Navbar logo new
Robeco: Allocatie van 1% aan bitcoin in beleggingsportefeuille kan goed werken
Calendar12 Apr 2021
Thema: Crypto
Fondshuis: Robeco

Een allocatie van 1% aan bitcoin in een beleggingsportefeuille zou nuttig kunnen zijn. De digitale munt wordt vaak afgedaan als volatiel, maar kan als digitaal goud wel degelijk een rol spelen, betoogt portfoliomanager Jeroen Blokland van vermogensbeheerder Robeco in zijn outlook Bitcoin as digital gold – a multi-asset perspective.

Robeco deed met het multi-assetteam onderzoek naar bitcoin als belegging. “Bitcoin haalt elke dag het nieuws, niet alleen omdat de munt als een komeet omhoogschiet en ongekend volatiel is, maar ook vanwege het verhitte debat tussen voor- en tegenstanders”, zegt Blokland. Interessanter is nu een groeiende consensus over wat bitcoin nu eigenlijk is. “In de afgelopen maanden heeft zich een duidelijk en nadrukkelijk verhaal ontwikkeld dat bitcoin een opslagplaats van waarde wordt, in de vorm van ‘digitaal goud’.”

Robeco’s multi-asset belegger wijst bovendien op het jaarlijkse rendement dat bitcoin genereerde. Dat ligt sinds juli 2010, het moment waarop de munt voor het eerst werd verhandeld op de beurs, op maar liefst 254% per jaar. “Vergelijk dat eens met de 15% voor de S&P 500, de beleggingscategorie die daarna het beste presteert”, stelt de belegger.

Aan de andere kant is ook de volatiliteit ‘extreem hoog’. Die ligt met 114% bijna tienmaal zo hoog als voor aandelen en goud. Blokland. “En toch is de Sharpe-ratio aanzienlijk hoger dan die van andere beleggingscategorieën. En de correlatie van bitcoin met andere beleggingscategorieën is nagenoeg nul, wat erop wijst dat er omvangrijke voordelen te behalen zijn uit diversificatie.”

Volgens Blokland moeten beleggers nog wel een aantal zaken in overweging nemen. Zo is het aantal beleggingsalternatieven op dit moment weliswaar beperkt, maar tegelijkertijd ook groeiende. Het aantal belegbare exchange-traded funds (ETF’s) neemt toe en ook de futuresmarkt groeit. Maar niet alle ETF’s beleggen in ‘fysieke’ bitcoins.

Daarnaast houdt Blokland rekening met toezichtaspecten, omdat in Europa de ICBE-voorschriften zeggen hoe groot een positie maximaal mag zijn in een enkele commodity. Tot slot zijn er zorgen over de bitcoin als groot-energieverbruiker. Het delven van cryptovaluta (minen) kost een hoop rekenkracht en dus energie “Het energieverbruik van bitcoin en het potentiële gebruik in illegale praktijken zijn dus ook factoren van belang”, zegt Blokland. “Dit is echter ongelooflijk moeilijk te beoordelen en op waarde te schatten.”