Navbar logo new
Macroscoop - Harder, Better, Faster, Stronger
Calendar08 Mar 2021
Thema: Macro

Clément Inbona, Fund Manager La Financière de l'Echiquier

Niet meteen een uitspraak die we van een directielid van de ECB zouden verwachten. Toch is het precies wat Fabio Panetta afgelopen week zei, niet onder flitsende stroboscopen in een nachtclub, maar tijdens een – gezien de gezondheidssituatie – online conferentie van de Bocconi-universiteit in Milaan.

Zijn boodschap was niet zomaar een hulde aan Daft Punk, dat kort voordien had laten weten uit elkaar te gaan, maar bedoeld om duidelijk te schetsen welke richting het monetair beleid van de ECB de komende kwartalen zal uitgaan. Hij liet er geen twijfel over bestaan: "The harder we push to close the output and inflation gaps, the better the outlook for the euro area economy. And the faster we get there, the stronger our growth potential will be."1 Anders gezegd: het is niet omdat op middellange termijn de inflatie hier en daar dreigt op te flakkeren, dat de ECB haar verruimende houding zal omgooien.

De centrale bank schat namelijk dat de consumptieprijzen in de eurozone sinds de invoering van de eenheidsmunt ruim 10% onder het beoogde traject van +2% per jaar zijn gebleven, terwijl de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bijna pal op dat doel zijn uitgekomen. Ook de bbp-kloof, het verschil tussen potentiële en reële groei, neemt al jaren toe. Het voorbije jaar is die nog verder uitgediept: volgens een raming van de ECB ligt de reële groei sinds 2008 14% onder de potentiële groei, waarvan 6% te wijten is aan de coronacrisis. Daarom vindt de centrale bank het dus nodig om doortastender – "harder" – op te treden tot de verwachtingen van de economische spelers er blijvend op vooruitgaan – "better". Tot slot is het ook belangrijk dat de convergentie sneller – "faster" – gaat opdat het herstel krachtiger – "stronger" – zou zijn.

Om dat doel te bereiken, zet de ECB al een brede waaier aan instrumenten in, zoals het PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). De enveloppe van dat steunprogramma werd in december opgetrokken naar 1.850 miljard euro. De centrale bank kan er nog twee jaar staatsobligaties mee aankopen om ervoor te zorgen dat overheden hun uitgaven goedkoper kunnen financieren – de meest kredietwaardige landen zelfs tegen negatieve tarieven. Christine Lagarde heeft nog eens herhaald dat het programma eerst en vooral bedoeld is om soepele financieringsvoorwaarden te garanderen en fragmentatie van de eurozone – waarbij lenen voor de kwetsbaarste landen duurder wordt – te voorkomen.

Een uitdrukkelijke sturing van de rentecurve heeft de ECB tot nu toe altijd afgewezen, maar nu het verschil in groei en inflatie tussen de eurozone en de Verenigde Staten oploopt, kan daar snel verandering in komen en kan de ECB er gebruik van maken om de epidemie van rentestijgingen die in de VS oprukt en ook in Europa merkbaar begint te worden, in te dijken.

Het refrein Harder, Better, Faster, Stronger zou wel eens hardnekkig lang in het hoofd van de ECB en beleggers kunnen blijven hangen. Afspraak op 11 maart in Frankfurt voor een eerste repetitie.