Verzekeringsmaatschappijen geven de voorkeur aan wereldwijde aandelen, vermogensbeheerders en financiële adviseurs kiezen voor private markten en pensioenfondsen zijn van plan hun allocatie aan zowel private markten als aandelen op te voeren
Wereldwijde professionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en financiële adviseurs, zullen hun allocatie verschuiven naar aandelen en private markten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey[1] van dit jaar. Dit baanbrekende onderzoek omvat bijna 3.000 professionele beleggers en zo'n $ 74,5 biljoen aan activa in het volledige spectrum van instellingen[2].
Verzekeringsmaatschappijen wenden zich tot wereldwijde aandelen en geven prioriteit aan het rendement op beleggingen
Verzekeringsmaatschappijen anticiperen op een aanzienlijke verschuiving naar meer wereldwijde allocaties binnen hun aandelenportefeuilles. Meer dan de helft van de verzekeringsmaatschappijen verwacht hun allocatie aan wereldwijde aandelenmandaten in de komende twee jaar te verhogen. De respondenten voorspellen ook een grotere blootstelling aan actieve aandelen en kijken naar hun aandelenportefeuilles om toegang te krijgen tot de thema's deglobalisering en disruptieve technologie.
Hoe verwacht u dat uw aandelenallocatie zich de komende één tot twee jaar zal ontwikkelen?
David White, Global Head of Insurance bij Schroders, zei: "Er is een groeiende consensus dat de dominantie van Amerikaanse aandelen effectiever kan worden bereikt door te beleggen in een wereldwijde aandelenoplossing. Dit vermindert de noodzaak voor beleggingscomités om veranderingen in regionale en landenallocaties actief te beheren, wat kansen biedt voor verbeteringen in de efficiëntie van het bestuur."
Uit het onderzoek bleek ook dat 61% van de verzekeraars bij het bepalen van de beleggingsstrategie prioriteit geeft aan hun rendement op investeringen boven het rendement op het vereiste kapitaal. Nog eens 46% van de verzekeraars wendt zich tot op maat gemaakte oplossingen om hun blootstelling aan de private markten te vergroten. Sterker nog, een aanzienlijke 95% van de verzekeraars verwacht over twee jaar een private marktallocatie te hebben. Meer dan een derde (37%) beschouwt ook privaat krediet als de grootste beleggingsmogelijkheid voor vastrentende waarden, op de voet gevolgd door investment-grade bedrijfsobligaties (35%).
Ingo Heinen, Global Head of Business Development and Product bij Schroders Capital, zei: "Een meer ondersteunend regelgevingslandschap betekent dat meer verzekeringsmaatschappijen over de hele wereld een grotere kans hebben om te profiteren van private markten. Voor verzekeringsmaatschappijen bieden private markten unieke kansen voor het matchen van aansprakelijkheden, vooral in een omgeving van volatiliteit en inflatoire druk."
Bovendien lopen verzekeringsmaatschappijen voorop als het gaat om opkomende technologieën, met name kunstmatige intelligentie (AI), onder institutionele beleggers.
Vermogensbeheerders en financieel adviseurs verhogen de allocatie in de private markten als reactie op de veranderende marktdynamiek
Meer dan de helft van de adviseurs en vermogensbeheerders belegt momenteel in private markten, en nog eens 20% verwacht dit in de komende twee jaar te doen. Private-equity (53%), multi-private asset solutions (47%) en aandelen in hernieuwbare energie-infrastructuur (46%) zijn de drie activaklassen op de private markt waarvan adviseurs en vermogensbeheerders verwachten dat hun klanten hun allocaties in de komende 1-2 jaar zullen verhogen.
Hoe verwacht u gemiddeld dat de allocatie van uw klanten naar de volgende activaklassen van de private markten de komende één tot twee jaar zal veranderen?
Tweederde van de respondenten van vermogensbeheerders en financieel adviseurs benadrukt dat het potentieel voor een hoger rendement dan beursgenoteerde markten het belangrijkste voordeel is van beleggen in private markten voor hun klanten. Dit werd op de voet gevolgd door het bereiken van diversificatie door middel van gedifferentieerde rendementsaanjagers (62%).
Gemiddeld bedragen de meeste allocaties van beleggers aan private markten 5%-10% of 1%-5% van de portefeuilleblootstellingen.
Carla Bergareche, Global Head of Wealth, Client Group bij Schroders, zei: "Hoewel veel vermogensbeheerders en financieel adviseurs al namens klanten beleggen in private markten, is de omvang van de allocaties momenteel veel lager dan de 20% of meer die wordt gezien in family office- en institutionele portefeuilles. Deze kloof biedt een substantiële kans om de betrokkenheid van klanten bij private markten te verdiepen. We verwachten dan ook dat private markten een steeds grotere rol zullen blijven spelen in vermogensportefeuilles, aangezien beleggers zich steeds meer bewust worden van het potentieel om robuuste en gediversifieerde rendementen te behalen."
Iets meer dan de helft van de ondervraagde vermogensbeheerders en adviseurs zei dat ze toegang hadden tot kansen op de private markt via beursgenoteerde fondsen[3], op de voet gevolgd door semi-liquide/open-end evergreen-fondsen met 51%.
Ondanks deze kansen wordt het mogelijke gebrek aan liquiditeit genoemd als de belangrijkste uitdaging bij het bespreken van private markten met klanten.
Het is niet verwonderlijk dat 49% van de respondenten aangaf dat meer opleiding voor klanten de vraag verder zou ondersteunen, gevolgd door geschiktere productstructuren (42%) en lagere investeringsminima (42%).
Tim Boole, Head of Product Management, Private Equity, Schroders Capital, zei: "Het lijdt geen twijfel dat private wealth in de toekomst een zeer belangrijke rol zal spelen in private markten. De mogelijkheden voor vermogensbeheerders en adviseurs om toegang te krijgen tot private markten zijn tot nu toe beperkt in vergelijking met hun institutionele tegenhangers, en daarom zien we, ondanks de intenties, nog steeds lage allocaties. "De opkomst van nieuwe vehikels, zoals semi-liquide fondsen, verbreden echter de beschikbare toegangspunten en zijn een belangrijke stap voorwaarts geweest in het bieden van flexibiliteit aan beleggers om hun beleggingsdoelstellingen te bereiken met behulp van private markten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze structuren de voorkeur genieten van dit klantensegment."
Bovendien werd vermogensoverdracht als een prioriteit genoemd voor 59% van de vermogensbeheerders en -adviseurs wereldwijd. In EMEA is de betrokkenheid lager: 43% van de adviseurs betrekt klanten bij dit onderwerp, grotendeels vanwege culturele gevoeligheden.
Pensioenfondsen wereldwijd klaar om private markten en wereldwijde aandelenallocaties op te voeren
Pensioenfondsen wereldwijd willen hun allocatie aan private markten en wereldwijde aandelen opvoeren, zo blijkt uit Schroders' vlaggenschip Global Investor Insights Survey. Meer dan 94% van de respondenten van pensioenfondsen heeft al belegd of is van plan te beleggen in private markten, en 27% is van plan dit in de komende twee jaar te doen.
Pensioenfondsen richten zich met name op private schuld (51%), private equity (49%), schuldeffecten van infrastructuurbedrijven (41%) en aandelen in hernieuwbare energie-infrastructuur (38%). De energietransitie, decarbonisatie en de technologische revolutie zijn de belangrijkste thema's die de vraag van pensioenfondsen op de private markten bepalen.
Zo'n 93% van de pensioenfondsen belegt al in het thema energietransitie of is van plan dit te doen, en meer dan een derde verwacht de komende 1-2 jaar nieuwe beleggingen op dit gebied te doen.
De vraag naar wereldwijde aandelen is ook even sterk: 55% van de fondsen breidt de allocaties uit om snelgroeiende markten en sectoren aan te boren. Deze trend onderstreept een strategische verschuiving naar wereldwijd actief beheer.
Bijna driekwart (70%) van de wereldwijde pensioenfondsen is het ermee eens dat actieve beheerders beter geschikt zijn voor het leveren van gespecialiseerde beleggingsbenaderingen, d.w.z. een specifieke focus op sectoren, regio's of beleggingsstijlen. Dit komt overeen met de opvatting dat actieve beheerders de expertise moeten hebben om in de huidige omgeving beter te presteren dan passieve beheerders, zoals bevestigd door 59% van de respondenten.
Daarnaast zijn alternatieve vastrentende strategieën populair. Hoewel er wereldwijd een voorkeur is voor private schulden, verschillen de regionale voorkeuren wereldwijd. In Azië-Pacific krijgen Asset-Backed Securities (36%) meer aandacht, in EMEA ex-UK blijven pensioenfondsen de voorkeur geven aan duurzame obligaties (27%), terwijl in het VK en Noord-Amerika pensioenfondsen kansen zien in schuldstrategieën van opkomende markten (27%).
Lesley-Ann Morgan, Global Head of Pensions and Retirements, Schroders, zei: "Het onderzoek benadrukt een cruciale verschuiving in de beleggingsstrategieën van pensioenfondsen, gedreven door de wens om toegang te krijgen tot snelgroeiende markten en sectoren, naast een behoefte aan eenvoud en aanpassingsvermogen. In een economisch landschap dat wordt gekenmerkt door aanhoudende inflatie en volatiliteit, bieden actieve wereldwijde aandelen kansen om groei te realiseren in diverse regio's en sectoren, met de flexibiliteit om allocaties dynamisch aan te passen als reactie op veranderende marktomstandigheden. Deze trend onderstreept een strategische verschuiving naar wereldwijd actief beheer, aangezien pensioenfondsen het potentieel van bekwame beheerders erkennen om alfa toe te voegen door de vrijheid om over markten te alloceren. "Voor pensioenfondsen blijft vastrentend inkomen een cruciale pijler. Regionale voorkeuren benadrukken niet alleen lokale economische factoren, maar ook verschillende regelgevingslandschappen en ervaringsniveaus van beleggers. Door deze nuances te begrijpen, kunnen we portefeuilles beter afstemmen op zowel wereldwijde kansen als regionale bijzonderheden, waardoor we effectief kunnen voldoen aan de veranderende behoeften van onze klanten."
Georg Wunderlin, CEO van Schroders Capital, zei: Private markten zijn van vitaal belang voor pensioenfondsen en bieden cruciale middelen om te diversifiëren en de veerkracht van de portefeuille te vergroten. Sectoren als private equity en hernieuwbare infrastructuur zijn bijzonder goed gepositioneerd voor groei, in lijn met belangrijke trends zoals de energietransitie en technologische innovatie. Naarmate de renteomgeving evolueert, neemt de behoefte aan bekwame beheerders om deze activa aan te trekken en te beheren toe. Bij Schroders Capital zetten we ons in om pensioenfondsen te helpen het volledige potentieel van private markten te benutten door middel van op maat gemaakte oplossingen die voldoen aan de rendements- en duurzaamheidsdoelstellingen.