Navbar logo new
Macroscoop: J-J-J, een toptrio voor de economie en de markten
Calendar30 Nov 2020
Thema: Macro

Door Clément Inbona, Fund Manager La Financière de l'Echiquier.

Het lijkt wel alsof je in de Verenigde Staten vandaag de meeste kans maakt om door te stoten naar het hoogste niveau van de macht als je voornaam begint met de letter 'J'. In 2018 kreeg Jerome (Powell) bij de Federal Reserve de touwtjes in handen, begin deze maand werd Joe (Biden) verkozen tot 46e president van de VS en enkele dagen geleden raakte bekend dat die Janet (Yellen) de sleutels van de Amerikaanse schatkist wil toevertrouwen.

Sinds 23 november kennen we dus de naam van de toekomstige Treasury Secretary, het equivalent van onze minister van Financiën. Als de Amerikaanse Senaat – waar momenteel de Republikeinen in de meerderheid zijn – met haar voordracht instemt, wordt Yellen in januari benoemd.

Haar komst is uitstekend nieuws voor de Amerikaanse economie en de financiële markten.

Om te beginnen kan Yellen, die in 2014 de eerste vrouwelijke voorzitter van de Federal Reserve werd, een indrukwekkend cv voorleggen. In het verleden kweet zij zich met verve van verantwoordelijkheden in de academische wereld – met Berkeley, Harvard en de London School of Economics op haar impressionante palmares – in de regering, als economisch adviseur van Bill Clinton, en in het monetair beleid, als ondervoorzitster van de Federal Reserve van 2010 tot 2014 en als voorzitster van 2014 tot 2018.

Ten tweede is Janet Yellen een belangrijke politieke troefkaart als het Congres verdeeld zou blijven. Ze situeert zich in de progressieve vleugel van de Democratische Partij, maar kreeg bij haar benoeming bij de Federal Reserve ook heel wat Republikeinse stemmen achter haar naam en wordt in beide kampen gewaardeerd.

Tot slot lijken de uitdagingen die haar wachten, haar op het lijf geschreven. De werkloosheid in de Verenigde Staten bedraagt vandaag 6,9% en bijna de helft van alle werknemers die door de coronacrisis door de mazen van de arbeidsmarkt vielen, staat nog steeds aan de zijlijn. Janet Yellen is als econome net gespecialiseerd in de arbeidsmarkt en heeft die ook bestudeerd samen met haar echtgenoot Georges Akerlof, winnaar van de Nobelprijs voor de economie. Zij wordt tot het kamp van de 'duiven' gerekend,de voorstanders van een soepel monetair beleid, maar voerde eind 2015 ook de eerste renteverhoging sinds de financiële crisis door, en dat zonder een schokgolf op de beurs te veroorzaken.

De vrouw wiens mandaat als Fed-voorzitter tegen de gewoonte in door Donald Trump niet verlengd werd, keert dus langs de grote poort terug. In deze cruciale tijden zal zij het begrotingsbeleid zo goed mogelijk willen afstemmen op het monetair beleid. De samenwerking met Jerome Powell, tijdens het mandaat van Yellen al ondervoorzitter bij de Federal Reserve, zal ongetwijfeld gesmeerd verlopen. Haar opvolger bij de Fed is weliswaar Republikein, maar sprak zich altijd erg lovend over haar uit. Zijn beleid ligt in het verlengde van het hare, met meer aandacht voor de werkgelegenheid en de groei dan voor die heilige graal van 2% inflatie.

Een belangrijke vaststelling is ook dat Janet Yellen in haar tijd aan het hoofd van de Federal Reserve voor de financiële markten een foutloos parcours gereden heeft: tussen het begin en het einde van haar mandaat bleef de lange rente in de VS zo goed als stabiel en beleefden de aandelenmarkten een rally zonder al te veel turbulentie. De S&P 500 koerste over die periode bijvoorbeeld 72% hoger, wat neerkomt op een stijging van bijna 15% per jaar. Joe Biden maakt de droom van veel beleggers waar!

De Verenigde Staten hebben het toptrio J-J-J, Europa zou door de terugkeer van Super Mario naar een belangrijke rol in de uitvoerende macht kunnen rekenen op het driespan M-M-M (Macron-Merkel-Mario). Twee sterrencombo's voor het economische herstel en de financiële markten.