Amerikaanse aandelen spelen al meer dan een decennium een dominante rol Sinds de financiële crisis zijn zij volgens de MSCI USA Index op jaarbasis 13% gestegen, tegen 6% voor aandelen buiten de VS. Hun bovenmatige prestaties houden zelfs aan tijdens de coronapandemie. Volgens Sean Markowicz, strateeg, en Stuart Podmore, expert in behavioral finance bij Schroders, zijn de omstandigheden rijp voor een omslag. Al is het niet zeker of en wanneer die komt. Maar alleen uit oogpunt van risicobeheer doen beleggers er in de toekomst goed aan om verder te kijken dan alleen de VS.
Hoofdpunten uit dit artikel
Waarom zijn Amerikaanse aandelen zo dominant?
De belangrijkste oorzaak ligt in de superieure winstgroei van Amerikaanse bedrijven. De winsten groeien niet alleen sneller, maar de bedrijven in de VS waren ook in staat om steeds hogere percentages te herinvesteren. Sinds 2008 hebben die bedrijven hun aandelenrendement met 25% meer weten te verhogen dan bedrijven elders.
Deze winstgroei is te danken aan een aantal langetermijnontwikkelingen. Globalisering opende nieuwe exportmarkten voor de VS, maar bood ook de mogelijkheid van goedkope arbeid in bijvoorbeeld China. Daarnaast zijn de belasting- en kredietomstandigheden in de afgelopen decennia in de VS zeer gunstig voor bedrijven.
Beleggers zijn met name bereid een premie te betalen voor snelgroeiende bedrijven, zoals Apple, Amazon en Alphabet. De rest van de wereld heeft echter minder blootstelling aan dit soort snelgroeiende bedrijven.
Voor beleggers is het moeilijk om het succes van Amerikaanse aandelen te negeren. Wat dan volgt is kuddegedrag of momentum. Dat leidt er tevens toe dat als beleggers al een decennium in bezit zijn van dit soort succesaandelen, het steeds moeilijker wordt om er afstand van te doen. Daarnaast wordt in onzekere economische tijden vooral naar sterke leiders gekeken om een deel van de risico’s op te vangen en beslissingen voor ons te nemen. Dat zie je beleggers ook doen. Zij kijken naar de VS en denken dat het land nog steeds wordt gezien als die leidende en betrouwbare markt met de energie en de dynamiek om er weer snel bovenop te komen.
Wat kan verandering brengen in de Amerikaanse dominantie?
Hoewel de Amerikaanse markten het zeer goed hebben gedaan in het afgelopen decennium, vergeten beleggers al snel dat deze regio in het decennium daarvoor zwak presteerde. Leiderschap in prestaties is cyclisch van aard. Er zijn altijd winnaars en verliezers. Dat fluctueert. Nu wordt de spread tussen relatieve rendementen en winstverwachtingen wijd. Beleggers zijn bereid een premie te betalen voor Amerikaanse aandelen, terwijl de winstverwachtingen dat niet meer rechtvaardigen. Amerikaanse aandelen prijzen veel optimisme in.
Zijn Amerikaanse aandelen (te) duur?
De huidige waarderingen voor Amerikaanse aandelen zijn geen goede voorbode voor toekomstige rendementen. Ze zijn dermate opgerekt, dat de rendementen van Amerikaanse aandelen waarschijnlijk achter zullen blijven bij de rest van de wereld. De cyclisch-gewogen historische rendementsratio (CAPE) koerst voor Amerikaanse aandelen momenteel rond de 25, tegen 13 keer voor wereldwijde aandelen. Dat maakt de outlook voor deze regio ten opzichte van andere markten minder aantrekkelijk.
Waar moeten beleggers in de toekomst op focussen?
Met name de big tech-aandelen lijken kwetsbaar. Bedrijven als Amazon, Apple, Alphabet, Facebook en Microsoft bepalen 20% van de Amerikaanse aandelenmarkt, maar zijn samen goed voor een derde van het totale rendement in de afgelopen vijf jaar. Het is een feit dat als een bedrijf een leidende positie heeft verworven, de neiging ontstaat minder te presteren. Het wordt te groot om succesvol te blijven. Mogelijk blijft zijn positie wel dominant, denk bijvoorbeeld aan IBM en General Electric, maar het bedrijf is niet meer de motor voor rendement in de toekomst.
Beleggers zouden kunnen kijken naar cyclische aandelen, aandelen die meer gevoelig zijn voor de economische omstandigheden. Cyclische aandelen bepalen 58% van de MCI Capital All Country World ex-US index, maar hebben een weging van 36% in de Amerikaanse aandelenmarkten. Nadat de cyclus heeft gebodemd, presteert dit soort aandelen juist beter.
Kunnen Amerikaanse aandelen hun leidende positie behouden?
Voor blijvend goede prestaties van Amerikaanse aandelen is het belangrijk dat de winstverwachtingen in de pas blijven lopen met de beurskoersen. Winstgroei kan zeker helpen, maar de marges moeten dan ook blijven groeien. Met name de techbedrijven zullen moeten blijven domineren zonder door regulering op achterstand te worden gezet.
Kortom, de lat ligt hoog. De omstandigheden lijken rijp voor een omslag. Dat wil niet zeggen dat hij zal plaatsvinden, maar uit oogpunt van risicobeheersing is het goed om als belegger in het komende decennium ook buiten de VS te kijken.