Navbar logo new
Overzicht corona investmentnieuws: Opstarten moeilijker dan uitzetten
Calendar04 May 2020
Thema: Beleggen

De steunmaatregelen die overheden aankondigden, nadat ze overgingen tot ‘uitzetten’ van grote delen van de economie, gaf het beleggersvertrouwen een boost. Maar beleggers staan nu voor de vraag hoe de economie weer zal ‘opstarten’.

“De steunmaatregelen zullen er nog lang zijn, maar beleggers moeten nu beslissen of risicopremies opwegen tegen onzekerheden en rendementsontwikkelingen van verschillende beleggingscategorieën”, verwoordt Chris Iggo, CIO Core Investments van AXA Investment Managers, in zijn Insight-marktcommentaar. “In lockdown gaan is makkelijker dan eruit komen.”

De rendementsontwikkeling van bedrijfsobligaties en aandelen na afloop van de lockdown hangt voor een groot deel af van hoe goed de economie weer opstart. “Uiteindelijk zal groei terugkomen en dan zullen aandelen het naar verwachting weer beter doen dan bedrijfsobligaties, maar geduld is vereist”, aldus de CIO.

Voordat het zover is ziet Brendan Mulhern, beleggingsstrateeg van Newton Investment Management, nog wel enkele beren op de weg. Zo moet de recessie niet uitmonden in een financiële crisis. “Dat is afhankelijk van in hoeverre overheden bereid en in staat zijn om hun eigen balans te vergroten om de krimp van balansen in het bedrijfsleven te compenseren”, aldus de strateeg. Op korte termijn zal het effect van de val in inkomens en cashflows vooral leiden tot deflatie, aldus Mulhern. Verder in de toekomst ziet de strateeg van het BNY Mellon IM-onderdeel echter een ‘nieuw monetair regime’ ontstaan dat juist inflatie in de hand zal werken. “Beleggers staan voor een wereld die die er heel anders kan uitzien dan die we de afgelopen drie decennia gebruikelijk waren.”

Een natuurlijke wetmatigheid dat we voor een periode van hoge inflatie staan, gaat John Greenwood, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Invesco, een stap te ver. “Het is nog te vroeg om te zeggen of het recente opkoopprogramma van centrale banken een inflatoir effect zal hebben”, stelt hij in een blog op de website van de Britse assetmanager.

“Hoewel de omvang en de duur van het programma belangrijk zijn, is het nog belangrijker dat het invloed heeft op de geldhoeveelheid in het bancaire systeem”, wijst hij op belangrijke transmissiemechanismen. “Het geld in handen van de consument is de aanjager van inflatie, niet het geld in de boeken van de centrale bank.”

Deze week zullen de inkoopmanagersindices (PMI’s) de meeste aandacht krijgen. Dinsdag komen de samengestelde PMI’s van het VK en de VS uit. Woensdag maakt Caixin de PMI van China bekend en krijgen we ook de definitieve samengestelde PMI van de eurozone. Donderdag neemt de Bank of England een nieuw rentebesluit en publiceert ze haar driemaandelijkse verslag over het monetaire beleid. Vrijdag staan ten slotte de definitieve samengestelde PMI van Japan en de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op de agenda.