Navbar logo new
Overzicht corona investmentnieuws: Het vinden van rendement tijdens en ná de corona pandemie
Calendar20 Apr 2020
Thema: Beleggen

Hieronder vindt u een overzicht van het corona-gerelateerde investmentnieuws van vandaag, opgesteld door Bellier Financial

Krimpende economieën en hogere schulden zorgen dat de rente gedrukt blijft worden. Staatsobligaties mogen dan veilig zijn, in termen van reëel rendement hoeven beleggers komende jaren niet veel te verwachten. Dat is de conclusie die Chris Iggo, CIO Core Investments bij AXA Investment Managers, trekt in zijn column Iggo’s Insight.

‘Hoe langer de crisis voortduurt, hoe erger het probleem wordt’, voegt hij eraan toe. Het lijkt Iggo een gegeven dat de meeste landen 2020 afsluiten met een lager bruto binnenlands product dan in 2019. Sinds de kredietcrisis van meer dan tien jaar geleden, houdt de CIO een spreadsheet bij met bbp-ontwikkelingen. De VS en Canada hebben de grootste stijging gezien, gevolgd door Duitsland, het VK en Frankrijk.

Opkomende markten zullen ook significante stress ondervinden van Covid-19, wat in veel gevallen zal leiden tot recessies, zo waarschuwen analisten van Europa’s grootste asset manager Amundi. In hun laatste publicatie, Coronavirus crisis: impacts and implications for emerging markets, merken ze op dat landen als Zuid Afrika, Colombia, Hongarije of Maleisie een stuk kwetsbaarder zijn.

Hoewel ze nog steeds voorzichtig zijn, merken de analisten op dat het sentiment tekenen van verbetering laat zien, in bepaalde opkomende markten. “We zien waarde in externe EM external debt, met name in high yield, waar de spreads al zijn opgelopen tot niveaus van rond de wereldwijde financiële crisis in 2008. We zijn positief over Bahrein en Indonesië. We denken dat quasi-overheidsschuld in Latijns-Amerika aantrekkelijke risk/reward scenario’s biedt, met name in landen als Brazilië, Mexico en Peru. Binnen de local debt geven we de voorkeur aan bijvoorbeeld Russische valuta als rentes.” De logistieke sector en delen van de residentiële sector zijn waarschijnlijk de sectoren die het beste zullen presteren, aangezien het coronavirus gevolgen heeft voor de Europese vastgoedmarkten, volgens deelnemers aan de laatste RealCast Week in Real Assets webcast.

De fundamentals van de logistieke sector waren al sterk vóór de crisis, met 's werelds grootste logistieke aanbieder Prologis die eind 2019 een leegstandspercentage van slechts 3,7% in Europa bekendmaakte. De lockdown versnelt de vraag, aangewakkerd door een enorme online verkoop in heel Europa en een heroverweging van de schaal, locatie en diversiteit van supply chains.

De residentiële sector blijkt ook zeer goed bestand tegen de crisis te zijn, met een aantal recente deals die zijn afgerond. Zo kondigde bijvoorbeeld vastgoedbelegger Catella de aankoop van drie innovatieve residentiële projecten oppikte in Wenen, Hamburg en Vitoria in Noord-Spanje.