Navbar logo new
Small Caps: de hoogste korting in 20 jaar
Calendar25 Sep 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

Door Jean-François Cardinet, James Ogilvy and Annabelle Vinatier – portfolio managers in het Small Caps Team van Lazard Frères Gestion

Small Caps (gedefinieerd als bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan € 2 miljard) zijn tot nu toe positief (+8% voor de MSCI EMU Small Cap Net Return), maar hun prestaties blijven achter bij die van Large Caps (marktkapitalisaties van meer dan € 8 miljard). Het waarderingsverschil tussen Small Caps en Large Caps heeft het hoogste niveau in twee decennia bereikt. Tussen 2003 en 2018 werden Small Caps met een premie verhandeld, maar sindsdien is die premie geleidelijk afgenomen en momenteel worden ze verhandeld tegen een gemiddelde korting van 14% (per eind augustus 2023).

Over het algemeen blijven de financiële resultaten van Small Cap sterk: de gemiddelde jaarlijkse winstgroei bedroeg +8,6% tussen 2019 en 2022, wat hoger is dan de +7,5% van Large Caps.

De stijgende rente heeft onevenredig zwaar gewogen op het segment. Dit wordt deels verklaard doordat groeiaandelen, waarvan de hogere waarderingsmultiples gevoeliger zijn voor rentetarieven, een aanzienlijk deel van het Small Cap universum uitmaken. Restrictievere financieringsvoorwaarden kunnen ook problematischer zijn voor kleinere bedrijven, hoewel dit risico alleen bedrijven met een hoge schuld treft. Meer in het algemeen hebben fondsen die belegd zijn in Small- en Mid-caps uit de eurozone de afgelopen jaren een aanzienlijke uitstroom gekend (2,7 miljard euro aan netto terugbetalingen alleen al in 2022)1 . Dit weerspiegelt de voorzichtigheid van beleggers in een context van onzekere economische vooruitzichten, waarbij Small Caps als risicovoller worden gezien dan Large Caps.

Ondanks de onzekerheid op korte termijn worden Small Caps momenteel gemiddeld verhandeld tegen bijzonder aantrekkelijke waarderingsmultiples. De recordkorting lijkt moeilijk te rechtvaardigen gezien de intrinsieke kwaliteiten van veel van de bedrijven in dit segment.