
Door Frédéric Lejoint.
Ongerustheid over de Amerikaanse groei zetten de specialisten van LFDE ertoe aan om te kiezen voor defensieve sectoren.
In de laatste editie van hun webinar "Au Cœur Des Marchés" op 27 februari bespraken de specialisten van La Financière de l'Échiquier, Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheerteam) en David Kruk (hoofd van de trading desk), de laatste gebeurtenissen op de financiële markten en de verandering in het sentiment dat momenteel wordt gevoeld door beleggers op de aandelenmarkt.
Aan de knoppen draaien
Allereerst wezen ze op de veerkracht van Europese en Aziatische markten in vergelijking met Amerikaanse indices. "Sinds het begin van het jaar heeft 80% van de wereldmarkten het beter gedaan dan de Amerikaanse aandelenmarkt. Het uitzonderlijke karakter van de Amerikaanse markt lijkt nu aan kracht te verliezen, waarbij vooral de grote technologieaandelen een correctie ondergaan.
David Kruk merkt ook op dat de Amerikaanse groei, die een aantal jaren onwrikbaar leek, nu steeds zorgwekkender tekenen vertoont, met een recent negatief cijfer voor de ISM Services index. "We hebben al heel lang geen indicator meer in het rood gehad en dit cijfer sluit aan bij een aantal andere zeer gemiddelde indicatoren die in februari naar buiten kwamen. Het is dan ook niet verrassend dat de indicator voor economische verrassingen nu negatief is, terwijl die in oktober nog grotendeels positief was.
De vraag is nu of dit vooral een adempauze is of het begin van een veel langere periode van underperformance door de Amerikaanse aandelenmarkt." De Amerikaanse economie werkte perfect. Zodra de instellingen van deze machine uit balans raken, zullen de prestaties hieronder lijden. Omgekeerd was de situatie in Europa en China zo slecht dat het economische nieuws alleen maar beter kon zijn.
Inflatierisico
De mooie Amerikaanse economische machine wordt ondermijnd door het beleid van Donald Trump, dat nu het risico op inflatie doet terugkeren met de dreiging van tarieven op de meeste handelspartners van de Verenigde Staten. "Deze maatregelen werden aangekondigd op een moment dat de inflatie in de VS veerkrachtig blijft. Deze situatie heeft ertoe geleid dat de Federal Reserve sinds eind 2024 veel voorzichtiger is geworden.
Op dit moment vindt David Kruk ook dat we de voorkeur moeten geven aan markten waar de centrale bank versoepelend kan zijn, en dus aan Europa en China. "Uit een onderzoek onder klanten van Goldman Sachs van begin 2025 bleek dat 15% van de Amerikaanse beleggers bereid was om een deel van hun blootstelling te heralloceren naar andere markten. De bedragen die de Verenigde Staten waarschijnlijk zullen verlaten voor andere markten, waaronder Europa, zijn zeer groot".
Dit verklaart ook de zeer grote inschrijvingen op ETF's op Europese markten door Amerikaanse klanten in de afgelopen weken. "Voorlopig hebben we het alleen over passief beheer, wat betekent dat we ons nog steeds in een zeer kwetsbare positie bevinden. Er is nog niet hetzelfde enthousiasme voor actieve fondsen, wat zou duiden op een belegging met een visie op de langere termijn".
Europese allocatie
Bij de grote Amerikaanse brokers wijst David Kruk op dezelfde besluiteloosheid, waarbij de meningen over de inflatie nog steeds sterk uiteenlopen. "Sommigen geloven dat de inflatie zeer veerkrachtig zal zijn en dat de tarieven schadelijk zullen zijn, terwijl anderen nog steeds geloven dat de inflatie gematigd zal zijn en de Fed in staat zal stellen om de rente later in het jaar te verlagen".
Hij wijst er ook op dat de beslissingen van Elon Musk, of een zeer kleine meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, bijdragen aan de verwarring van de Amerikaanse consument. "De consensus is dat de Europese markten momenteel een aantrekkelijke diversificatie vormen voor beleggers, met winstverbetering terwijl de waarderingen extreem laag blijven".
Federal Reserve
De specialisten van La Financière de l'Echiquier zijn daarom van mening dat het de komende maanden bijzonder interessant zal zijn om de gepubliceerde gegevens over de stand van de particuliere consumptie te volgen, gezien het belang ervan voor de groei van het Amerikaanse bbp. "En nu de groei centraal staat in het debat en de consensus van 2-3% de komende maanden waarschijnlijk in twijfel zal worden getrokken, zijn beleggers zich gaan richten op defensievere segmenten en Europa".
David Kruk verwacht dat deze trend zich de komende maanden zal voortzetten. "Er zal een koerswijziging nodig zijn in het monetaire beleid van de Federal Reserve om een duidelijke ommekeer in Amerikaanse aandelen te zien", meent hij. "Ik denk dat het sneller zal gaan dan de markt verwacht, vooral als de Amerikaanse consumentenbestedingen tekenen van zwakte blijven vertonen.
In de tussentijd moeten we volgens hem blijven profiteren van een eventuele verkoopgolf om Europese markten te kopen, terwijl we meer defensief dan cyclisch blijven in een omgeving waar de groei zou kunnen tegenvallen. "Tegen deze achtergrond zou de rente op 10-jaars de komende maanden ook moeten dalen.
