Navbar logo new
Oppassen met de top tech
Calendar29 Nov 2020
Fondshuis: Schroders

Net als in de sport zijn er op de beurs ook geen partijen te vinden die lang op de nummer één positie kunnen blijven. De grootste bedrijven ter wereld kunnen doorgaans hun dominantie niet lang vasthouden. General Electric en Cisco zijn volgens Sean Markowicz, global strategist bij Schroders , hier treffende voorbeelden van. Het is naïef dat we mark breed dezelfde bedrijven aan de top zien. De strateeg verwijst naar de zogenaamde “top dogs” die om de zoveel jaar van dominantie veranderen.

Sean markowicz schroders
Sean Markowicz

Microsoft is dan wel een uitzondering want dit bedrijf stond 20 jaar geleden al aan de top en staat daar nog steeds aldus Markowicz. Als we nu kijken naar de grote techspelers zoals de FAANG aandelen ( Facebook, Apple , Amazon, Netflix en Alphabet ) dan is het allerminst zeker dat zij ook over een jaar of vijf nog steeds zo dominant als nu zijn.

Dit ondanks het enorme optimisme van de beleggers want alle FAANG aandelen staan bijna 1000 procent hoger dan 10 jaar terug. Markowicz benadrukt dat beleggers nu wel erg veel betalen voor de toekomstige winsten die zoals van alle bedrijven onvoorspelbaar zijn.

Big tech erg dominant in S&P500

Achteraf bezien dus superieure beleggingskeuzes maar of ze dat nu nog steeds zijn betwijfelt Markowicz. Deze kleine groep van aandelen maakt qua marktkapitalisatie nu al zo’n 25 procent uit van de totale marktkapitalisatie van de S&P500 index. Het gros van het rendement van de S&P 500 wordt dus maar door een handjevol aandelen heel stevig beïnvloed. Dit is echter volgens Markowicz, als we naar de winsten kijken, juist wel weer te rechtvaardigen want deze groep heeft in totaal ook bijna 20 procent van de totale winst van de S&P 500 index.

De Amerikaanse beurs was voor het laatst eind jaren '60 zo geconcentreerd. Wat nu echter bijzonder is dat de meest dominanten bedrijven nu juist bijna allemaal in de techsector actief zijn.

Druk door regulering op Big Tech

Eén van de factoren die de grote techbedrijven kan beteugelen is de wetgeving vooral op het gebied van mededinging en privacyzaken. De nieuwe Amerikaanse president Biden zou volgens Markowicz zeker een steun in de rug voor de big techs kunnen zijn maar anderzijds komen er vanuit China en India ook grote spelers op die de huidige big techs ook weer aanvallen. En daarnaast is er vooral in Europa veel druk qua regulering op de big techs (zoals we zagen bij Alphabet, Microsoft en Facebook). De toekomst van de big tech is dus zeker niet vrij van gevaren zo benadrukt Markowicz.