Navbar logo new
Overzicht corona investmentnieuws: Winnaars & verliezers – online maaltijdbezorging & olie
Calendar29 Apr 2020
Thema: Beleggen

Hieronder vindt u een overzicht van het corona-gerelateerde investmentnieuws van vandaag.

De sterk verminderde vraag naar olie door de coronapandemie heeft veel olie- en andere energiebedrijven gedwongen dividendbetalingen te schrappen. Dit kan wel eens een structurele ontwikkeling zijn, betoogt Laura Sheehan, global research analist bij Newton Investment Management, onderdeel van vermogensbeheerder BNY Mellon Investment Management in Oil Dividends: Losing Energy?.

Sheehan, gespecialiseerd in de olie- en gassector, vindt dat oliebedrijven de dividendstrategie voor de toekomst kritisch tegen het licht moeten houden en kunnen overwegen om over te stappen op een andere uitkeringsstrategie, bijvoorbeeld gebaseerd op winst of cashflow.

Een branche met goede vooruitzichten is de online maaltijdbezorging. Het groeipotentieel van deze markt blijft overeind. Online maaltijdbezorging groeit tot 2022 met 20% per jaar, verwacht Jack Neele, portfoliomanager van de Global Consumer Trends Equities-strategie bij vermogensbeheerder Robeco in zijn analyse. Ondanks de tegenwind op korte termijn als gevolg van de Covid-19-crisis, is Neele ervan overtuigd dat de groeimotoren intact blijven voor de sector. Daarin is de afgelopen tijd bovendien zwaar geïnvesteerd. Een consolidatieslag in deze relatief jonge markt biedt volgens Neele tevens perspectief op groei en een verbeterde winstgevendheid, ondanks de uitdagingen als gevolg van de coronacrisis. Ook de Amerikaanse dollar doet het zeer goed in de huidige situatie, maar de toenemende sterkte van de munt wordt een steeds grotere bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie, stelt Francesca Fornasari, Head of Currency Solutions bij Insight Investment, onderdeel van BNY Mellon Investment Management.

Fornasari vraagt zich in haar artikel met als kop ‘USD strength has a dark side’ (bijgevoegd) af of valuta-interventie door centrale banken gerechtvaardigd zou zijn als laatste redmiddel. Normaal gesproken is dit volgens haar niet het geval, maar onder de huidige omstandigheden werpt dollarsterkte een grotere schaduw over de wereldeconomie.

De Covid-19-crisis transformeert de wereld en het huidige systeem ook structureel, stellen Pascal Blanqué en Vincent Mortier, respectievelijk CIO en Deputy CIO van vermogensbeheerder Amundi. De weg naar een nieuw evenwicht is rommelig en komt in golven, stellen zij. Zij zien dat de manier waarop het systeem zich aanpast, grote gevolgen heeft voor een nieuwe strijd: die tussen inflatoire en desinflatoire krachten.

Terwijl op korte termijn de ineenstorting van de wereldwijde vraag desinflatie bevordert, kan de economische remedie voor de crisis (schuldcreatie met monetarisering van schulden, regionalisering versus globalisering in de handelsdynamiek) inflatoir blijken te zijn. Het nieuwe evenwicht dat aan het einde van deze reeks wordt bereikt, zal heel anders zijn dan de lage inflatie en lage rentes waar financiële markten het afgelopen decennium aan gewend waren geraakt. Het duurt echter nog wel even voordat dit nieuwe evenwicht wordt bereikt..