Navbar logo new
De resultaten zullen steun bieden in oktober
Calendar06 Oct 2023
Thema: Beleggen
Lfde blue

DAVID KRUK en PIERRE PUYBASSET (La Financière de l'Echiquier)


Pierre david verticale

David Kruk wijst erop dat oktober een bijzonder verwarrende maand was, vooral wat betreft de communicatie van de centrale banken. De bedrijfswinsten zouden de aandelenkoersen in de tweede helft van oktober moeten ondersteunen.


Vooruitlopend op twee publieke evenementen eind oktober (op 25 oktober in Luxemburg en 26 oktober in Brussel), hield La Financière de l'Echiquier eind september haar traditionele webinar 'Au Cœur Des Marchés'. Bij deze gelegenheid bespraken Pierre Puybasset (woordvoerder vermogensbeheer bij La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (hoofd van de trading desk bij La Financière de l'Echiquier) het nieuws van de afgelopen maand en de uitdagingen die de komende weken voor ons liggen.


Septembertraditie


Eind vorige maand voorspelde David Kruk een onzekere septembermaand, en de afgelopen weken hebben hem gelijk gegeven. "Het begin van de maand was een beetje eentonig en lusteloos, net als de vorige twee maanden. Over een korte periode hebben we zelfs de 100-dagen grens gepasseerd zonder een correctie van meer dan 1,5% op de S&P500 index, met extreem lage volatiliteit".


"Daarna keerden we terug naar een meer traditioneel septemberpatroon, dat eindigde met aanzienlijke correcties op de S&P 500 index (-5%) en de Nasdaq (-7%)". De correctie was nog duidelijker op de obligatiemarkten, met een sterke stijging van de 10-jaarsrente. In Europa stond september in het teken van zwakte in de luxegoederensector als gevolg van de Chinese vraag, die zich maar langzaam herstelt en 75% van de groei van de sector voor zijn rekening neemt.


Negatieve geldstromen


Tot slot heeft de retoriek van de centrale bankiers weinig geholpen om de verwarring op de markt weg te nemen: de Fed verwacht nu dat ze de rente in 2024 twee keer zal verlagen, tegen vier keer eerder. Het vooruitzicht van hogere basisrentes voor langere tijd begint zijn weerslag te krijgen in de waarderingen van risicovollere activa. "Het debat over het monetaire beleid zal de komende maanden gevoerd worden," benadrukt David Kruk.


Wat de geldstromen betreft, merkt hij ook op dat deze de afgelopen weken ongunstig waren, met momentumfondsen die gedwongen werden te verkopen na de marktcorrectie, aanpassingen aan het einde van de maand voor 60/40 gemengde fondsen, die aandelen moesten verkopen om obligaties te kopen, en onzekerheden in verband met een nieuwe shutdown of het einde van het moratorium op studieleningen in de Verenigde Staten.


Land of confusion


Bij de grote Amerikaanse brokers is de verwarring ook groot. Hoewel de verwachting van een hoger dan verwachte inflatie nu deel uitmaakt van de verwachtingen van veel strategen, geloven sommigen dat de beleidsrente van de Fed begin volgend jaar nog steeds kan worden verhoogd, terwijl anderen erop rekenen dat de economie de komende maanden in een recessie terechtkomt.


"We verwachten dat de kwestie van overheidstekorten steeds belangrijker zal worden, in een context waarin de uitgaven waarschijnlijk hoog zullen blijven, terwijl in 2024 40% van de kiezers in de wereld naar de stembus gaat. Bij de veilingen die de komende kwartalen worden gehouden, zullen beleggers hogere rendementen eisen".


Tegelijkertijd wijzen andere strategen op de goede gezondheid van de Amerikaanse consumenten en de aanhoudend hoge werkgelegenheid, die de impact op de economische activiteit en de bedrijfswinsten in principe zouden moeten beperken. "Tussen pessimisten en optimisten loopt het verschil in verwachtingen voor de S&P500 index op middellange termijn uiteen van 4.200 tot 4.700 punten, wat sterk uiteenloopt".


Low profile blijven


Pierre Puybasset wijst erop dat het slechtste nieuws van vandaag een Fed zou kunnen zijn die te snel een renteverlaging aankondigt. "De grootste angst van de Federal Reserve is dat ze voortijdig haar waakzaamheid zal laten verslappen, waardoor de inflatie terugkeert en ze gedwongen zal worden om de monetaire voorwaarden opnieuw aan te scherpen. De economische gevolgen zouden aanzienlijk zijn, net als de impact op financiële activa".


Daarom vindt hij dat we rustig moeten afwachten tot het einde van deze lastige periode om er zeker van te zijn dat de inflatie voorbij is. "Op de korte termijn moeten we leven met hogere rentes als we het vooruitzicht willen zien van monetaire versoepeling en positieve prestaties op de financiële markten in de komende vier tot vijf jaar".


Resultaten bijhouden


Voor oktober is David Kruk iets positiever. ”Het seizoenseffect is over het algemeen gunstiger in het laatste kwartaal van het jaar (65% positieve performance sinds 1985 volgens Bank of America en Bloomberg), vooral in oktober en november.” Hij verwacht vooral dat de bedrijfswinsten de komende maanden een ondersteunende factor zullen zijn. "Ze zouden het sentiment vanaf de tweede helft van oktober moeten ondersteunen, met instappunten die de afgelopen weken weer aantrekkelijker zijn geworden".