
Door Frédéric Lejoint.
Amerikaanse small caps zouden moeten profiteren van de verkiezing van Donald Trump als president.
"Het grote verschil met 2016 is dat Donald Trump een team heeft dat klaar staat om de leiding te nemen over het land", benadrukte Laurent Denize (co-CIO bij ODDO BHF) onlangs bij de presentatie van zijn economische en financiële vooruitzichten voor 2025. "Het probleem is dat loyaal zijn aan de president niet noodzakelijkerwijs betekent dat je competent bent. De nieuwe regering zal echter vrij spel hebben om belastingverlagingen door te drukken en tarieven op te leggen aan de handelspartners van de Verenigde Staten. "Het enige positieve dat we kunnen zien is het vooruitzicht om bepaalde conflicten op te lossen".

Economisch traject
Afgezien van de dreiging van een terugkeer naar inflatie, is Laurent Denize van mening dat vooral het traject van de overheidsschuld de markten zorgen zou kunnen baren, met een jaarlijks tekort dat zou kunnen oplopen tot 8% van het BBP en een overheidsschuld die tegen het midden van het volgende decennium waarschijnlijk zal exploderen tot meer dan 135%. "In deze context lijkt het huidige niveau van de tienjaarsrente ons een logisch niveau, gezien de informatie waarover we beschikken".
Hij wijst er echter op dat Donald Trump ook een persoon blijft die transacties waardeert en dat er waarschijnlijk onderhandeld zal worden over de invoering van tarieven, met een impact op de inflatie die misschien niet zo groot is als de markt vreest. "De Fed gaat zichzelf echter meer speelruimte geven wat betreft de snelheid waarmee ze het monetaire beleid versoepelt, en de markten hebben hun verwachtingen in dit opzicht al grotendeels bijgesteld.
De impact relativeren
Wat betreft het beleid om illegale immigranten te deporteren, gelooft hij dat deze maatregel duur en zeer moeilijk op grote schaal uit te voeren zal zijn, met een mogelijk vrij beperkte uiteindelijke impact. "En als hij echt 8 miljoen immigranten het land uitzet, zal het land snel te maken krijgen met een probleem van tekorten op de arbeidsmarkt en looninflatie, met een economie die snel stagflatie zou kunnen naderen". Hij is ook van mening dat de verwachtingen over het effect van belastingverlagingen op de bedrijfswinsten te hoog gespannen zijn, gezien de belastingoptimalisatie die de grote concerns al hebben doorgevoerd.
"Het effect van douanerechten op de Europese groei moet ook in perspectief worden geplaatst, aangezien het aandeel van de export dat waarschijnlijk aan tariefverhogingen zal worden blootgesteld (gedistilleerde dranken, auto's, enz.) relatief beperkt is. Op macro-economisch niveau zal de impact minimaal zijn. Een positieve factor voor de Europese groei zouden de komende verkiezingen in Duitsland kunnen zijn, die zouden moeten resulteren in een nieuwe coalitie die meer geneigd zou zijn om de grondwet te wijzigen om een ambitieuze fiscale stimulans mogelijk te maken", voegt Laurent Denize eraan toe.
Teleurstellingen
Tegen deze achtergrond wijst hij erop dat de waardering van de Amerikaanse markt nu bijzonder hoog is met meer dan 22 keer de verwachte winst voor volgend jaar, niveaus die geen ruimte laten voor teleurstelling. "En we zien nu een recente trend naar een effectieve vertraging in de Amerikaanse economie, die waarschijnlijk zal worden geaccentueerd door de daling van de kapitaaluitgaven als gevolg van de onzekerheid over toekomstige tarieven".
Laurent Denize benadrukt dat hij nu optimistischer is over het small en mid-cap segment, met het oog op een rotatie naar aantrekkelijker gewaardeerde segmenten. "Wij geloven echt dat er een rotatie zal plaatsvinden wanneer de markt zich realiseert dat de impact van het beleid van Trump op de winsten van grote bedrijven niet zo groot is als verwacht. Kleine kapitalisaties zijn ook minder blootgesteld aan hoge rentetarieven dan in 2016 en zullen meer doelwit zijn van overnames van grote groepen die er niet in zijn geslaagd om te groeien".
"In de Verenigde Staten vermijden we gereguleerde sectoren en geven we de voorkeur aan sectoren die zullen profiteren van het beleid van Donald Trump. En in Europa doen we het tegenovergestelde en geven we de voorkeur aan meer binnenlandse aandelen". Tot slot benadrukt hij het extreme pessimisme over de opkomende markten, die sterk beïnvloed blijven door de sterkte van de dollar. "Wij blijven geloven dat er aantrekkelijke instappunten zullen zijn, vooral als China besluit zijn economie te stimuleren.
Waarderingen op de aandelenmarkt
Wat de obligatiemarkt betreft, benadrukt Laurent Denize dat er nog geen tekenen zijn van een aantrekkende inflatie en dat de voorkeur blijft uitgaan naar een scenario van een zachte landing. "Als alle maatregelen van Donald Trump worden uitgevoerd, kunnen we het paradigma veranderen, maar ik denk niet dat hij ze zal doorvoeren". In de tussentijd is hij van mening dat krediet momenteel relatief duur is en dat het beter is om door te gaan met rendementen van meer dan 4% voor 10-jaars staatsobligaties in de Verenigde Staten.
Tot slot gelooft hij dat de greenback op korte termijn nog meer kan stijgen, nu er geld blijft vloeien naar in dollars luidende activa. Op de lange termijn denkt Laurent Denize echter dat de verwachting van een stijgend tekort de Amerikaanse munt kan schaden. "Als ik één boodschap mag meenemen, dan is het wel dat we ons nu in een situatie bevinden waarin de rendementsverwachtingen drastisch zijn gedaald, maar met waarderingen die binnen bepaalde activaklassen sterk uiteenlopen, wat aantrekkelijke instapmomenten biedt voor actieve beheerders".