De afloop van de Amerikaanse verkiezingen komt van alle bedrijfssectoren het beste uit voor de gezondheidszorg. Met een verdeeld congres hebben farmaceutische bedrijven weinig nieuwe regelgeving te vrezen, terwijl een regering onder leiding van Joe Biden wil investeren in de sector.
‘De grootste winnaar van deze verkiezingen is de gezondheidszorg’, stelt Shamik Dhar, hoofdeconoom van BNY Mellon Investment Management maandag in een commentaar. ‘Het is onwaarschijnlijk dat de regulering van medicijnprijzen en de introductie van een publieke optie zullen worden aangenomen door een verdeelde overheid. Maar we zullen waarschijnlijk wel een enorme toename zien van publieke en private investeringen in ziekenhuizen, medicijnontwikkeling, farmaceutische ingrediënten en medische toeleveringsketens en apparatuur, om een paar dingen te noemen.’
Dhar wijst erop dat de beurzen opgewekt aan de week zijn begonnen, nu Democraat Joe Biden als winnaar uit de presidentsverkiezingen naar voren is gekomen. Daarentegen lijkt het erop dat de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat behouden. Het Huis van Afgevaardigden blijft in meerderheid Democratisch, al groeien de Republikeinen hier wel.
‘De verkozen nieuwe president Biden heeft in het verleden productief gewerkt met Senaatsleider Mitch McConnell en we kiezen voor de zienswijze dat het glas halfvol is. De beurs, die vorige week 7% steeg, doet dat ook’, aldus Dhar. De hoofdeconoom ziet Biden er wel een stimuleringspakket doorkrijgen voor 2021, maar dat zal met $1-1,5 biljoen geringer uitpakken dan de $2 biljoen die voor de verkiezingen besproken werd en de $3 biljoen als het aan de Democraten had gelegen.
Paul Brain, manager van het BNY Mellon Global Dynamic Bond Fund en hoofd obligaties bij Newton Investment Management, ziet de dollar de komende tijd verzwakken. De onzekerheid is kleiner geworden en het monetair beleid zal ruim blijven, redeneert hij. Opkomende markten profiteren daarbij ook van de te verwachten bestedingsimpuls.
‘Met het vooruitzicht van meer overheidsbestedingen, kunnen de rendementen in de markt voor Amerikaanse staatsobligaties stijgen en de rentcurve steiler worden’, aldus Brain. ‘Risicovollere beleggingen zoals bedrijfsobligaties kunnen onder druk komen vanwege verwachte toekomstige renteverhogingen, maar aanvankelijk zal het opvoeren van de overheidsbestedingen hun vooruitzichten verbeteren.’