Navbar logo new
ImpaktEU: 2 Belgische spelers lanceren een beleggingsfonds dat een antwoord biedt op de crisis en grote maatschappelijke uitdagingen
Calendar13 Apr 2021
Thema: Fondsen
Fondshuis: Funds for Goods

Dit nieuwe 100% niet-genoteerde impact-fonds zet in op de ontwikkeling van microfinanciering en sociaal ondernemerschap in Europa, en specifiek in België.

· Lancering van een nieuw Belgisch beleggingsfonds 'ImpaktEU'
· Oprichters: Funds For Good en Inpulse Investment Manager
· Verwacht jaarlijks rendement: 2,5% tot 3,5% na aftrek van kosten
· Beleggingshorizon: 12 jaar, verlengbaar met 2x2 jaar
· Voorziene lanceringsdatum: juli 2021
· Doelstelling: de ontwikkeling van spelers in de microfinanciering en sociaal ondernemerschap in Europa en specifiek in België te ondersteunen
· De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) heeft beslist om als referentie-investeerder op te treden.

Onze samenleving wordt geconfronteerd met grote uitdagingen en de huidige crisis verscherpt die enkel maar.

· De eerste uitdaging is van maatschappelijke aard: bijna 20% van de Europese bevolking loopt een armoederisico, de ongelijkheid neemt toe en dat leidt tot sociale spanningen en een opmars van het populisme.
· De tweede uitdaging is ecologisch, vooral klimaatverandering. We zijn onze verbintenissen echter niet nagekomen die we hadden aangegaan tijdens de verschillende COP's, waarmee we de globale temperatuurstijging moeten beperken tot minder dan 2°C.

En dan is er nog het verlies aan biodiversiteit, dat misschien nog onomkeerbaarder en schadelijker is.

· De derde uitdaging ligt op economisch gebied, met de gevolgen van de Covid-crisis (het effect op het Europese bbp wordt geraamd op bijna 7% in 2020). En weer zijn het de zwaksten in onze samenleving die het zwaarst worden getroffen en met name het weefsel van (zeer) kleine ondernemingen dat opnieuw zal moeten worden hersteld.

In deze context moet Europa zichzelf ook opnieuw uitvinden en een gemeenschappelijk project vinden.

Het goede nieuws is dat de oplossingen bestaan, dat veel partijen fantastisch werk doen om een begin te maken met de opbouw van een meer inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving en economie. Zij hebben gewoon niet genoeg middelen om te groeien en om deze verandering te versnellen.

Microfinanciering zorgt voor integratie in het arbeidscircuit en zorgt ervoor dat de meest kwetsbare mensen die geen toegang hebben tot het klassieke financieel systeem zelfstandig worden. Hierdoor verkleint de ongelijkheid, want op die manier kunnen zij ook bijdragen tot en genieten van een deel van de gecreëerde welvaart. Maatschappelijke business of sociaal ondernemen gaat uit van rendabele businessmodellen, maar de eerste doelstelling is op maatschappelijke problemen op te lossen, alvorens de aandeelhouders te verrijken.

Beide sectoren zijn belangrijke hefbomen voor het creëren of behouden van banen in onze volatiele economieën.

Inpulse Investment Manager en Funds For Good, twee geëngageerde asset management spelers gevestigd in België, hebben beslist om de handen in elkaar te slaan en om hun gemeenschappelijke knowhow in te zetten om deze initiatieven te ondersteunen.

Samen lanceren zij het beleggingsfonds ImpaktEU dat als doelstelling heeft om de ontwikkeling van spelers in de microfinanciering en sociaal ondernemerschap in Europa en specifiek in België te ondersteunen. Daartoe zal het fonds deze actoren op maat gemaakte financieringsoplossingen bieden, hoofdzakelijk in de vorm van schulden.

Het idee werd in 2019 in het leven geroepen door het Europees Microfinancieringsnetwerk op basis van een studie waaruit de onvervulde financiële behoeften van de sociale economie in Europa blijken.

Op datzelfde moment wilde Funds For Good zijn fondsenaanbod uitbreiden naar niet-genoteerde activa, en de nadruk leggen op impact, een domein waarop zijn vzw 'Funds for Good Impact' actief is: microfinanciering en sociaal ondernemerschap.

Impulse is al snel uitgegroeid tot de beheerder die dit soort beleggingen in Europa kan invullen.

Patrick Somerhausen, CEO van Funds For Good: "Ons IMPACT-project en onze vrijwilligersmandaten met geëngageerde spelers hebben ons bewust gemaakt van de essentiële rol van deze spelers en hun behoefte aan financiering en groei. Wij wilden ons steentje bijdragen en onze investeringspartners de kans geven om samen met ons een deel van hun beleggingen te richten op deze twee opkomende sectoren die van essentieel belang zijn voor onze toekomst. Dit fonds is een perfecte illustratie van de complementariteit van onze twee activiteiten: INVEST en IMPACT.”

Bruno Dunkel, General Manager Inpulse Investment Manager: "ImpaktEU is de logische voortzetting van onze activiteiten in Europa, met eerst het CoopEst-fonds, dat werd gelanceerd in 2006 en voornamelijk gericht is op microfinanciering, en vervolgens het Helenos-fonds, dat werd gelanceerd in 2018, dat inzet op microfinanciering en sociaal ondernemerschap. De huidige crisis heeft het economische en sociale belang van micro-ondernemers en sociale ondernemers onderstreept, maar ook hun toenemende behoefte aan aangepaste financieringsoplossingen, wat aan de grondslag ligt van dit nieuwe initiatief."

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) is zich bewust van de urgentie en heeft daarom beslist om als eerste te gaan investeren in het fonds zodra het een omvang van 20 miljoen euro bereikt. De FPIM heeft in het bijzonder toegezegd om twee tranches van 5 miljoen euro vrij te maken voor elke tranche van 20 miljoen euro die wordt opgehaald bij overwegend private beleggers.

In ruil daarvoor zal het fonds erop toezien dat het minimaal 10 miljoen euro in België investeert, met als doel een nog ruimere impact te creëren binnen zijn doelgroep van eindbegunstigden.

Het fonds ImpaktEU belegt in rechtstreekse lijnen (aandelen, leningen, converteerbare leningen) in microfinancieringsinstellingen, ethische banken of financiële tussenpersonen die mikken op sociale ondernemingen. Het kan eveneens beleggen in kleinschalige (maximaal 20 miljoen EUR) private-equityfondsen die impact creëren.

Het fonds zal gedomicilieerd zijn in België en heeft daarom gekozen voor een snelgroeiend Belgisch beleggingsvehikel, met name de private PRIVAK. Dat type fonds kan overal in de Europese Unie investeren. Aangezien Inpulse een door de FSMA erkende AIFM is, heeft dit fonds het Europees paspoort en kan het bijgevolg investeringen uit andere Europese landen ontvangen.

Dit initiatief werd geïnspireerd door Dr. Muhammad Yunus, Oprichter van de Grameen Bank & Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 2006: “De wereld heeft nood aan een nieuwe economisch impuls, die steunt op drie basiselementen. Het eerste element is de integratie van sociaal welzijn en business. Dat is een nieuwe bedrijfsvorm die maatschappelijke problemen aanpakt en steunt op de menselijke deugd van het altruïsme. Vervolgens mogen we mensen niet meer beschouwen als werkzoekenden, maar als ondernemers. En tot slot moeten we het financieel systeem nieuwe vorm geven, zodat het optimaal werkt voor degene die onderaan de economische ladder staan.“

Technische gegevens

- Beleggingsvehikel: Private PRIVAK
- Domicilie: België
- Beleggingsregio: Europa
- Investment Manager: Inpulse Investment Manager CVBA
- Investment Advisor: Funds For Good NV
- Management Fee: 1,85% + Prestatievergoeding*
- Verwacht jaarlijks rendement: 2,5% tot 3,5% na aftrek van kosten
- Beleggingshorizon: 12 jaar, verlengbaar met 2x2 jaar
- Liquiditeitswindow: 8 jaar
- Inschrijvingsperiode: 3 jaar
- Voorziene lanceringsdatum: juli 2021
- Minimumkapitaal: 25 miljoen EUR
- Beoogde omvang: 250 miljoen EUR
- Referentie-investeerder: Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij
- Risicoprofiel: 90% debt/10% equity
*20% boven de 2,5% rendement, op voorwaarde dat de impactdoelstellingen bereikt worden

Inpulse Investment Manager

Inpulse is een in Brussel gevestigde vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in impact investing en microfinanciering en erkend werd door het FSMA. Op basis van expertise in de financiering van coöperatieven heeft Impulse een grondige kennis opgebouwd in het beheer van alternatieve beleggingsfondsen die op lange termijn verantwoorde financiering bieden aan financiële tussenpersonen met een maatschappelijke roeping. Dankzij onze nauwe banden met de belangrijkste netwerken voor microfinanciering en sociale economie en talrijke partnerships met performante spelers kennen wij de markt waarin Inpulse investeert erg goed.

Het team is gebaseerd in drie landen (België, Polen en Frankrijk), en daardoor kan Inpulse op dit moment drie actieve impactfondsen adviseren met een totale beleggingscapaciteit van bijna 60 miljoen euro. De erg lage wanbetalingsgraad van de fondsen onder beheer toont aan dat de methodologie voor de identificatie, beoordeling en opvolging van de beleggingen door onze teams zijn vruchten afwerpt.

De IRR van het historische fonds CoopEst (debt fonds) bedraagt over de afgelopen 10 jaar 2,8%.

Met meer dan 20 jaar ervaring met het thema en op het Europese grondgebied wil Inpulse het leven van de uiteindelijke ondernemers op een positieve manier veranderen, door competitieve financiële rendementen te genereren, zowel voor zijn beleggers als voor de structureren die gefinancierd worden.

Funds for Good

Ontstaan uit de ontmoeting met geëngageerde ondernemers die beslisten om hun passie voor het vak te combineren met menselijke waarden.

Funds For Good Invest wil zijn winst maximaliseren en 50% hiervan doneren aan de vzw Funds For Good Impact. Alle medewerkers van het bedrijf besteden hier 25% van hun tijd aan. De activiteit waar Funds For Good zijn inkomsten uit haalt, is het ontwerpen en verdelen van sociaal verantwoorde beleggingsfondsen. Zo creëert elke belegging in een fonds een concrete sociale impact. Funds For Good Impact helpt werkloze ondernemers en ondernemers met een sociaal project om hun bedrijf op te starten met gratis financiering en ondersteuning.

Bovenop zijn 10 jaar ervaring op de markt van ethische beleggingsfondsen, heeft Funds For Good ook een grondige kennis verworven van microfinanciering en sociaal ondernemerschap. Zo zetelt het kosteloos in de raad van bestuur van microfinancieringsinstellingen en sociale ondernemersfondsen.