Navbar logo new
Hardnekkige inflatie: Het tactische en strategische belang van reële activa
Calendar09 May 2024
Thema: Beleggen

Nu de inflatie hardnekkiger blijkt te zijn dan verwacht, wordt de rol van reële activa in een gediversifieerde portefeuille steeds belangrijker om de inflatie-impact te beperken. Historische gegevens en recente trends onderstrepen dat reële activa niet alleen bescherming bieden tegen inflatiedruk, maar ook potentieel bieden voor aantrekkelijke rendementen in een meer inflatiegevoelige economische omgeving.

Het desinflatieverhaal is vastgelopen. De Amerikaanse kerninflatie van de consumptieprijzen steeg op jaarbasis van 1,5% in het vierde kwartaal naar 4,4% in het eerste kwartaal, wat het idee versterkt dat een geleidelijke terugkeer of 'zachte landing' naar een laag inflatieregime onwaarschijnlijk is. Inzicht in de tactische en strategische rol die reële activa spelen in een gediversifieerde portefeuille is de sleutel tot het navigeren door deze omgeving.

Historisch gezien hebben reële activa, zoals grondstoffen en vastgoed, tijdens periodes met hogere inflatie risicodekking geboden bij economische tegenspoed. In de jaren 1970, een periode die niet veel afwijkt van de huidige context, leverden reële activa rendementen op die hoger waren dan de inflatie, terwijl aandelen en obligaties er juist geen gelijke tred mee konden houden.

In 2022 werd de kwetsbaarheid van traditionele aandelen en obligaties voor inflatie opnieuw aangetoond. Doordat aandelen en obligaties bijna parallel aan elkaar daalden, rapporteerde de 60/40-strategie de slechtste prestaties sinds 2008 en zelfs in de geschiedenis van de strategie. Daarentegen presteerden reële activa beter, waarbij grondstoffen duidelijk de beste prestaties noteerden sinds de financiële crisis.

Hoewel de hardnekkigheid van de inflatie in elk geval deels te wijten is aan de cyclische kracht van de Amerikaanse economie, wijzen verschillende belangrijke macro-economische trends, zoals deglobalisering en stijgende grondstofkosten, erop dat de economie wellicht verschuift naar een inflatoir kader. Gelukkig hebben reële activa in het verleden laten zien dat ze de effecten van inflatie op portefeuilles kunnen helpen beperken en aantrekkelijke rendementen kunnen opleveren.