Navbar logo new
Capital Group: Diversifieer portefeuilles met kwaliteitsvolle obligaties
Calendar13 Mar 2020
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Capital Group

In tijden van grote onzekerheid moeten beleggers in de eerste plaats naar obligatiefondsen kijken als een manier om hun portefeuille te diversifiëren en hun kapitaal te behouden. Obligaties van hoge kwaliteit kunnen helpen om de beleggersportefeuilles te stabiliseren tegen verliezen.

Dat schrijven Mike Gitlin, Head of fixed income en Pramod Atluri, Fixed income portfolio manager bij vermogensbeheerder Capital Group in ‘Five key questions on US interest rates and bond markets’.

“In tijden van grote onzekerheid en volatiliteit is de vlucht naar kwaliteit groot. Beleggers zoeken bijvoorbeeld naar veiligheid in Amerikaanse staatsobligaties. Voor zowel high-yield als investment-grade obligaties kan de risicopremie die beleggers verwachten ten opzichte van staatspapier, aanzienlijk toenemen.

“Over het algemeen hebben bedrijfsobligaties immers een grotere correlatie met aandelen. Dus wanneer aandelen in waarde dalen, dalen deze obligaties historisch gezien ook. Dat betekent dat die bedrijfsobligaties het risico in de totale portefeuille niet echt verminderen.

“Overigens dalen hoogrentende obligaties meestal nog veel meer dan investment grade. Kijk bijvoorbeeld naar de vijf grootste correcties op de aandelenmarkten - die waarbij de S&P 500-index minstens 12% verloor - sinds het einde van de financiële crisis. Bij elk van deze vijf correcties hebben obligatiefondsen met een hogere kwaliteit gemiddeld een solide absoluut rendement behaald.

“Met prognoses voor de obligatiemarkten zijn we zeer voorzichtig, gezien de marktvolatiliteit en de snel verslechterende economische vooruitzichten. De kredietmarkten kunnen eerst nog verder verzwakken voordat de markten zich stabiliseren en de koersen verbeteren. In de afgelopen tien jaar hebben bedrijven al een grote hoeveelheid schulden op zich genomen. Veel bedrijven zullen kwetsbaar zijn als de kredietspreads blijven toenemen. Het is dan ook belangrijk om heel selectief te zijn op de obligatiemarkten.

“Als belegger weet je nooit wanneer de volatiliteit zal toeslaan of hoe groot deze zal worden. Een kernallocatie aan obligaties is daardoor de beste verdediging tegen het onbekende. De huidige marktvolatiliteit is niet uniek. Langetermijnbeleggers weten dat die een constante is in de markt. Zelfs als het huidige schrikbeeld vervaagt, komt er uiteindelijk een ander voor in de plaats - en wordt op een bepaald moment een recessie onvermijdelijk.

“Daarom moedigen we beleggers aan om een langetermijnvisie te hanteren. Ga na of de vastrentende fondsen in je portefeuille in staat zijn om hun belangrijke rol te vervullen in het handhaven van een evenwichtige portefeuille.”