Navbar logo new
Pimco: Termijnpremie Amerikaanse obligaties dreigt weer te stijgen
Calendar01 Mar 2024
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Pimco

De termijnpremie op Amerikaanse obligaties, een maatstaf voor de compensatie die beleggers vragen voor het aanhouden van langlopende obligaties, zou weer kunnen stijgen door de aanhoudende inflatie en stijgende begrotingstekorten. Dat schrijven Marc Seidner, CIO Non-traditional Strategies en portfoliomanager Pramol Dhawan van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco in een analyse.

"We bevinden ons op een moment waar de termijnpremie de 40-jarige neerwaartse trend zou kunnen keren. Een sterker dan verwachte inflatie in januari en recente prognoses over stijgende begrotingstekorten en de waarschijnlijke toename van de schuldemissies die nodig zijn om deze te financieren, wijzen erop dat de termijnpremies weer zouden kunnen toenemen,” schrijven Seidner en Dhawan.

Termijnpremies stonden ongeveer tien jaar lang grotendeels onder druk door de lage rentetarieven die volgden op de wereldwijde financiële crisis van 2007-2009 en de coronapandemie. Zelfs daarvoor zijn de premies sinds de jaren 1980 geleidelijk gedaald.

Een terugkeer naar de niveaus van rond de 2% aan het einde van de jaren ‘90 en het begin van de jaren 2000 zou volgens Seidner en Dhawan ‘niet alleen de obligatiekoersen beïnvloeden, maar ook de koersen van aandelen, vastgoed en alle andere activa die worden gewaardeerd op basis van verdisconteerde toekomstige kasstromen.’

"Er is een zeer reële mogelijkheid dat de curve een knik maakt na de eerste renteverlaging door de Fed, waarbij de kortere rente daalt, de middellange rente niet veel beweegt en de langere rente stijgt als de termijnpremie een comeback maakt," aldus Seidner en Dhawan.

Pimco heeft momenteel een voorkeur voor obligaties wereldwijd met een looptijd van vijf tot tien jaar en onderweegt obligaties met looptijden van rond de 30 jaar, aldus Pimco.