
Door Frédéric Lejoint.
De verkiezing van Donald Trump zal waarschijnlijk leiden tot hogere inflatie en een minder gunstig klimaat voor aandelen op de lange termijn, maar de fundamentals blijven solide voor de komende weken.
Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheer bij La Financière de l'Échiquier) en David Kruk (hoofd van de trading desk bij La Financière de l'Échiquier) bespraken opnieuw het nieuws van de afgelopen maand tijdens het webinar Au Cœur Des Marchés. Aan het einde sprak David Kruk, zoals gebruikelijk, ook over zijn kijk op de vooruitzichten voor de aandelenmarkt in de komende weken.
Sterke groei
"Uiteindelijk was het een nogal afwachtende maand, met beperkte variaties en een vlakke prestatie van de S&P500 index na een daling op de laatste dag van de maand. De angst voor een recessie die in augustus de kop opstak, is volledig verdwenen en sommigen rekenen nu op een "no landing ", d.w.z. een Amerikaanse economie die toch niet zou vertragen. "Tussen augustus en oktober veranderde het scenario volledig, omdat de economie buitengewone tekenen van kracht vertoonde, of het nu ging om werkgelegenheidscijfers, detailhandelsverkopen, productie-indexen of groei".
Pierre Puybasset wijst erop dat het scenario vandaag heel anders is dan wat de markt aan het begin van het jaar verwachtte. "2024 zou een jaar worden van sterke renteverlagingen door de Federal Reserve, met het schrikbeeld van een economische recessie op de loer. Maar er is nu een risico op een veel inflatoire groeiomgeving".
Terugkeer van inflatie
”De langetermijnrente steeg sterk in oktober toen de markt begon te anticiperen op een overwinning van Donald Trump," merkt David Kruk op. "Het plan om op grote schaal immigranten uit te zetten zal hogere lonen vereisen om dit tekort aan arbeidskrachten op te vangen. We zullen ook een inflatie zien die verband houdt met douanerechten, om nog maar te zwijgen van een stijging van de begrotingsuitgaven, wat zou moeten leiden tot een verdere stijging van de langetermijnrente". Deze stijging van de inflatie zou ook kunnen leiden tot een minder gunstig klimaat voor aandelenkoersen.
David Kruk wijst erop dat de strategen van Goldman Sachs, die de situatie in de Verenigde Staten de afgelopen jaren vaak nauwkeurig hebben geanalyseerd, een relatief voorzichtige kijk hebben op de terugkeer van Donald Trump naar het presidentschap van de VS met een volledig republikeins Congres. "De agenda zal waarschijnlijk zeer populistisch en ultra-inflatoir zijn, wat vroeg of laat problemen zal veroorzaken als de 10-jaarsrente boven de 5% stijgt". Hij wijst ook op het risico dat de Federal Reserve zijn onafhankelijkheid verliest, wat een andere factor in de marktvolatiliteit zou kunnen worden.
Brede participatie
"We kunnen ons zelfs afvragen of de Amerikaanse markten niet een beetje te optimistisch zijn," voegt Pierre Puybasset toe. Aan de andere kant lijkt Europa nog verder achter te blijven, met een groei die waarschijnlijk lager zal zijn dan voorspeld in 2025. "De verleiding is nu groot om zich te richten op de Amerikaanse markt, ondanks de relatief hoge waardering, en markten te negeren die veel aantrekkelijker gewaardeerd zijn".
David Kruk merkt echter op dat de kwartaalresultaten in de VS niet teleurstelden: 68% van de publicaties kwam boven verwachting uit. "Bedrijven die goede cijfers hebben aangekondigd, hebben over het algemeen goed gereageerd en we hebben ook een verbreding van de rally gezien naar andere sectoren dan de grote technologieaandelen. Vandaag de dag wil iedereen een positie in Amerikaanse aandelen. De Verenigde Staten blijven de beste economie, met de beste aandelenmarkt, de beste centrale bank en de beste munt".
Internationale depressie
Elders blijft Europa achter: de centrale bank verlaagde haar beleidsrente slechts met 0,25% tijdens haar laatste vergadering. "Ik had gehoopt dat de ECB proactiever zou zijn, maar haar primaire missie blijft het waarborgen van prijsstabiliteit, met het risico dat ze achterloopt op de economische realiteit," voegt David Kruk toe. "Bovendien kondigden twee van de drie iconische aandelen (ASML, LVMH) winstwaarschuwingen aan, wat mee een domper zette op de Europese markten. De winstgroei zal naar verwachting zwak zijn in 2024 en 2025".
Tot slot zit China nog steeds vast in problemen in de vastgoedsector en wordt er in de onlangs aangekondigde plannen weinig aandacht besteed aan het stimuleren van de privéconsumptie. "Op de langere termijn zou de situatie echter moeten verbeteren, met een naar verwachting verder herstel van de productieactiviteit, maar we zullen geduld moeten hebben.
Positief seizoenseffect
Vooruitkijkend naar de komende weken wijst David Kruk op de positieve seizoenseffecten van november, traditioneel de op één na beste maand van het jaar voor de S&P500 index na juli. "Amerikaanse aandelen hebben ook de neiging om positief te reageren op de verkiezing van een nieuwe president, of dat nu een Democraat of een Republikein is". Bovendien blijven bedrijven in een zeer hoog tempo hun eigen aandelen inkopen, met naar verwachting nog eens $400 miljard tegen 2024, of $6 miljard per dag tegen het einde van het jaar. "Er zijn nog steeds redenen om optimistisch te blijven en technische factoren zouden de prijzen moeten ondersteunen in het geval van een correctie.
