zich uitsluitend in zeer liquide obligatieklassen, d.w.z. staatsobligaties van ontwikkelde landen. Met een stijging van 6% over heel 2022 is dit fonds het populairste geworden in het assortiment van de in Parijs gevestigde fondsbeheerder. Fabien Georges (fondsbeheerder) wijst erop dat deze goede prestaties het resultaat zijn van een voorzichtige positionering begin vorig jaar, waardoor deze strategie optimaal kon profiteren van de herhaalde renteverhogingen door de grote centrale banken.


Voor de komende maanden benadrukt hij dat het monetaire beleid zal worden gekoppeld aan de salarisevolutie. "De financiële markten hebben nog geen rekening gehouden met het risico van een hoger dan verwachte inflatie. We hebben onze posities gehandhaafd om blootstelling te krijgen aan een duurzaam hoger inflatieniveau", een positionering die inflatielinkte obligaties omvat, die het goed zouden moeten doen in de huidige omgeving.


De kat uit de boom kijken


Fabien Georges is daarom van mening dat we geen duration aan portefeuilles moeten toevoegen in de hoop op een snelle versoepeling van de rentetarieven van de centrale banken. "Op dit moment is er gewoon geen risicopremie op het lange eind kant van de rentecurve, dus we blijven liever bij korte looptijden (minder dan drie jaar) om te profiteren van kansen wanneer die zich voordoen.”


DNCA Invest Alpha Bonds heeft weinig blootstelling aan bedrijfsobligaties, vanwege een relatief nauw risicobudget dat streeft naar een volatiliteit van minder dan 5%. "We houden liever schuld aan uit bepaalde opkomende landen waar de rentedynamiek gunstiger is. We hebben de mogelijkheid om geduldig te zijn en een hoge cashpositie te behouden, die op dit moment zeer goed rendeert".


Herpositionering


DNCA Invest Eurose blijft het paradepaardje van de gemengde fondsen van DNCA Finance, met een track record en een herstelde rating van vijf sterren die het resultaat is van de herpositionering die in 2021 werd doorgevoerd om beheerders in staat te stellen beter te profiteren van marktkansen en tegelijkertijd een gematigd risicoprofiel te behouden, met een rendement dat momenteel 5% bedraagt voor zowel de aandelen- als de obligatieportefeuille.


"We hebben het beleggingsuniversum verbreed met meer blootstelling aan groei en meer flexibiliteit om ons in te dekken tegen correctierisico's in aandelen en obligaties", zegt Nolwenn Le Roux (fondsbeheerder). "We hebben ook extrafinanciële criteria in het beheerproces geïntegreerd, wat het risicoprofiel heeft verlaagd.”


Banken aantrekkelijk


DNCA Invest Eurose is voor 31% belegd in aandelen, voor 59,5% in obligaties en voor 9,5% in cash. "Zelfs met deze grotere vrijheid behoudt onze aandelenportefeuille een klemtoon op value, vooral door onze blootstelling aan energie en banken," merkt Damien Lanternier (fondsbeheerder) op. "Het huidige renteklimaat ondersteunt onze blootstelling aan financiële aandelen en onze voorzichtigheid ten aanzien van bedrijven met aanzienlijke herfinancieringsbehoeften. Over het geheel genomen stelt de huidige omgeving ons in staat om goed te presteren zonder al te veel risico's te nemen.”


Aan de obligatiekant werd de blootstelling aan high yield verminderd ten gunste van bedrijfsobligaties van hogere kwaliteit, die minder blootstaan aan wanbetalingsrisico's in een recessieomgeving. "Wij houden ook van achtergestelde bankobligaties", voegt Nolwenn Le Roux toe, "met een duration die kort blijft gezien de sterke afvlakking van de rentecurve.”


Agressief profiel


Tot slot heeft DNCA Invest Evolutif een aantal magere jaren achter de rug, waarbij het uitstaande vermogen sinds het einde van de eerste helft van 2017 is gehalveerd. De recente prestaties waren echter bevredigend en het fonds heeft onlangs zijn viersterrenrating van Morningstar teruggekregen. Het is ook met meer dan 10% gestegen sinds het begin van 2023. Deze gemengde, flexibele strategie is veel meer gericht op aandelen (68%) en bedrijfsobligaties (25%, voornamelijk investment grade).


Alexis Albert (fondsbeheerder) wijst erop dat de strategie de afgelopen jaren ook een wending heeft genomen, met een veel evenwichtigere positionering tussen value (45% van de aandelenportefeuille) en kwaliteitsgroei (55%). "We hebben de portefeuille ook geïnternationaliseerd, waarbij de Verenigde Staten nu 30% van de aandelenportefeuille uitmaken. En we hebben ook een veel redelijkere rotatie van de posities dan in het verleden.”


Hij wijst er ook op dat de stijging van de rente betekent dat er nu echte kansen zijn in het obligatieluik. "Hoewel we onze blootstelling aan aandelen soms hebben verhoogd tot bijna 85% van het vermogen, zal het veel moeilijker worden om dit in de toekomst te doen, nu de obligatiemarkten reële mogelijkheden voor diversificatie bieden".