Navbar logo new
M&G: Negeer schuldpapier opkomende landen niet, ondanks lager rendement
Calendar11 Jan 2024
Fondshuis: M&G Investments

Obligaties uit opkomende markten zullen het in 2024 waarschijnlijk niet zo goed renderen als het afgelopen jaar, maar beleggers moeten het beleggingssegment juist niet links laten liggen: rendementen van 5% tot 10% zijn zeker mogelijk. Dit stelt Claudia Calich, hoofd obligaties opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G. "Het macro-economische klimaat ziet er redelijk goed uit omdat de inflatie afneemt en centrale banken de rente al hebben of binnenkort gaan verlagen. Dat gezegd hebbende is de dreiging dat de inflatie hardnekkig blijft nog niet voorbij waardoor de rente op een hoger niveau kan blijven steken dan momenteel is ingeprijsd. Dit vertraagt de economische groei", aldus Calich.

"Uitslagen van een groot aantal aankomende verkiezingen, zoals in Zuid-Afrika, India, Mexico en natuurlijk de Verenigde Staten zorgen voor enige aarzeling in de markt. Alhoewel verkiezingen niet per se negatieve marktreacties uitlokken. In Turkije, Polen en Argentinië resulteerde de gang naar de stembus in hogere koersen omdat uit de uitslag kon worden opgemaakt dat er economische hervormingen in het vat zitten. Anderzijds hebben we nog te maken met grote geopolitieke geschillen in het Midden-Oosten, tussen Rusland en Oekraïne China en Taiwan", aldus de beleggingsstrateeg.

Ondanks het huidige klimaat zijn er volgens Calich genoeg kansen in de opkomende markten. “In het segment sovereign hard currency (staatsobligaties die door opkomende landen worden uitgegeven in een harde valuta zoals de dollar of euro) boekten high yield en distressed credit van onder meer Venezuela, El Salvador, Pakistan en Sri Lanka vorig jaar rendementen van liefst 70% tot 150%. Dat halen we dit jaar niet, omdat dit soort rendementen deze obligaties op een BB-niveau zouden tillen, en daar horen ze nog lang niet thuis."

“Het marktsegment wordt gestut door het feit dat veel van de landen die een B of lagere rating hebben momenteel worden verhandeld tegen yields onder de 10%. Vorig jaar was er slechts één keer sprake van wanbetaling (Ethiopië) en ook dit jaar verwachten we weinig tot geen defaults als de economie op koers blijft. Alleen Bolivia bevindt zich echt in de gevarenzone", zegt Calich.

Zij concludeert dat rendementen van boven de 10% niet meer in het vat zitten. "Maar schuld uit opkomende markten kan interessant zijn voor beleggers die te maken krijgen met herinvesteringsrisico’s van kortlopende obligaties."