Navbar logo new
'Goldman Sachs Asset Management haalt $ 4,0 miljard op voor West Street Infrastructure Partners IV'
Calendar24 Oct 2023
Thema: Fondsen
Fondshuis: Goldman Sachs

Goldman Sachs Asset Management kondigt vandaag de final close aan van West Street Infrastructure Partners IV en de hieraan gerelateerde vehikels ("WSIP IV" of "het Fonds").

Het fonds sluit conform doelstelling op $4,0 miljard, en is het meest recente in een reeks vlaggenschipfondsen die zich toeleggen op beleggingen in waardeverhogende, op het middensegment van de markt gerichte infrastructuur.

Het kapitaal is bijeengebracht door een diverse groep institutionele en vermogende beleggers, naast belangrijke toezeggingen van Goldman Sachs en zijn werknemers.

Philippe Camu, Voorzitter Infrastructuur bij Goldman Sachs Asset Management: "De WSIP IV fondsenwerving weerspiegelt de kracht, staat van dienst en spanwijdte van ons wereldwijde infrastructuurplatform. We zijn dankbaar voor het partnerschap van zowel bestaande als nieuwe investeerders en kijken uit naar wat er voor onze franchise in het verschiet ligt. We zijn enthousiast over de prestaties van onze portefeuille tot zo ver en blijven ons inzetten om consistente rendementen te leveren voor onze beleggers."

WSIP IV heeft reeds $2,3 miljard toegezegd aan acht bedrijven, gediversifieerd naar geografie en sectoren. Dit zijn onderandere Synthica, een Amerikaanse ontwikkelaar en operator van organische hernieuwbare gasfabrieken, Frøy ASA, een leverancier van transport- en ondersteuningsinfrastructuur voor de Noorse aquacultuursector, Verdalia, een ontwikkelaar en operator van Europese biomethaan gasfabrieken, GridStor, een ontwikkelaar en operator van utility-grade batterijopslagprojecten in de VS, ImOn Communications, een glasvezel naar huis ("FTTH") breedbandprovider gevestigd in Iowa, en Adapteo, een leverancier van herbruikbare modulaire ruimteverhuuroplossingen in Noord-Europa[1].

Onder leiding van Philippe Camu, Scott Lebovitz en Tavis Cannell heeft het infrastructuur team van Goldman Sachs Asset Management in 17 jaar tijd meerdere marktcycli doorlopen in het benutten van gedifferentieerde kansen en het genereren van aantrekkelijke rendementen voor klanten. Het fonds wil voornamelijk beleggen in operationele bedrijven met defensieve, lange termijn kasstromen, sterke marktposities en in assets en diensten die van cruciaal belang zijn voor de samenleving. In de gehele portefeuille maakt het team gebruik van operationele adviseurs en experts van de Goldman Sachs Value Accelerator die investeringsbedrijven ondersteunen bij het opschalen van inkomsten, operationele excellentie, digitale transformatie, talentstrategie en ESG.

Scott Lebovitz, Co-Hoofd Infrastructuur bij Goldman Sachs Asset Management: "De beleggingscategorie infrastructuur is gepositioneerd om te profiteren van enkele van de meest interessante seculaire rugwindeffecten die samenhangen met decarbonisatie, digitalisering, de-globalisering en demografie, die elk een aanzienlijke mobilisatie van privékapitaal vereisen. In het huidige economische klimaat zullen een gedisciplineerde focus op risico en het vermogen van beheerders om waarde te creëren de belangrijkste vormen van onderscheid in prestatie zijn, waar ons platform zeer goed gepositioneerd is. Veel beleggers blijven onder-gealloceerd in infrastructuur en we zijn bevoorrecht dat zowel bestaande als nieuwe beleggers ons hun kapitaal toevertrouwen."

Deze close is in navolging van de recente close van Goldman Sachs' inaugurele infrastructuur secondaries fonds, Vintage Infrastructure Partners I, dat in september 2023 sloot op $ 1 miljard aan equity commitments.