Navbar logo new
Londen terug aan de top van Schroders' jaarlijkse Global Cities Index
Calendar23 Mar 2021
Thema: Vastgoed
Fondshuis: Schroders

Londen is terug aan de top van Schroders’ Global Cities Index. Dit is te danken aan zijn hoge score op klimaatbeleid vergeleken met andere steden in de index. Brussel staat nu op de 49ste plaats en is hiermee in 2020 sterk gestegen ten opzichte van 2019. Luxemburg Stad steeg eveneens en eindigde als 105de.

Hugomachin
Hugo Machin
In de jaarlijkse Global Cities Index van Schroders worden steden beoordeeld op vier criteria: economie, milieu, innovatie en transport. Zo ontstaat een lijst van steden die zich onderscheiden door een combinatie van economische dynamiek, excellente universiteiten, toekomstgericht milieubeleid en een uitstekende transportinfrastructuur.

"Het verbaast ons niet dat Londen weer op nummer één staat," zegt fondsbeheerder Hugo Machin, die de index samenstelde. "Hoewel de brexit en de daaruit voortvloeiende politieke situatie voor onzekerheid gezorgd hebben, blijft de stad fundamenteel gezien aantrekkelijk voor investeerders."

Door de introductie van een transportscore en sinds kort ook een milieuscore is de economische dimensie minder zwaar gaan wegen. Steden die er alleen in staan omdat ze dichtbevolkt zijn, zakten daardoor in de index. Dit ging ten koste van grote industriesteden in China en grote, vaak post-industriële steden in Noord-Amerika die afhankelijk zijn van transport over de weg. Zo verdwenen in de VS Chicago, Houston en Atlanta uit de top 30. Autostad Los Angeles, die vorig jaar de index aanvoerde, viel terug naar de 14de plek.

Vastgoed londen

Belgische steden

Middelgrote steden, vooral in Europa, staan nu hoger op de ranglijst. Stockholm, Madrid, Kopenhagen, München en Manchester beschikken over een goed openbaar vervoer en zijn qua milieubeleid op de goede weg. Ook hebben ze voldoende schaal om goede banenkansen te bieden.

Brussel is dit jaar nummer 49 in de Global Cities Index, en is hiermee sterk gestegen ten opzichte van 2019 toen het nog op de 84ste plaats stond. Dit is te danken aan de verbetering van zijn economie- en innovatiescore en zijn hoge cijfers voor transport en milieu.

  • Innovatie: volgens de QS World University Rankings behoren de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles tot de top 260 van de wereld, en staat de VUB in de top 90 van de onderwijsinstellingen in Europa.
  • Transport: Brussel scoort hoog op infrastructuur. Dit is te danken aan de goede toegankelijkheid en kwaliteit van treinen, bussen, luchthavens en havens.
  • Milieu-impactscore: de stad Brussel heeft een klimaatplan waarin drie doelen voorop staan: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 40% ten opzichte van 1990, verhoging van het volume hernieuwbare energie tot minstens 27% en verbetering van de energie-efficiëntie met 27%.

    Antwerpen staat 156ste in Schroders' Global Cities Index, gevolgd door Gent en Luik, beide in de top 400. Na Brussel heeft Antwerpen de hoogste scores voor economie, milieu en transport, terwijl Gent de beste innovatiescore heeft.

  • Innovatie: dat Gent hoger scoort op innovatie komt doordat de Universiteit van Gent in de QS World ranglijst is gestegen naar de 130ste plaats. De universiteit staat nu in de top 55 van de beste onderwijsinstellingen in Europa.
  • Economische impact: de economische-impactscore van deze drie steden veranderde van 2019 op 2020 niet noemenswaard.
  • Transportimpactscore: Antwerpen en Gent scoorden beide goed op luchthavens en havens. Antwerpen heeft een internationale luchthaven. Gent heeft dat niet, maar is met nabijgelegen vliegvelden verbonden via een sterk wegennetwerk, wat tot een hoge score voor wegkwaliteit leidt. De haven van Antwerpen is met circa 12.000 hectare de tweede grootste zeehaven van Europa, terwijl Gent de derde drukste zeehaven van België heeft. Beide steden scoren zeer hoog op havens.

    Luxemburg Stad

    Luxemburg Stad steeg naar de 105de plaats – in 2019 stond het nog op de 106de plaats. Dat is wat geheel toe te schrijven aan zijn hoge transportscore. Op de andere dimensies (economie, innovatie, milieu) was de verandering ten opzichte van 2019 verwaarloosbaar.

    De opvallendste factoren in de hoge transportscore waren bussen, treinen, luchthavens en wegen; op de eerste twee punten scoorde het hoger dan Antwerpen, Luik en Gent. Het Luxemburgse wegennet is gemoderniseerd en over de snelweg zijn de buurlanden vanuit de stad in ongeveer 30 minuten bereikbaar.

    Luxemburg heeft een van de dichtste snelwegnetwerken in Europa. In het hele land is openbaar vervoer (bus, tram, trein) gratis sinds februari 2020. Het stedelijk busnetwerk is geïntegreerd met de efficiënte spoorwegdienst waardoor een fijnmazig openbaar vervoersnetwerk is ontstaan.

    Op economisch vlak heeft het land Luxemburg het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in de EU.

    Negatieve effecten van de wereldwijde pandemie

    De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor steden overal ter wereld. Omdat veel mensen tijdens de pandemie gedwongen zijn om thuis te werken, zullen eigenaren van kantoorpanden nu nog harder met elkaar om huurders moeten vechten. Een hogere breedbandsnelheid, betere communicatieplatforms en het groeiende aanbod aan flexibele kantoren bedreigen de traditionele verhuurders.

    "Wanneer de wereldwijde pandemie afneemt, zullen de steden centra van innovatie en amusement blijven," zegt Hugo Machin. "De beste steden zullen blijven evolueren en de ontwikkeling van de open ruimte en groenere gebouwen stimuleren. Stedelijk wonen vereist planning en de meeste banen vergen samenwerking en de uitwisseling van ideeën tussen mensen.

    De steden die dit begrijpen, hebben de beste kansen om het goed te doen in de concurrentiestrijd om talent en kapitaal. De Global Cities Index van Schroders laat in cijfers zien wat een stad succesvol maakt."