Het afgelopen jaar heeft de prijs van goud een historisch hoogtepunt bereikt. De markten erkenden de waarde van goud opnieuw als de ultieme safe haven die zijn waarde behoudt en zelfs verhoogt in volatiele tijden. De rally in goud (en zilver) is aangewakkerd door de extreem lage rente en het opkoopprogramma van de Federal Reserve en de piek in de Amerikaanse overheidsbestedingen. Hierdoor is het vertrouwen in de dollar afgenomen.
Ned Naylor-Leyland, precious metals fund manager bij Jupiter Asset Management verwacht dat deze trends zich in 2021 zullen voortzetten. Naar verwachting zal een Amerikaans steunpakket opgetuigd worden dat het land zich niet kan veroorloven en ondersteunt de Fed een verdere daling van de reële rente. In deze omgeving zou de goudprijs standvastig moeten blijven. Als de Fed in 2021 een nog extremer monetair beleid zou voeren ter ondersteuning van de stimulering van de overheid, zou dat gunstig uitpakken voor goud als instrument om zich in te dekken tegen inflatie.
2021 wordt het jaar van zilver
Intussen zou een 'green new deal' in de VS bullish zijn voor zilver. Als 2020 het jaar van goud was, zal 2021 waarschijnlijk het jaar zijn waarin zilver een inhaalslag maakt. Ongeveer de helft van al het zilver wordt gekocht voor industrieel gebruik. Het wordt gebruikt in zonnepanelen, batterijen, en in een verscheidenheid aan elektronica, wat betekent dat er steeds meer vraag is naar zilver en die zal alleen maar toenemen bij een 'green new deal'. In 2021 verwacht Naylor-Leyland dat de markten het dubbele belang van zilver als technologiecomponent en als monetaire waardeopslag zullen waarderen.
Zilver is ook extreem gevoelig voor kapitaalstromen en het is de moeite waard om te onthouden dat in 2011, toen de markten zich in de ‘whatever it takes’-modus bevonden, zoals ze nu weer zijn, zilver 50 dollar per ounce bereikte. Tijdens de edelmetaalpiek in 1980, toen het petrodollarsysteem serieus in gevaar kwam, steeg zilver samen met goud en tikte het kortstondig 50 dollar per ounce aan. Gecorrigeerd voor inflatie en koopkrachtverlies sinds 1980 is 50 dollar per ounce aanzienlijk hoger dan waar de spotprijs voor zilver nu ligt, wat suggereert dat zilver nog aanzienlijk kan stijgen.