Navbar logo new
Schroders: Covid-19 remt energietransitie af, maar dat is tijdelijk
Calendar09 Jun 2020
Thema: ESG
Fondshuis: Schroders

Net als in andere sectoren, eist de crisis ook zijn tol in de energietransitie. 2020 zou een recordjaar worden voor wind- en zonne-energie. Covid-19 verhindert dat en zorgt ervoor dat veel projecten worden uitgesteld naar volgend jaar. 2021 belooft dan ook een sterk herstel te laten zien. De vertraging in de energietransitie is volgens Mark Lacey, head of commodities bij Schroders slechts tijdelijk.

Consumenten besteden minder

De energietransitie wordt aangejaagd door een combinatie van concurrentievermogen, beleidsondersteuning en maatschappelijke vraag. Alle drie blijven intact, maar de maatschappelijke vraag krijgt mogelijk een knauw omdat de consumentenbestedingen aan de energietransitie zullen teruglopen door de Covid-19 crisis. Deze crisis gaat gepaard met een hoge werkloosheid die zijn uitwerking zal hebben op de vraag naar bijvoorbeeld elektrische auto’s en zonnepanelen. In crisistijd zal een huishouden die niet als prioriteit zien.

Actie blijft noodzakelijk

Ook al staat de energietransitie momenteel dan niet hoog op de prioriteitenlijst van de consument, de noodzaak om actie te ondernemen vanwege klimaatverandering blijft onverminderd hoog. Zowel publiek als overheid eist actie. Europa faseert auto’s op fossiele brandstof uit. De maatregelen voortvloeiend uit het klimaatakkoord van Parijs staan ook nog overeind. De roep om de stimuleringsgelden aan te wenden om de energietransitie een extra stimulans te geven klinken steeds harder.

Goedkope olie gaat ook voorbij

De gekelderde olieprijs is een gevolg van de volatiele markten. De olieprijs heeft volgens Schroders echter maar weinig overlap met de energietransitie. De lage benzineprijzen en daardoor lagere behoefte aan elektrische vervoer zijn slechts een tijdelijk fenomeen. De grote oliebedrijven houden hun investeringen in de energietransitie overeind, terwijl de uitgaven aan conventionele energie verlaagd worden. Royal Dutch Shell heeft voor het eerst sinds de WOII de dividenduitkering verlaagd, om groene investeringen te blijven doen.

Langetermijnfactoren intact

Naast de behoefte van consumenten en beleidsmakers, speelt ook de concurrentiekracht van groene energie een belangrijke rol. De elektriciteitsvraag is tijdens de lockdown gedaald, maar trekt weer aan als de economieën open gaan. Schone energie vormt een steeds groter deel van de vraag en is concurrerend op kostenniveau. Zelfs tijdens de Covid-19 crisis investeren bedrijven in duurzame energie en technieken.

De energietransitie bestrijkt een breed terrein, niet alleen schone energieopwekking, of elektrische auto’s. Daar valt ook energieopslag, transmissie en elektrisch materieel onder. De langetermijnfactoren blijven zeker intact.