Navbar logo new
"Er zijn enkele tegenstrijdige signalen op de markten"
Calendar06 Nov 2023
Thema: Beleggen

David Kruk gelooft dat verschillende signalen wijzen op een marktherstel in november. Het economische klimaat blijft echter moeilijk en we moeten voorzichtig blijven bij het alloceren tussen activaklassen.

David kruk en pierre puybasset
Pierre Puybasset en David Kruk
Pierre Puybasset (woordvoerder vermogensbeheer bij La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (hoofd van de trading desk bij La Financière de l'Echiquier) waren eind oktober in Brussel voor hun maandelijkse conferentie Au Cœur Des Marchés. Zoals gebruikelijk bespraken ze het nieuws van de afgelopen maand en presenteerden ze hun analyseraster voor de komende weken.

Een moeilijke maand

David Kruk wijst erop dat oktober een zeer moeilijke maand was, waarin de Amerikaanse economie nog steeds watertrappelt. "De doorbraak van het niveau van 4,35% voor de Amerikaanse 10-jaarsrente gaf een belangrijk signaal van twijfel af aan de aandelenmarkten". Hij merkt op dat niemand nu gelooft in een recessie in de VS, met een afvlakkende rentecurve als gevolg van de stijging van de 10-jaars rente. "Helaas voor beleggers was deze afvlakking naar boven toe.”

Tegelijkertijd boden de resultaten geen ondersteuning voor de koersen, ook al kwamen ze over het algemeen overeen met of lagen ze boven de verwachtingen. "We merken op dat de markten de neiging hebben om bedrijven die niet in staat waren om cijfers in lijn met de verwachtingen te publiceren zwaar te straffen, terwijl bedrijven die positief verrast hebben niet beloond zijn. Traditionele beleggers (die kijken naar waarderingen van bedrijven) vertegenwoordigen nu slechts 20% van de spelers op de Amerikaanse aandelenmarkt, vergeleken met 50% een paar jaar geleden. Ze zijn nu grotendeels in de minderheid vergeleken met traders en momentumfondsen".

Veilingen

Voor de komende maanden benadrukt hij dat de Amerikaanse overheidsuitgaven sterk zullen blijven in een verkiezingsjaar dat niet bevorderlijk is voor besparingen op de begroting. "Tegelijkertijd zijn Japanse en Chinese investeerders minder geneigd om deel te nemen aan veilingen van Amerikaanse Treasuries, dus de Treasury zal gedwongen worden om de rente op deze emissies te verhogen om investeerders aan te trekken".

David Kruk wijst erop dat de bedrijvigheid in de verwerkende industrie in de eurozone zwak blijft en verband houdt met de ontwikkelingen in de Chinese economie. "Sinds in maart duidelijk werd dat China de wereldwijde groei niet zou aanjagen, zijn Europese aandelen ondermaats gaan presteren. Hij denkt dat de ECB in de toekomst waarschijnlijk niet langer de speelruimte zal hebben om haar beleidsrente te verhogen.

Tegenstrijdige signalen

Wat de komende maand betreft, wijst David Kruk erop dat de huidige situatie hem doet denken aan oktober 2022. "Volgens Goldman Sachs zijn er momenteel een aantal indicatoren die de aandelenmarkten in beroering brengen, zoals de onbalans tussen optimisten en pessimisten en het liquiditeitsniveau in de portefeuilles.” Hij merkt ook op dat het laatste kwartaal van het jaar over het algemeen een positieve periode is voor de aandelenmarkten, met aandeleninkoopprogramma's die in de komende weken worden hervat in de Verenigde Staten.

Tegen deze achtergrond is Goldman Sachs redelijk positief over Europese aandelen, die in 2024 zullen worden ondersteund door een combinatie van winstgroei, stijgende dividenden en inkoop van eigen aandelen. "Europese bedrijven hebben ook 35% meer cash dan in de periode vóór de COOVID, wat volgend jaar een opleving in fusies & overnames mogelijk zou moeten maken".

Andere Amerikaanse brokers blijven begin volgend jaar een recessie voorspellen, met een aanzienlijke stijging van de wanbetalingspercentages en een aandelenmarktrisico dat des te groter is omdat beleggers op hetzelfde moment in dezelfde aandelen zijn gepositioneerd. "Gezien het heersende pessimisme denken we dat het waarschijnlijk is dat de prijzen in november zullen opveren.

Terugkeer van gemengde portefeuilles

Wat het beleggingsbeleid betreft, wijst Pierre Puybasset erop dat de centrale banken nu de munitie hebben gevonden die ze nodig hadden om een economische vertraging op te vangen en de markt nieuw leven in te blazen, terwijl deze manoeuvreerruimte volledig verloren was gegaan. "We zijn een meer orthodox klimaat op de financiële markten begonnen, waarbij activaklassen naar verwachting normaler zullen reageren".

"Met dit in gedachten houden we van investment-grade bedrijfsobligaties in Europa, die aantrekkelijke rendementen bieden. Hij merkt op dat dit een situatie is die ook gunstig zou moeten zijn voor gemengde fondsen, met een obligatieklasse die zijn diversificatierol heeft herwonnen. "Een fonds zoals de multi-assetstrategie die we in 2008 lanceerden, heeft momenteel een nettoblootstelling aan aandelenmarkten van slechts 16%.

"Stijgende rentevoeten zullen gevolgen hebben voor de reële economie, dus we zullen nog voorzichtiger moeten zijn met de financiële positie van bedrijven, waarbij de machtsbalans verschuift ten gunste van schuldeisers in plaats van aandeelhouders," voegt Pierre Puybasset eraan toe. "Tegen deze achtergrond bevinden Europese beursgenoteerde bedrijven zich in een gunstigere situatie dan hun Amerikaanse tegenhangers, met schuldniveaus die weer historisch laag zijn. Hij verwacht ook dat de underperformance van small en mid caps op de middellange termijn zal corrigeren. "Meer stabiliteit in het monetaire beleid zou een gunstig effect moeten hebben op deze activaklasse.”

Disclaimer: De in het document geuite meningen komen overeen met de overtuigingen van de ondervraagden. LFDE kan hiervoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld. Beleggen op de financiële markten brengt risico's met zich mee, vooral het risico op kapitaalverlies.