Navbar logo new
De krachten die China's arbeidsmarkt hervormen
Calendar12 May 2025
Thema: China
Fondshuis: AXA

China's uiteenlopende arbeidsmarktcijfers laten een bekend probleem van deïndustrialisatie zien, zegt Dr. Yingrui Wang, China Economist bij AXA IM.

Weinig dingen definiëren het economische verhaal van een land zo duidelijk als de arbeidsmarkt. In het geval van China is dat een verhaal van duizelingwekkende omvang, diepgewortelde verdeeldheid en snelle transformatie. Met de grootste beroepsbevolking ter wereld zou de Chinese arbeidsmarkt een van de best geanalyseerde moeten zijn. Maar ondoorzichtige informatie en complexiteit staan conventionele analyses in de weg.

De Chinese arbeidsmarkt wordt gevormd door een unieke mix van staatsinterventie, rigide institutionele kaders en de erfenis van de kloof tussen stad en platteland. Het is een systeem waar officiële werkgelegenheidsgegevens slechts een deel van het verhaal vertellen, waar miljoenen arbeiders van stad naar dorp trekken in reactie op veranderende economische omstandigheden en waar industriële banen die ooit miljoenen uit de armoede hebben gehaald nu in een alarmerend tempo verdwijnen.

In de bijgevoegde paper gaat AXA IM in op de structurele eigenaardigheden van de Chinese arbeidsmarkt, analyseert het waarom de gerapporteerde traditionele werkgelegenheidscijfers misleidend kunnen zijn, hoe decennialange interne migratie de dynamiek van de beroepsbevolking heeft gevormd en welke uitdagingen recente structurele verschuivingen en een krimpende beroepsbevolking met zich meebrengen. Hoewel uitdagingen op korte termijn - zoals de aanpassing van de huizenmarkt en de sterk oplopende handelsspanningen - waarschijnlijk de boventoon zullen voeren, stelt AXA IM dat diepere structurele veranderingen de arbeidstrends al meer dan een decennium aan het veranderen zijn. Bovendien suggereert AXA IM dat de Chinese beroepsbevolking nu mogelijk te maken krijgt met dezelfde deïndustrialisatie die andere economieën heeft getroffen - ironisch genoeg een fenomeen dat vaak aan China zelf wordt toegeschreven.