Navbar logo new
Overzicht corona investmentnieuws: De taal van de crisis – spraakanalyse geeft beter zicht op Covid-19-impact
Calendar16 Jun 2020
Thema: Beleggen

De snelheid waarmee de coronaviruspandemie grote economieën heeft overrompeld, heeft binnen enkele weken bedrijfsmodellen op hun kop gezet en grip gekregen op de bedrijfspsychologie. Het gevolg is dat het taalgebruik dat bedrijven bezigen in hun uitingen over de dagelijkse gang van zaken gedurende de crisis nauwkeuriger duiding kan geven over hun prestaties dan hun voornamelijk terugblikkende rapportages.

Dat stellen analisten van Rosenberg Equities, de kwantitatieve aandelenbelegger van AXA IM, in nieuw baanbrekend onderzoek. Paul Flavier, CEO van Rosenberg Equities, lichtte voor de Nederlandse pers toe dat het taalgebruik van managers in hun toelichtingen en gesprekken met analisten ons veel kan vertellen over het korte-termijnsentiment rond individuele aandelen en de beurs als geheel, vooral wanneer de winstprognoses op wekelijkse basis worden herzien.

Flavier wees daarbij op de constatering dat bedrijven die veel specifieke details over resultaten geven in hun financiële rapportages, over het algemeen beter presteren dan bedrijven die zich houden bij op vage generalisaties. Zijn bedrijf Rosenberg Equities, onderdeel van AXA Investment Managers, heeft hierop ‘taalprecisie’ analysetechnieken ontwikkeld om ze toe te passen in portefeuilleconstructie.

Ook voorspelde de Rosenberg-CEO dat kwantitatieve methoden geleidelijk de ESG-analyse gaan beheersen. Zo identificeert Rosenberg hoe en wanneer bedrijven ervoor kiezen om ESG-initiatieven in hun financiële verslaggeving vermelden en inzicht geven in hun toewijding aan deze prioriteiten. Factoren zoals de diversiteit van het bestuur kunnen worden gebruikt voor de voorspelling van toekomstige veranderingen in de winstkwaliteit. Daarbij heeft Rosenberg sinds eind 2019 de CO2-voetafdruk meegenomen in de modellering van de ‘reële waarde’ van bedrijven.

De woorden die centrale bankiers en ministers van Financiën bezigen om de steunpakketten voor de volatiele financiële markten en de door lockdowns lamgelegde economieën te kwantificeren, zijn vaak net zo belangrijk als de interventies zelf. Ze lijken in hun doel te slagen – althans in de markt voor hoogrentende obligaties – stelt Legal & General Investment Management (LGIM) in een nieuwe analyse. Martin Reeves, hoofd hoogrentende obligaties bij LGIM zei: ‘Ervaring leert ons dat we niet in paniek moeten raken. In de afgelopen decennia werd elke eerdere daling van meer dan 10% in de high yield-markt vervolgens binnen vier tot acht maanden volledig goedgemaakt. Wij zien ook vandaag hetzelfde herstelpatroon.’ Hij voegde eraan toe dat de rally waarschijnlijk nog maar net begint en dat er voldoende tijd is voor investeerders om ervan te profiteren.

Europese staatsobligaties kunnen profiteren van de gulle hand van de EU, zodra het gekibbel over welke landen wat krijgen van het voorgestelde herstelfonds, van miljarden aan leningen en eventuele subsidies, is opgelost, zei Paul Brian, manager van het BNY Mellon Global Dynamic Bond Fund, in een email aan beleggers. ‘Als het wordt goedgekeurd, zou het een grote steun zijn voor de euro en de Europese economie, die verder zou kunnen worden geholpen door langdurige steun uit investeringsplannen van de Green Deal, en zelfs te spreken van een “bad bank” die gebruikmaakt van garanties van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Het zou ook helpen om de spreads op de Europese staatsobligatiemarkt te verkleinen.’

Europese beleggers in commercieel vastgoed lijken ook minder onder de indruk van de impact van de Covid-19-pandemie dan hun collega's in andere grote markten over de hele wereld, zo liet het recentste Global Activity Tracker Insights-rapport van Real Capital Analytics zien. Een reeks transacties van miljoenen dollars voor commercieel vastgoed in Europa in de eerste 150 dagen van 2020, heeft voor een daling van de transactievolumes tot slechts 6% gezorgd ten opzichte van dezelfde periode van 2019. In Amerika en Azië-Pacific daalden de transactievolumes met respectievelijk 18% en 45%.

In mei liep het percentage van het aantal in Europa geschrapt commercieel vastgoedtransacties, als percentage van de gesloten beleggingstransacties, echter licht vooruit op 3,0%, vergeleken met 2,5% in de VS. Transacties waarvan niet aan de contractuele verplichtingen werd voldaan, waren geconcentreerd in het VK laat het nieuwste RCA Insights-marktrapport zien.