Navbar logo new
Verkiezingen en financiële markten: komt er regen na zonneschijn?
Calendar02 Jul 2024
Thema: Macro

Door Clément Inbona, fondsmanager bij LFDE

In 2024 trekt meer dan de helft van de wereldbevolking naar de stembus. De uitslagen van de eerste verkiezingen hebben in veel gevallen paniek gezaaid op de beurs. Was dat meer dan een storm in een glas water?

Cl%c3%a9ment inbona
Clément Inbona
Met zijn beslissing om het parlement te ontbinden nog voor de stemmen in de Europese verkiezingen volledig geteld waren, heeft de Franse president Emmanuel Macron zijn land in politieke onzekerheid gestort. De reactie van de financiële markten liet niet lang op zich wachten. Daags erna al bleef de beurs van Parijs achter bij zowel de andere Europese beurzen als de Amerikaanse markten. Tegelijk liep het renteverschil tussen Frankrijk en referentieland Duitsland op. Is het wantrouwen structureel of slechts een tijdelijke oprisping?

Afgaand op de ontwikkelingen na recente verkiezingen elders in de wereld, neigen we eerder naar het tweede. Begin juni werd in Mexico de verpletterende overwinning van Claudia Sheinbaum, die campagne had gevoerd met de slogan "In ieders belang, de armen voorop", op de markten afgestraft zodra de beurs opende. De peso verloor 4% op de dollar en Mexicaanse aandelen gingen 6% achteruit, maar de terugval werd deels gestuit dankzij sussende woorden die de dag na de verkiezingen de financiële markten geruststelden. De klassenstrijd probeert de Mexicaanse activaklassen te ontzien.

In India boezemde de nieuwe ambtstermijn die Narendra Modi op 4 juni in de wacht sleepte, met een minder ruime zege dan verhoopt, beleggers evenmin vertrouwen in. De dag na de verkiezingen brachten ook zij hun stem uit: tegen Indiase aandelen. Daardoor moest de Indiase sterindex, de Nifty 50, bijna 6% inleveren. Ook hier ebde het wantrouwen snel weg en werd de terugval sindsdien volledig goedgemaakt.

Beleggers verkleinen de risicopremies op Frankrijk in afwachting van de verkiezingsuitslag op 7 juli. De staatsobligatie van 20 juni trok veel inschrijvingen met een redelijke rente. De beurs van Parijs heeft de eerder opgelopen achterstand deels ingehaald. Na analyse van de economische plannen van de politieke blokken lijken beleggers de toekomst minder somber in te zien, ondanks blijvende onzekerheid.

De duurste maatregelen worden beetje bij beetje uit de partijprogramma's geschrapt. Dat proces zal mogelijk nog versnellen als de bedenkers ervan aan de macht komen. Verkiezingsprogramma's zijn namelijk bedoeld om kiezers te verleiden, maar wie een uitvoerend mandaat enige tijd wil volhouden, kan maar beter blijk geven van realiteitszin en matiging. Bovendien vindt Frankrijk beschutting onder de paraplu van de euro. Het uitgebreide instrumentarium waarmee de Europese Centrale Bank de eenheidsmunt bestuurt, beperkt het risico dat de renteverschillen tussen de leden van de eurozone al te ver oplopen.

Dat "beloften alleen bindend zijn voor wie er geloof aan hecht", een uitspraak die aan verschillende Franse politici wordt toegedicht, lijkt de financiële markten dus niet helemaal te zijn ontgaan. Er is in Frankrijk wel degelijk politieke onzekerheid, maar net zoals elders zal die mogelijk weer verdwijnen als er op 8 juli snel een eind komt aan die onduidelijkheid.

De meningen in dit stuk zijn persoonlijke standpunten van de beheerder. LFDE kan er niet voor aansprakelijk worden gesteld.