Navbar logo new
LGIM verlaagt blootstelling aan kredietwaardige bedrijfsobligaties VS
Calendar27 Jul 2020
Thema: Fixed Income
Fondshuis: LGIM

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) verlaagt de blootstelling aan kredietwaardige bedrijfsobligaties naar onderwogen. Quant-strateeg Tim Armitage van LGIM ziet verschillende risico’s rondom de beleggingscategorie die een onderwogen positie rechtvaardigen.

Zo waarschuwt Armitage voor de verslechtering van de gemiddelde kwaliteit van Amerikaanse investment grade credits. “We hebben dit jaar ongeveer $700 miljard aan afwaarderingen van investment grade-obligaties en ongeveer $55 miljard aan bedrijfsfaillissementen gezien. Dat tempo van verslechtering overtreft dat van de onmiddellijke nasleep van de crash van 2008/09.

Ander punt van zorg is het uitblijvende herstel van een deel van de Amerikaanse economie. Armitage constateert dat het aantal horecabezoeken in de Amerikaanse zuidelijke staten daalde, ook na het opheffen van beperkende maatregelen. “De ontwikkelingen van de afgelopen drie weken hebben het risico vergroot dat de groei van de Amerikaanse consumentenbestedingen op het punt staat abrupt te vertragen en misschien zelfs de rest van de zomer krimpt”, waarschuwt LGIM’s quantstrateeg.

Ten slotte vindt Armitage dat beleggers te veel uitgaan van monetaire rugdekking van de Amerikaanse centrale bank. De LGIM-strateeg zag, nadat de centrale bank in maart bekendmaakte dat het daar waar nodig ook bedrijfsobligaties kan kopen, dat Amerikaanse bedrijfsobligatie-ETF’s 10% stegen. “Dat dit gebeurde vóórdat de Fed daadwerkelijk begon met het kopen van de activa, suggereert dat beleggers niet echt nadenken over fundamentals”, besluit Armitage.