Navbar logo new
Outlook voor EM Equity – James Donald, Head of Emerging Markets, Lazard Asset Management:
Calendar16 Apr 2020
Fondshuis: Lazard

Door James Donald, Head of Emerging Markets, Lazard Asset Management:

"In de toekomst worden de opkomende markten geconfronteerd met verschillende belangrijke risico's, waarvan elk risico kan leiden tot nog meer volatiliteit in de activaklasse.

  • Beleggers zouden kunnen vluchten, waardoor de $310 miljard aan instroom in de activaklasse die in 2018 werd genoten, word teruggedraaid.
  • De wereldwijde toeleveringsketens zouden kunnen instorten, wat zou kunnen leiden tot aanhoudende en meer wijdverspreide handelsonzekerheid dan die veroorzaakt door de handelsoorlog tussen de VS en China.
  • De olieschok zou gedurende een langere periode kunnen voortduren, wat een zware fiscale druk zou kunnen leggen op de grondstoffenexporteurs.
  • Een scherpe waardevermindering van de valuta zou kunnen beginnen te wegen op landen met een grote schuld in US-dollar.
  • Het virus zou in sommige of alle landen van de opkomende markten moeilijk onder controle te houden kunnen blijken te zijn en de gezondheidszorgsystemen onder druk kunnen zetten, wat mogelijk politieke gevolgen kan hebben voor de zittende regeringen.

    "Er zijn echter ook enkele redenen voor gematigd optimisme op dit punt. Terwijl elk land de crisis anders benadert, kunnen we naar China kijken, het land dat het langst te maken heeft gehad met COVID-19, voor enkele aanwijzingen over wat er in het verschiet zou kunnen liggen. Als China weer aan het werk kan gaan zonder een grote heropleving te ervaren in de besmettingsgevallen, zal dat over een paar maanden een goed voorteken zijn voor de staat van de rest van de wereld en zal dat waarschijnlijk positief zijn voor aandelen uit de opkomende markten. Beleggers moeten echter begrijpen dat er een vertraging kan optreden in het economisch herstel - hoewel China weer aan het werk is, is de rest van de wereld dat niet en zal de vraag naar Chinese goederen wellicht niet onmiddellijk zal aantrekken. De snelheid van het herstel van China is van belang voor zover het aangeeft hoe snel de wereld zich kan herstellen.”

    "De opkomende markten zijn de thuisbasis van zowel winnaars (importeurs) als verliezers (exporteurs) van een olieprijsoorlog. Een dalende olieprijs zou een uitdaging zijn voor Rusland, Colombia, Mexico en Brazilië. In de begroting van Brazilië voor 2020 werd uitgegaan van een olieprijs van 60 dollar per vat, en Mexico schatte de prijs op 49 dollar, zodat deze twee landen waarschijnlijk een tekort aan inkomsten zullen hebben. Terwijl lagere olieprijzen gunstiger zouden kunnen zijn voor importeurs zoals India, Indonesië, de Filippijnen, Zuid-Korea, Turkije en Centraal- en Oost-Europa, zal de instroom in de portefeuille om de tekorten op de lopende rekening aan te vullen van cruciaal belang zijn om in het oog te houden. Colombia, Zuid-Afrika, Chili en Indonesië lijken het minst ondersteunende basissaldo - lopende rekening plus netto buitenlandse directe investeringen - te hebben en zijn het meest afhankelijk van de portefeuillestromen om zichzelf te financieren. Wij zijn van mening dat het van het grootste belang is om aandacht te besteden aan het vermogen van een land om zijn schulden af te lossen naarmate de US-dollar sterker wordt".

    "We verwachten dat de handel ook in de komende kwartalen weer aan de orde zal komen. COVID-19 maakte pijnlijk expliciet hoe afhankelijk de wereldwijde toeleveringsketens zijn van China voor kritische zaken als medicijnen en gezichtsmaskers. Dit kan het antiglobaliseringssentiment in zowel Europa als de VS verergeren met hernieuwde oproepen tot het herbestemmen van fabrieken en het lokaliseren van toeleveringsketens".

    "Te midden van een ongelooflijk hoge volatiliteit is het nu belangrijker dan ooit om zich te richten op gezonde, kwalitatief hoogwaardige bedrijven met een sterke balans. Bedrijven met een zwakke balans - en vooral die met een onmiddellijke behoefte aan financiering - zullen het in het huidige klimaat waarschijnlijk niet goed doen, wat we nog wel enige tijd verwachten.”

    Outlook voor Emerging Markets Debt –

    Denise Simon, Co-Head of Emerging Market Debt, Lazard Asset Management:

    "Gezien de extreme waarderingsniveaus in schulden van opkomende markten willen veel beleggers weten of het nu de tijd is om deze kans te benutten. De onzekerheid is extreem groot, omdat er veel te veel mogelijke permutaties zijn om met enige zekerheid te bepalen hoe het virus zich zal verspreiden en hoe de kapitaalmarkten in de komende weken zullen reageren."

    "De mate van differentiatie tussen individuele kredieten zal waarschijnlijk toenemen, en sommige landen zijn duidelijk kwetsbaarder. In een poging om een onderscheid te maken tussen landen die in staat zijn de huidige crisis te doorstaan en landen die er het meest onder zullen lijden, hebben we de overheidsbalansen geanalyseerd in de veronderstelling dat er sprake is van een ernstige groeivertraging en een daling van de olieprijzen. Over het algemeen zullen de begrotingssaldi verslechteren en zullen de hogere schuldratio's toenemen ten opzichte van wat aan het begin van het jaar werd verwacht. We hebben echter een aantal landen geïdentificeerd die zich volgens ons in een comfortabele positie bevinden. Wat betreft de schulden in harde valuta richten wij ons op solide investment grade-kredieten die in de crisis zijn gekomen met sterkere balansen en die toegang hebben tot de kapitaalmarkten. Landen als Panama, Peru en de Filippijnen kunnen een potentieel steile en langdurige periode van tragere groei doorstaan. Wij vermijden over het algemeen hoogrenderende kredieten, met name olie-exporteurs en kleinere emittenten zoals die in Afrika ten zuiden van de Sahara. In lokale schulden zien wij kansen in duur in een aantal landen waar reële rendementen en lokale premies aantrekkelijk zijn, waaronder Rusland, Peru en Indonesië".

    "In deze omstandigheden zijn wij van mening dat schuldpapier van opkomende markten op middellange termijn een aantrekkelijk rendement moet opleveren in vergelijking met andere vastrentende alternatieven. Dit geldt met name voor schulden in harde valuta, waar de rendementen per 31 maart ongeveer 7% bedroegen en de mate van gerealiseerde kredietafboeking waarschijnlijk ver onder het door de markt geïmpliceerde draconische niveau zal liggen. Wij zien de beste kansen in kredieten van hogere kwaliteit met solide onderliggende balansen, toegang tot de kapitaalmarkten en spreads die een belangrijke buffer vormen tegen een recessie die diep en langdurig zou kunnen zijn. Wij houden nauwlettend in de gaten hoe de crisis zich ontvouwt, evenals de fiscale en monetaire maatregelen van beleidsmakers in zowel ontwikkelde als opkomende markten. Hoewel het moeilijk te voorspellen is wanneer de markt zich zal stabiliseren, zien wij aantrekkelijke mogelijkheden in de schuld van opkomende markten. De selectie van de effecten zal echter de sleutel zijn tot het benutten van deze kans.”