Navbar logo new
Nieuwe klimaatplannen EU: de gevolgen voor beleggers
Calendar29 Sep 2020
Thema: ESG
Fondshuis: Pictet

De Europese Unie wil de klimaatambities verder aanscherpen. De energietransitie komt in een stroomversnelling en dat heeft grote gevolgen voor beleggers.

Even leek het erop dat Covid-19 een flinke streep trok door allerlei klimaatinitiatieven. De laatste tijd stapelen de aanwijzingen zich op dat de klimaatfocus alleen maar sterker wordt. Vanuit het perspectief van de lange termijn, is die beweging volkomen begrijpelijk. Het Covid-19-virus heeft in de periode tot begin september bijna 900.000 slachtoffers gemaakt1. Dat enorme aantal steekt echter mager af bij de naar schatting 7 miljoen mensen die elk jaar overlijden als gevolg van luchtvervuiling1.

De laatste maanden worden er overal ter wereld maatregelen genomen om de economische klap van Covid-19 te verzachten. Die worden echter steeds vaker gekoppeld aan duurzame doelstellingen. Een goed voorbeeld is het herstelplan voor Europa. De Europese Unie heeft strenge voorwaarden verbonden aan dit stimuleringspakket en het budget voor de komende jaren, met een totale waarde van € 1.800 miljard2.

Maar liefst 30% van de uitgaven moet rechtstreeks geïnvesteerd worden in klimaatmaatregelen. De Europese Green Deal vormt het uitgangspunt van het pakket. Er gaat alleen geld naar projecten die passen binnen de doelstelling om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Bovendien scherpt de EU de klimaatambities stevig aan. Aanvankelijk was het doel om de CO2-uitstoot over tien jaar 40% onder het niveau van 1999 te krijgen3. Half september heeft de EU die ambitie bijgesteld naar een verlaging van 55%3. Hierdoor komt nieuwe klimaatwetgeving in een stroomversnelling.

Energietransitie vormt boost voor Clean Energy

De snelle opkomst van wind- en zonne-energie trekt de afgelopen jaren al de aandacht. De productiekosten van deze energievormen liggen dankzij technologische vooruitgang en groeiende schaalomvang vaak al lager dan bij fossiele brandstoffen. Maar de energietransitie is veel breder dan alleen het opwekken van groene stroom. Er moeten ook slimme oplossingen komen om die stroom te gebruiken voor allerlei zaken waarvoor we nu nog olie, kolen of andere fossiele brandstoffen nodig hebben.

Een goed voorbeeld is de omschakeling naar elektrisch rijden, die bijna overal in Europa wordt aangejaagd door allerlei overheidsmaatregelen. In Duitsland krijgen consumenten bijvoorbeeld 33% korting op de aanschaf van een elektrische auto. In Frankrijk is dat zelfs 40%. Bovendien moeten er in 2025 twee miljoen laadpunten zijn in Europa3. Het derde focusgebied binnen de energietransitie is efficiëntie. De CO2-uitstoot kan de komende jaren flink afnemen als we slimmer en zuiniger omspringen met beschikbare energiebronnen.

Op de aandelenmarkten sorteren beleggers steeds meer voor op de impact van de enorme klimaatinvesteringen. Dat wordt weerspiegeld in de prestaties van onze Clean Energy-strategie, die belegt met een focus op thema’s zoals groene energie (36% van de portefeuille) en e-mobility (25% van de portefeuille)4. Over de periode sinds ultimo 2018 komt het rendement op 56% tegenover 27% voor de MSCI World Index4. Beleggers hoeven zich overigens geen zorgen te maken dat ze te laat zijn om op dezer verschuiving in te spelen: de energietransitie is een krachtig thema dat nog jarenlang een flinke impact heeft op financiële markten.

1 Bron: Wereldgezondheidsorganisatie
2 Bron: Overview of the Commission’s response – European Union, https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/overview-commissions-response_en
3 Bron: European Grean Deal, European Union, https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/2030_en
4 Bron: Pictet Asset Management, MSCI Barra, dataperiode 31-12-2018 t/m 31-08-2020