
Terwijl de politieke context in Europa moeilijk blijft, blijft de Amerikaanse markt records breken en de trend zou in juli gunstig moeten blijven.
Alvorens op vakantie te vertrekken, hielden de specialisten van La Financière de l'Echiquier het webinar ‘In het hart van de markten’, gepresenteerd door Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheer) en David Kruk (hoofd van de trading desk). Ze analyseerden het economische en financiële nieuws van de afgelopen maand en gaven een aantal tips voor het positioneren van portefeuilles voor de komende maanden.
Groei in twijfel getrokken
"We hadden een zeer interessante maand in juni, met veel verstoringen tussen de verschillende markten", benadrukt David Kruk," met een scherpe correctie op de CAC40 terwijl andere markten (Hongkong, Nasdaq) aanzienlijke winsten boekten". Hij merkt op dat terwijl de Europese aandelenmarkten onder druk stonden door de gevolgen van de Europese verkiezingen, de Amerikaanse markten records bleven breken. "Deze trend komt voort uit inflatiecijfers die niet als een negatieve verrassing kwamen. Dit probleem is nog steeds actueel, maar in de ogen van veel beleggers is het een situatie die op weg is naar een oplossing".
Tegelijkertijd benadrukt David Kruk dat de focus nu op groei moet liggen, met de Economic Surprises Index op het laagste niveau sinds januari 2023. "De meeste economische cijfers kwamen onder de verwachtingen uit, vooral in de huizen- en consumentenmarkt. Mike Wilson (Morgan Stanley) wijst erop dat economische activiteit nu belangrijker is voor de markten dan inflatie". Hij merkt ook op dat een aantal bedrijven (Nike, Walgreens, etc.) tegenvallende resultaten hebben aangekondigd, veroorzaakt door de zwakke consumentenbestedingen in de VS.
Concentratie
In een context waarin de Amerikaanse inflatie weer onder controle is en naar verwachting tegen 2025 naar 2% zal dalen, houdt het door David Kruk geprefereerde scenario rekening met twee renteverlagingen voor de rest van het jaar. "En op dit moment zijn de zwakke economische cijfers nog niet weerspiegeld in de koersen. Investeerders weten dat de Fed een aanzienlijke speelruimte heeft om haar monetaire beleid te versoepelen als de situatie zou verslechteren."
Op korte termijn schat hij ook in dat het grootste risico op de Amerikaanse markt het barsten van de bubbel van grote kapitalisaties is, die de laatste jaren de meeste investeringen van beleggers hebben aangetrokken. "Tot nu toe is de ultra-concentratie van prestaties geen probleem geweest, maar het moet worden opgemerkt dat de waarderingen van deze aandelen hoog beginnen worden."
Politieke spanningen
In Europa heeft het politieke risico nu voorrang op de onzekerheid over de groei en overschaduwt het de eerste verlaging van het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank volledig. "De markten hebben niet goed ingeschat hoe moeilijk de situatie van Emmanuel Macron de afgelopen maanden was, met name het vinden van een parlementaire meerderheid om te regeren".
Pierre Puybasset trekt een parallel met wat er gebeurde tijdens de Italiaanse verkiezingen in 2018, die zorgden voor een stijging van het renteverschil tot ongeveer 200 basispunten (2%) met Duitse staatsobligaties, en een correctie van 10% in aandelen. "Aan het einde van de crisis reageerden aandelen echter veel sneller dan staatsobligaties, dus hier moeten we waarschijnlijk doortastender zijn."
Hoewel de Franse verkiezingen niet echt voor besmetting op de naburige markten hebben gezorgd, wijst David Kruk erop dat andere verkiezingen de komende maanden nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden, met name in de Duitse deelstaten in september. "We mogen niet vergeten dat de Duitse AFD een veel extremere politieke partij is dan het Rassemblement National, en dat deze partij in sommige deelstaten bijna 30% van de stemintenties heeft."
Asset-allocatie
"De meeste landen zullen een links beleid voeren dat gericht is op de koopkracht, met aanzienlijke overheidsuitgaven die waarschijnlijk blijven bestaan," constateert David Kruk, "terwijl de bedrijven over het algemeen hun schulden goed hebben beheerd door te herfinancieren tegen lagere rentetarieven. We voelen ons vandaag meer op ons gemak met krediet dan met overheidsschulden."
Voor de komende weken benadrukt hij dat de actualiteit druk zal blijven, met name door de start van de publicatieperiode van de resultaten voor het tweede kwartaal, met de resultaten van NVidia als hoogtepunt op 23 augustus. "Na het debat tussen Trump en Biden spreken veel makelaars nu over een mogelijke verrassende nominatie van de kandidaat voor de Democratische Partij in augustus."
Aandeleninkoopprogramma's zijn sinds begin juli opgeschort, dus er is geen koopstroom meer om de prijzen te ondersteunen. David Kruk merkt echter op dat juli over het algemeen een goede maand is om belegd te blijven, met een stijging van 90% van de S&P500-index in het afgelopen decennium en een gemiddelde stijging van 3,16%. "De komende weken zal de markt zich waarschijnlijk richten op de resultaten voor het tweede kwartaal, die goed zouden moeten zijn, met een verwachte groei van 9% voor de Amerikaanse markt".