Navbar logo new
Columbia Threadneedle: Amerikaanse economie stelt teleur
Calendar01 Apr 2024
Thema: Macro

Centrale banken zullen de rente meer verlagen dan beleggers momenteel inprijzen, zegt Steven Bell, hoofdeconoom bij Columbia Threadneedle Investments. “De tekenen dat de looninflatie afneemt, zijn duidelijk. Dalende inflatie en dalende rentes ondersteunen het rendement op zowel obligaties als aandelen.”

Was de Amerikaanse economie vorig jaar nog de grootste groeiverrassing, dit jaar stelt ze volgens Bell teleur. “Dit verlies aan momentum moet voldoende zijn om de Fed ertoe te bewegen de rente te verlagen. Tegelijk daalt het risico op een recessie omdat de loonstijging nog altijd vooruitloopt op de dalende inflatie waardoor Amerikaanse consumenten meer te besteden hebben. Betere marktomstandigheden in combinatie met renteverlagingen zullen het consumentenvertrouwen nog verder aanwakkeren.”

Voor wat het Verenigd Koningrijk betreft verwacht Bell, in tegenstelling tot de consensus, een solide herstel. “Niet spectaculair misschien, maar ik heb er vrij veel vertrouwen in dat de Bank of England haar inflatiedoelstelling in de komende twaalf maanden bereikt, ondanks de loonstijging en een verhoging van 9,8% van het minimumloon.”

Volgens Bell geeft ook hier de combinatie van stijgende lonen en een dalende inflatie de broodnodige impuls aan consumentenbestedingen. “Die positieve impact is al te zien op de Britse huizenmarkt; de oorspronkelijke verwachting van een daling van 10% van de huizenprijzen, blijft steken op 5% en ik verwacht dat de verliezen tegen het einde van het jaar volledig zijn goedgemaakt.”

In de eurone zal de scherpe daling van de loonstijgingen in het voorjaar ervoor zorgen dat de Europese Centrale Bank in juni start met renteverlagingen. “Nog altijd stevige lonen, een lagere inflatie en lagere energieprijzen houden ook hier de koopkracht op peil en dat is goed nieuws voor zowel aandelen als obligaties.”

Toch geeft Bell voorlopig nog de voorkeur aan obligaties om dat de aandelenwaardingen de pan uit swingen. “De waarderingen nemen de komende maanden nog toe. De 'Magnificent Seven' zijn daar debet aan; de winstgroei van de rest van de S&P 500 is netto gedaald. Ook steeg de goudprijs ondanks de hogere rente. De recente beslissing om Russische tegoeden in te zullen zetten voor de wederopbouw van Oekraïne zal de goudprijs nog verder stutten.”