Navbar logo new
DNCA Investments : Gecombineerde stijging van financiële activa en goud: een verhaal van devaluatie van de dollar
Calendar12 Mar 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: DNCA Investments
Dnca

Thomas Planell, Beheerder - Analist DNCA Investments


In de lente van 1933 ontmoet de Amerikaanse minister van Financiën Morgenthau, zoals bijna elke ochtend, de president. De vriendschap tussen beide mannen is zo groot dat vergaderingen soms in de presidentiële kamer worden gehouden!


Ze praten over het aan de macht komen van Hitler en het economisch beleid om de depressie van 1929 tegen te gaan, de 'New Deal'. Die houdt een georganiseerde devaluatie van de dollar ten opzichte van goud in … Een angstaanjagende stap die begrotingsdirecteur Lewis Douglas destijds als "het einde van de beschaving" beschouwde.


Op een dag, toen hij nog in bed lag, "keek Roosevelt me aan en stelde hij een verhoging van de goudprijs met 21 cent voor", aldus Morgenthau. "Het is een geluksgetal. Drie keer zeven", gaat de President verder. Tot in 1934 laat het duo de dollar wegzakken met 69% ten opzichte van het barbaarse relikwie, wat zelfs Keynes choqueerde, nochtans de grote tegenstander van het volgens hem te rigide concept van de goudstandaard! In datzelfde jaar ligt de fixing van $ 35 definitief vast en zal die de volgende 34 jaar gelden tot er in 1971 werd geklonken op de akkoorden van Bretton Woods ...


Vandaag noteert goud een historisch record van bijna $ 2.200 per ounce. In zijn kielzog volgen zilver en andere edelmetalen zoals platina en palladium. Laatstgenoemde steeg op 6 maart met maar liefst 13%. Industriële metalen (koper, aluminium, tin, zink, lood en in mindere mate nikkel) nemen eveneens deel aan deze heropleving, zij het in mindere mate.


Is het barbaarse relikwie duur? Niet in vergelijking met de S&P500: tussen 1920 en nu was een ounce gemiddeld goed voor 1,4 keer de index. Vandaag is de verhouding tussen goud en de S&P500 gezakt tot 0,4, een historisch dieptepunt.


Maar aan de hand van hun gezamenlijke opkomst vertellen reële en financiële activa ons een interessant verhaal. Ook al blijft de dollar sterk in vergelijking met andere valuta (de dollarindex daalt niettemin met 2,3% sinds zijn topnotering dit jaar) … toch verliest hij steeds meer terrein wanneer men hem omzet in reële activa. Elke dag die voorbijgaat kost het meer dollars om edelmetalen, industriële metalen, olie of aandelen te kopen.


De dollar is de munt van de valuta, maar goud is de munt van de dollar... In 1933 zei de zittende president Herbert Hoover tegen Roosevelt: “We hebben goud omdat we onze regeringen niet volledig kunnen vertrouwen”. Misschien waren de markten, bezorgd over de tegenstelling tussen recordbegrotingstekorten en de vertraging van de afbouw van de Fed-balans, tussen de nakende verlaging van de beleidsrente en de aanhoudende inflatie, gewoon het werk van Roosevelt aan het doen door de economische vergelijking van onze tijd kloppend te maken aan de hand van de daling van de dollar in reële termen? Betekent het loslaten van de inflatiedoelstelling van 2% hetzelfde voor de monetaire orthodoxie als wat de New Deal voor de goudstandaard betekende?