Navbar logo new
Overzicht corona investmentniews: Wapenstilstand handelsoorlog loopt af
Calendar14 May 2020
Thema: Beleggen

De spanningen tussen de economische grootmachten lopen onder druk van de coronacrisis weer op. In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen beleggers vooral meer wapengekletter verwachten rond het handelsconflict tussen de VS en China.

Dit stellen onder meer Libby Cantrill en Tiffany Wilding, respectievelijk specialist openbaar beleid en econoom Noord-Amerika van de Californische obligatiebelegger Pimco, in een nieuwe blog, waarin ze mede aandacht besteden aan hernieuwde spanningen tussen de VS en China. ‘Niet alleen zijn er legitieme vragen over de manier waarop China de uitbraak van het coronavirus aanpakt, maar president Trump ziet de kwestie – misschien terecht – als een politieke troef voor zijn herverkiezing.’

Een recente peiling suggereert dat de meerderheid van de Amerikanen een negatiever beeld van China heeft dan ooit in de recente geschiedenis, wijzen de Pimco-analisten. ‘Het is nog te vroeg om te zeggen of de harde taal zich vertalen in meer maatregelen tegen China, hoewel we van de VS zouden verwachten dat ze andere acties zullen ondernemen – zoals exportcontroles, visum- en reisbeperkingen en sancties jegens individuen – voordat de importtarieven worden verhoogd, omdat deze schadelijker zijn voor de economie.’

Hoofdeconoom Gilles Moëc van het Franse AXA Group wijst er in zijn Macrocast-commentaar op dat dat Donald Trump ten tijde van de eerste uitbraak van het coronavirus nog sympathiek tegenover het getroffen China stond. Het handelsconflict tussen de VS en China was geluwd, nadat de landen een deelovereenkomst hadden gesloten. Maar omdat presidentskandidaat Joe Biden nu in veel voor Trump cruciale staten voorstaat, redeneert Moëc, zal Trump zich willen concentreren op thema’s die de gewone Amerikaan aanspreken. Met de verkiezingen in aantocht, kan de Amerikaanse president sneller in de verleiding komen om spanningen te escaleren. Nieuwe schermutselingen aan het handelsfront pakken vooral voor China slecht uit, aldus Moëc. Een daling van 20% van de Chinese export zou nog een voorzichtige voorspelling zijn. Verder zou hervatting van de handelsoorlog bovendien een stevig herstel van de investeringen fnuiken.

Ook Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie bij Britse vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) waarschuwt in een blog-artikel voor de oplopende spanningen. De verwijzing naar Covid-19 als het ‘China-virus’ ziet hij als veeg teken. De beschuldigingen vliegen over en weer. De VS beschuldigt China van te laat waarschuwen en onvoldoende informatie delen over de uitbraak. Omgekeerd wordt in China geprobeerd door sommigen de oorsprong van de pandemie te linken aan het Amerikaanse leger.

De LGIM-specialist voorziet hogere tarieven voor Chinese producten. ‘De VS zouden ook oorlogszuchtiger kunnen worden als China, in het proces van het stimuleren van zijn eigen economie na de lockdowns, de renminbi deprecieert.’ Daarnaast wijst Van den Heiligenberg bijvoorbeeld op het conflict over Huawei, dat nog altijd niet is opgelost. Dit conflict dwingt Europese en Amerikaanse overheden een kant te kiezen. Dit alles zou volgens de beleggingsstrateeg gemakkelijk kunnen uitmonden in een nieuwe koude oorlog tussen de twee grootmachten, waardoor een bipolaire wereld ontstaat en een race om vooruit te komen in de technologie- en defensie-industrie.