Navbar logo new
Overzicht corona-investmentnieuws: Kwetsbare eurozone vraagt daadkracht
Calendar14 Apr 2020
Thema: Beleggen

De eurozone is kwetsbaar voor de gevolgen van het coronavirus op de economie door een gebrek aan daadkracht van bestuurders in hun aanpak en coördinatie. Onderstaand vindt u een overzicht van het corona-gerelateerde investmentnieuws van verschillende asset managers, opgesteld door Bellier Financial.

Het Europese pakket aan crisismaatregelen ter waarde van €540 miljard lijkt indrukwekkend, maar is ‘niet goed genoeg’. “Het laat de last van crisisbeheersing over aan de nationale overheden en de Europese Centrale Bank”, schrijft Nicola Mai, portfoliomanager en Sovereign Credit-analist bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. “De nieuwe maatregelen die de ministers van Financiën vorige week aankondigden, waren echter opnieuw teleurstellend.” Volgens Mai maakt dit de eurozone kwetsbaar. Die kwetsbaarheid komt bovendien gedeeltelijk voort uit de verdeeldheid in de eurozone. “De geschiedenis leert dat crises creativiteit en innovatie in de Europese beleidsvorming bevorderen, en gemeenschappelijke obligaties zouden hiervan een voorbeeld kunnen zijn. Maar gezien de toon van discussies en de bitterheid in recente vergaderingen, zijn die niet op handen”, stelt Mai.

Ook Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, wijst in zijn Macrocast-commentaar dat er nog belangrijke vragen zijn. Hij ziet dat het steunpakket dat de ministers van Financiën van de eurogroep vorige week aankondigden laat nog belangrijke vragen open, waarover regeringsleiders bij hun top van 23 april knopen moeten doorhakken. De Fransman zegt ‘niet te hoopvol’ te zijn over wat hij ‘juiste mutualisering’ van schulden noemt. Zelfs als de pandemie onder controle gebracht is, zullen landen als Italië moeite hebben hun staatsschuld te stabiliseren. Moëc pleit daarom voor ‘trage monetarisering’ van schulden, ofwel afschrijving door centrale banken. ‘Maar dan eenmalig en alleen van toepassing op het deel dat gelinkt is aan de pandemische noodsituatie.’

Robuuste financiële stimulans zou een duidelijk verschil maken in de vorm van het herstel. Dat schrijft Invesco’s Chief Global Market Strategist Kristina Hooper in haar wekelijkse Market Compass. “Het zou zelfs helpen om het herstel iets meer te laten lijken op een V-vorm.” De schattingen van de WTO dat de wereldhandel dit jaar tussen 13-32% zal dalen (vergeleken met 12,5% tijdens de financiële crisis van 2009) is volgens haar ‘een bereik dat niet verrassend is’, aangezien de uitkomst afhankelijk is van een groot aantal variabelen, waaronder het onder controle krijgen van het aantal besmettingen en de beschikbaarheid van voldoende monetaire en fiscale stimuli.

De expansiefase van de credit cycle is voorbij, stelt macro analist Craig Burelle van Loomis Sayles, onderdeel van Natixis Investment Managers in de laatste Investment Outlook. “Verschillende landen bevinden zich in een fase van economische neergang, grotendeels als gevolg van de door COVID-19 veroorzaakte daling van de vraag.” De analist van Loomis is echter onder de indruk van de wereldwijde reactie op het monetaire en fiscale beleid tot dusver. ‘We verwachten later dit jaar een brede opleving, als gevolg van de onlangs doorgevoerde zinvolle stimuli. Er is waarde te vinden over de gehele breedte van de asset classes en veel van het komende negatieve nieuws is reeds verdisconteerd in de koersen.”