Navbar logo new
Pragmatische klimaataanpak ’how to make the climate great again’
Calendar11 Dec 2020
Thema: ESG

Door Coline Pavot, hoofd van Responsible Investment Research

Met 2020 als een van de drie warmste jaren die ooit zijn geregistreerd, stond het klimaatvraagstuk de afgelopen drie jaar in alle berichtgevingen centraal: van de Amerikaanse verkiezingen tot de Europese stimuleringspakketten en de toezeggingen inzake koolstofneutraliteit van de grote oliemaatschappijen. Al deze berichtgevingen hebben een gemeenschappelijk doel: de gehele samenleving mobiliseren om in 2050 een wereld te hebben waar de temperatuurstijging onder de 2 °C blijft.

Gezien deze enorme uitdaging is er voor de financiële sector een belangrijke rol weggelegd om op pragmatische wijze kapitaal te investeren in de bedrijven die de wereld van morgen vorm zullen geven.

HET FINANCIEREN VAN BEDRIJVEN DIE OPLOSSINGEN BIEDEN

Om de doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs te bereiken, denken we natuurlijk aan het financieren van bedrijven die oplossingen voor milieuproblemen bieden. Deze oplossingen kunnen een direct milieueffect teweegbrengen, zoals Neoen, een Franse producent van groene energie, of een indirect milieueffect, zoals Dassault Systèmes, waarvan met de software efficiëntere voertuigen en gebouwen ontworpen kunnen worden.

De laatste post-COVID herstelplannen, die kapitaal toewijzen aan de sectoren energierenovatie, groene energie en duurzame mobiliteit, richten zich op deze financieringspijler.

HET FINANCIEREN VAN PIONIERS IN ALLE SECTOREN

Maar hoe kun je je positioneren ten opzichte van meer traditionele bedrijven zoals hotel- en textielbedrijven en banken? In al deze sectoren zijn er ambitieuze en baanbrekende bedrijven die sterke klimaatverplichtingen zijn aangegaan om hun bedrijfsmodel af te stemmen op een 1,5 °C-wereld. Ze zijn vaak herkenbaar aan hun inzet voor Science Based Targets1 en vervullen in hun sector een voorbeeldrol waarin zij de macht hebben om grenzen te verleggen.

Om dit tweeledige project uit te voeren, hebben ze ondersteuning en begeleiding nodig van beleggers, ook op de lange termijn.

HET FINANCIEREN VAN VERGETEN DELEN VAN DE TRANSITIE

In de klimaatwedloop laten beleggers sommige bedrijven vaak links liggen, zoals in de sector fossiele brandstoffen. Moeten we ze uitsluiten en ze in de handen laten van misschien minder oplettende beleggers, of erin beleggen en ze helpen hun transitie te versnellen? Dat is het dilemma van elke verantwoordelijke belegger. De tweede optie begint haar doeltreffendheid te bewijzen. Total heeft zijn klimaatbeloften versterkt, ten eerste naar aanleiding van Climate Action 100+2, een samenwerkingsverband dat de grootste uitstoters van broeikasgassen aanmoedigt hun uitstoot te verminderen, en ten tweede omdat enkele aandeelhouders op de laatste aandeelhoudersvergadering van het bedrijf een milieuresolutie hadden ingediend.

Als we de transitie van de economie als geheel willen begeleiden, zouden we dan zonder deze spelers kunnen? Bij La Financière de l’Echiquier zijn we ervan overtuigd dat wij een rol te vervullen hebben bij deze bedrijven, op voorwaarde dat ze serieuze en oprechte verbintenissen aangaan.

Gezien dit plaatje en de urgentie om te handelen, lanceren we ons tweede impactbeleggingsfonds, waarmee we willen bijdragen aan de klimaattransitie in Europa door te beleggen in verantwoordelijke en geëngageerde bedrijven. Deze nieuwe strategie is het resultaat van anderhalf jaar samenwerking met I Care & Consult, een onafhankelijk bedrijf met expertise op het gebied van milieutechniek.

Dit nieuwe fonds biedt een pragmatisch en innovatief antwoord op de uitdagingen van de klimaatverandering door het financieren van deze drie typen bedrijven, waarvan de klimaatvriendelijkheid met een eigen methodologie beoordeeld en bewaakt wordt. Een beleggingsoplossing die bij La Financière de l’Echiquier past in het kader van een breed bedrijfsproject met een focus op klimaatrisico's.

1 Een internationaal initiatief dat publieke (VN) en private spelers (WWF, CDP) samenbrengt, met als doel het voeren van een ‘ambitieuze klimaatactie’ waarvan de doelstellingen een wetenschappelijke basis hebben.
2 De eerste wereldwijde beleggerscoalitie die samenwerkingsverbanden aangaat met 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen om hen aan te moedigen hun uitstoot te verminderen.