Navbar logo new
FFG Global Flexible Sustainable op 5 Morningstar sterren
Calendar04 Feb 2021
Thema: ESG
Fondshuis: Funds for Goods

Het fonds FFG Global Flexible Sustainable, dat in december 2017 werd gelanceerd op initiatief van Funds For Good in samenwerking met BLI-Banque de Luxembourg Investments, bereikt al zijn doelstellingen. De twee bedrijven hebben nagedacht over een doeltreffende manier om het verantwoord beleggingsbeleid van Funds For Good toe te passen op het beheer dat Guy Wagner sinds 2005 voert in het fonds BL-Global Flexible, dat in België en in heel Europa talrijke onderscheidingen heeft gekregen.

Op de zeer trendy markt van de gemengde en flexibele fondsen (47% van de Belgische markt) heeft het fonds FFG Global Flexible Sustainable zojuist zijn derde verjaardag in schoonheid gevierd. Het eindigt aan de kop met al meer dan 200 miljoen euro aan verzamelde fondsen sinds zijn lancering.

Het fonds bevestigt zijn soliditeit met de 5 sterren die het onlangs kreeg toegekend door Morningstar, de leverancier van onafhankelijk beleggingsonderzoek, naast de 5 wereldbollen die het al had gekregen voor duurzaamheid.

Nicolas Crochet, mede-oprichter van Funds For Good: "Wij zijn zeer verheugd dat onze partner BLI zich heeft ingezet om ons fonds tot leven te wekken. Samen hebben we heel concreet kunnen aantonen dat de keuze voor duurzaamheid op geen enkele manier afbreuk doet aan het rendement op de investering van de belegger. Bovendien kreeg het fonds in 2020 het Belgische label "Towards Sustainability", datondertekend werd door Funds For Good.”

Guy Wagner, fondsbeheerder, voegt toe: "De beperkingen die het duurzaamheidsbeleid van Funds For Good binnen mijn beleggingsuniversum oplegt, hebben me niettemin in staat gesteld een portefeuille samen te stellen die overeenstemt met mijn beheersfilosofie. Er zijn uiteraard verschillen in toewijzingen tussen mijn traditionele fonds en dat van Funds For Good, hoofdzakelijk op het vlak van geografie en kapitalisatiegrootte, maar de prestaties van de twee blijven zeer vergelijkbaar. Wij zijn erg verheugd over deze samenwerking. Als beheersmaatschappij die bijzondere aandacht besteedt aan de geschiedenis van de bedrijven waarin wij investeren, spreekt het engagement en de impact van Funds For Good op de financiering van startende bedrijven ons namelijk erg aan.".

Volgens BEAMA hadden duurzame fondsen eind 2019 bijna 45 miljard euro van de 220 miljard euro van de Belgische beleggingsmarkt in handen. Dat was het hoogste marktaandeel dat ooit werd opgetekend sinds de statistieken voor het eerst werden verzameld. De ontwikkeling van het Belgische 'Towards Sustainability'-label, de covidcrisis en de groeiende vraag van particuliere en institutionele beleggers naar een resoluut duurzame aanpak van hun beleggingen lijken te pleiten voor een voortzetting van deze ontwikkeling. Het aantal duurzame producten op de markt zal binnenkort gestegen zijn van een op vier naar een op drie.

Impactbeleggingsfondsen zijn ontstaan om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van verantwoordelijke beleggers die op zoek zijn naar meer tastbare positieve effecten van hun beleggingen. Naast duurzaamheid is hun doelstelling om een concrete positieve impact op de samenleving te genereren.

Tot de geëngageerde spelers in de financiële wereld behoort Funds For Good, dat deze concrete impact mogelijk maakt door een aanzienlijk deel van de eigen inkomsten te schenken aan een maatschappelijk en lokaal project, zonder dat dit ten koste gaat van het rendement voor de belegger.

Funds For Good werd in 2011 opgericht en is de weerspiegeling van de wens van de oprichters om de recepten toe te passen die ze tijdens hun studies en door hun ervaring in de privésector hadden geleerd, namelijk een bedrijf creëren dat rendabel zou worden dankzij de kwaliteitsproducten die het aan zijn klanten zou aanbieden, en zijn eigen winst gebruiken voor de financiering van een sociaal project.