
Pierre Pincemaille, Algemeen Secretaris van Gestion DNCA Investments.
Zeldzame aardmetalen doen zeker hun naam eer aan! 'Vruchtbare' gesprekken, om het met de woorden van de Amerikaanse Minister van Handel Howard Lutnick te zeggen, kunnen leiden tot een compromis over de levering van zeldzame aardmetalen uit China. Trump zelf zei hierover ‘alleen maar goede dingen te horen’. Is die meer verzoenende toon een zoveelste Taco of iets meer opbouwend? De vraag moet worden gesteld in het licht van het systemische karakter van de relatie tussen de twee supermachten.
De eerste onderhandelingsfase in Genève had een voorspelbare uitkomst (90 dagen wapenstilstand) gezien de extreme invoertarieven die door beide partijen waren ingevoerd: het was de facto een handelsembargo dat zou hebben geleid tot faillissementen in China en tekorten aan de andere kant van de Stille Oceaan. Maar de headlines van de tweede onderhandelingsfase in Londen zijn verontrustender omdat ze de kern van de Amerikaanse hegemonie raken: technologie. Zo zei een hoge functionaris van het Witte Huis dat Trump de beperkingen op de verkoop van chips aan China zou kunnen versoepelen indien Peking instemde met een versnelde hervatting van de export van zeldzame aardmetalen.
Het klopt dat we al scheuren hebben gezien met de opkomst van Deepseek en de kritiek van de baas van Nvidia, die het Amerikaanse beleid om de toegang tot zijn producten te beperken een ‘mislukking’ noemde. Vier jaar geleden bedroeg het marktaandeel van de groep onder leiding van Jensen Huang op de Chinese markt 95 procent. Vandaag is dat 50 procent, met de opkomst van concurrenten als Huawei …
Maar welbeschouwd, in plaats van de mineralen zelf, is het de raffinagecapaciteit die schaars is, en bijna uitsluitend in China gelokaliseerd als gevolg van een inschikkelijk milieubeleid. En de impact van de Chinese beslissing om de export van zeven zeldzame mineralen te beperken liet niet op zich wachten: Ford en Suzuki hebben productieopschortingen aangekondigd vanwege het gebrek aan magneten. Om dezelfde reden heeft ex-Bro Elon Musk akte moeten nemen van de achterstand bij de ontwikkeling van zijn humanoïde robot Optimus.
In deze omstandigheden is het niet verwonderlijk om een zoveelste stap terug van de Amerikaanse regering en de invoering van een TACO trade door beleggers vast te stellen. Dit concept, bedacht door Robert Armstrong, steunt op een psychologische dynamiek: de president uit dreigementen, het vertrouwen daalt en de intrekking van de dreigementen stelt kiezers en beleggers gerust. Maar opgelet, het door de Amerikaanse regering gehanteerde tariefwapen is niet zonder risico: de douanerechten zijn historisch hoog en zouden uiteindelijk echt kunnen wegen op de economie, zoals blijkt uit de koersdaling van voedingsmiddelenbedrijf J.M. Smucker, dat zich beroept op douanerechten en kostenstijgingen om de resultaten te verklaren die onder de verwachtingen bleven (-15,6% op de dag van de publicatie).
In afwachting van een verduidelijking van het ‘kaderakkoord’ tussen de twee grote wereldmachten kwam de Fed vorige week bijeen: ze verwacht minder economische groei en meer inflatie. Omdat Jay Powell de risico’s niet weet te rangschikken tussen deze twee parameters, is hij niet geneigd om zich te engageren voor de kalender van de renteverlagingen en is hij van mening dat het monetaire beleid 'goed geplaatst is om te wachten'. Maar tezelfdertijd weerhoudt hij zich er niet van om de rente sooner than later te verlagen als de inflatie gunstig evolueert.
In deze context is de consensus opnieuw resoluut bullish geworden: volgens de laatste peiling van Bank Of America verwacht slechts 13% van de beleggers nu een recessie (tegenover 49% de dag na de bevrijdingsdag) en flirt het gemiddelde liquiditeitsniveau in de portefeuilles met de drempel van 4%. Maar door de geopolitieke strubbelingen in het Midden-Oosten en het risico van een zoveelste ommezwaai van de Amerikaanse president zullen de aandelenmarkten wellicht opnieuw op adem komen als ze terug op het niveau van februari zitten. De zeilen reven is in die omstandigheden een reflex that makes sense, om een typisch Angelsaksische uitdrukking te gebruiken …
*TACO: Trump Always Chickens Out, d.w.z. krabbelt terug zodra de situatie te gespannen wordt.