Navbar logo new
Macroscoop: Ontmijningsoperatie
Calendar01 Feb 2021
Thema: Macro

Enguerrand Artaz, Fund Manager La Financière de l'Echiquier

Tijdens haar eerste vergadering van 2021 heeft de Amerikaanse Federal Reserve zoals verwacht de richtrente en het aankoopprogramma ongemoeid gelaten. Ze stelde zich daarbij voorzichtig op en verklaarde met name dat "het herstel van de economische activiteit en de werkgelegenheid de afgelopen maanden vertraagd is, vooral in de sectoren die het zwaarst door de pandemie getroffen zijn".

Die bedachtzaamheid lijkt misschien wel logisch voor beleggers in Europa, waar de gezondheidssituatie maar niet onder controle raakt – lockdowns, vertraging in de vaccinatie – en herstelmaatregelen lang op zich laten wachten, maar vanuit de Verenigde Staten gezien, is ze dat wellicht minder. Daar draait de vaccinatiecampagne namelijk op volle toeren, daalt het aantal nieuwe coronabesmettingen sterk sinds begin januari en zitten de meeste macro-economische cijfers in de lift.

Het grootste 'hersteleffect' is er weliswaar vermoedelijk al achter de rug en de komende kwartalen groeit de economie er waarschijnlijk minder snel, maar de recentste cijfers (inkoopmanagersindices, aanvragen van werkloosheidsuitkeringen en consumentenvertrouwen) bewijzen dat de trend nog steeds sterk opwaarts is.

De echte reden voor de terughoudendheid van de Fed is dat de centrale bank, die tegelijk ook liet weten zich geen zorgen te maken over het verloop van de inflatie, alle speculatie in de kiem wilde smoren dat ze gezien het economische herstel en de sneller dan verwacht oplopende inflatie, vroeger dan gepland zou starten met tapering (de afbouw van het aankoopprogramma). Zoals in 2013 – voornamelijk in de rente – en in 2018 al is gebleken, zijn beleggers niet echt tuk op een verkrapping van het monetair beleid. Aangezien de gezondheidssituatie wereldwijd nog steeds bijzonder slecht is en het wellicht nog enkele weken duurt voor in de Verenigde Staten over het derde herstelplan wordt gestemd, wilde de Fed waarschijnlijk niets doen dat het vertrouwen kon schaden.

Voorzitter Jerome Powell zette in zijn persconferentie die boodschap trouwens kracht bij. Hij herhaalde wel dat de Fed niet zal aarzelen om de rente te verhogen als dat nodig blijkt, maar maakte vooral ook duidelijk dat het FOMC in zijn recentste vergadering op geen enkel ogenblik over welke vorm van verkrapping dan ook gesproken heeft en dat de centrale bank elk besluit in die zin ruim van tevoren zou aankondigen. De onuitgesproken boodschap was dat beleggers zich op dit ogenblik geen zorgen hoeven te maken over een eventuele tapering en dat de centrale bank uit 2013 geleerd heeft dat ze dergelijke maatregelen niet bruusk op de markt mag loslaten.

De meeste beleggers waren op de inhoud van die verklaring vooruitgelopen. Gedurende een tiental dagen vóór de vergadering van de Fed waren groeiaandelen namelijk de sterkste stijgers en daalde de lange rente, ook al waren de macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten goed. Nu veranderen de markten het geweer vast weer van schouder – wellicht trekt de lange rente dus weer aan en verslaan conjunctuurgevoelige aandelen opnieuw de bredere markt. Die trend houdt waarschijnlijk ook de komende maanden aan.