Navbar logo new
Het coronavirus legt de zwakke punten in de OPEC-alliantie bloot
Calendar09 Mar 2020
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: M&G Investments

Door Randeep Somel, directeur van Global Equities bij M&G's Equity team

Randeep somel
Randeep Somel

De nervositeit in de wereldwijde vraag veroorzaakt door COVID-19 (coronavirus) heeft de groeiende zwakte van de OPEC, een van 's werelds grootste intergouvernementele groepen, aan het licht gebracht. De relatie is de afgelopen vijf à zes jaar verslechterd doordat de vraag naar olie volatiel is geweest ten opzichte van de wereldeconomie. Bovendien is er met fracking een nieuw olieaanbod op de markt gekomen. Daardoor zijn de VS de grootste olieproducent ter wereld geworden en is het vermogen van de OPEC om de prijzen te sturen via de controle over het aanbod nog verder afgenomen.

Drie jaar geleden breidde de OPEC uit naar "OPEC +" (met toevoeging van landen als Rusland, Kazachstan en Mexico), om zo het aanbod onder controle te helpen houden. Deze samenwerking stortte vorige week in toen Rusland weigerde de productie te verlagen om zo de olieprijs te helpen handhaven. Dat leidde tot een sterke reactie van Saoedi-Arabië, dat zei dat het niet de dupe zou worden van de bezuinigingen en zijn eigen lage kostenproductie zou verhogen.

Wat is er veranderd?

Rusland heeft harde maatregelen genomen voor zijn binnenlandse begroting. Daardoor bevindt het land zich nu in een positie waarin het zich een lagere olieprijs kan veroorloven. De Amerikaanse schalieproducenten, die hogere kosten hebben, konden dankzij goedkope schulden hun productie voortdurend financieren. Deze ineenstorting van de olieprijs zal hun toegang tot leningen bemoeilijken. De schalieproducenten dekken de productie meestal 6 maanden tot 1 jaar op voorhand in, waardoor er niet onmiddellijke leveringsverminderingen zullen ontstaan als de olieprijs op dit niveau blijft, maar ze zullen wel komen.

De daling van de olieprijs is niet voor iedereen slecht nieuws.

De consument zal er baat bij hebben, omdat hij minder aan brandstoffen uitgeeft en meer aan andere zaken kan besteden. Het zal ook positief zijn voor andere sectoren zoals de luchtvaartmaatschappijen, die de vraag hebben zien dalen als gevolg van het coronavirus, maar die nu ook hun grootste kostenpost zullen zien dalen.

Top 10 olieproducerende landen

Top10olielanden