Navbar logo new
Aprilse grillen?
Calendar13 Apr 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: DNCA Investments

De lente is het seizoen van de nieuwe initiatieven en in de geschiedenis ging het dan vaak om oorlogsdaden. Van zodra het weer zachter werd en de natuur tot leven kwam, hadden de Frankische krijgers sinds de tijd van de Merovingers de gewoonte om samen te komen op het Marsveld om er te vergaderen over de komende militaire campagnes.

Thomas planell
Thomas Planell
In het politieke stelsel van vandaag is het de periode van het ‘afstand nemen’ in het kamp van de meerderheid en van de ‘beschikbaarheidsverklaringen’ bij de oppositie op enkele maanden van de traditionele zomeruniversiteiten. In deze bijzondere periode, die van de eerste verjaardag van de beursval na de uitbraak van de pandemie, staan de parades in het teken van herstel, de grote manoeuvres zijn budgettair en de doctrines industrieel.

Op 11 maart ondertekende Joe Biden zijn ‘Pandemic Relief Bill’ van 1900 miljard dollar. Twintig dagen later volgde zijn infrastructuurplan, goed voor 2250 miljard.

China van zijn kant zette de lijnen uit van zijn 14e vijfjarenplan onder het gesternte van de industriële modernisering en steun aan de binnenlandse consumptie waaraan de Partij een belangrijkere rol wil toekennen. Aan weerszijden zet het herstel zich krachtig door. Zo krachtig dat de inflatie van de productieprijzen in China in maart opveerde tot het hoogste niveau sinds 2018, getrokken door de prijs van kunststoffen, olie, chemische producten en halfgeleiders.

Het wegwerken van de schaarste in de sector wordt een nationale uitdaging: na het herstel in juli laatstleden en de terugkeer naar een normaal tempo van 16 miljoen afgewerkte voertuigen per jaar, ziet de Amerikaanse autonijverheid (3 % van het Amerikaanse bbp) zich genoodzaakt haar productie terug te schroeven door een tekort aan onderdelen. Bepaalde technologische en elektronische componenten zijn onvindbaar.

Op 12 april ontving de Amerikaanse president de CEO’s van een aantal halfgeleidermultinationals: het trio Biden-Yellen-Powell staat op alle fronten klaar om de bressen te dichten die het herstel in gevaar kunnen brengen. Hoewel de gretigheid van de Amerikaanse consument, die een boost kreeg door de ‘stimulus check’, nu reeds tot het niveau van de voor de crisis is teruggekeerd en de werkgelegenheid duidelijk verbetert met een verhouding aanvragen/aanbiedingen van slechts 1,1 en bijna twee derde van de verloren arbeidsplaatsen al gerecupereerd, oordeelt Jerome Powell dat het herstel “ongelijk” en “onvolledig” blijft.

Hij herhaalt zijn engagement om de werkgelegenheid en de groei te ondersteunen in weerwil van de inflatie. Parallel wordt de vijandigheid tussen de twee grootmachten opnieuw groter. Biden lijkt de vastberadenheid van zijn voorganger te hebben geërfd ten aanzien van China, zowel aan de zijde van Europa door het op te nemen voor de Oeigoeren, als door de dwingende maatregelen aan het adres van in de Verenigde Staten genoteerde Chinese technologiegroepen. Als reactie waarschuwt China dat het land niet meer op de knieën zal gaan zoals dat 120 jaar geleden het geval was, voor buitenlandse legers die de laatste dynastie dwong om zich open te stellen voor de buitenwereld.

Het roept op tot een boycot van de merken die zich terugtrokken uit de katoenmarkt van Xinjiang en antwoordt met sancties tegenover westerse en met name Europese diplomaten en politici. Daardoor is het niet uitgesloten dat Brussel na de aanvankelijke euforie rond het eerste princiepsakkoord over investeringen dat na zes jaar onderhandelen met Peking werd bereikt, zal aarzelen om het ontwerp te ratificeren. Na de vertraging in de vaccinatiecampagne en vervolgens het veto van het Duitse grondwettelijk hof tegen het Europees herstelfonds, is dit een zoveelste tegenslag voor het continent, waarvan de industrie zeer afhankelijk is van China. Maar voorlopig blijft het goede vormpeil van hun belangrijkste handelspartner de Europese uitvoerders ondersteunen: de PMI-indicatoren voor de werkende industrie in Europa schieten de hoogte in, wat de herwaardering van cyclische en value-aandelen ondersteunt. Voor de beleggers was maart een bewogen maand, ondanks de records voor de Amerikaanse indexen en de terugkeer van de Eurostoxx 50 tot op een zucht van de historische hoogtepunten. De val van Greensill en Archegos, die leidde tot verkoopstromen van tientallen miljarden dollar op enkele Amerikaanse waarden, herinnerde eraan dat de lijst van fondsen die sneuvelden op het veld van eer van het alternatieve beheer nog niet afgesloten is.

De blokkade van het Suezkanaal herinnerde aan de kwetsbaarheid van de mondiale logistieke keten, de volatiliteit van de dollar en de rentestijging in Turkije en Brazilië werkten de nervositeit op de opkomende markten in de hand, de stijlverschuivingen zijn grilliger geworden met soms een ommekeer op één handelsdag, met name ten nadele van grondstoffenwaarden, terwijl op het front van de alternatieve activa de bitcoin zich de rol van goud als bescherming tegen inflatie lijkt toe te eigenen.

In afwachting van de publicatie van de resultaten van het eerste kwartaal, zullen de beleggers zich wellicht focussen op de operationele prestaties van de bedrijven. De in 2021 verwachte winstgroei (ongeveer 35 % voor de bedrijven van de Stoxx Europe 600) werd voortdurend opwaarts bijgesteld sinds begin dit jaar (+5 %) ter ondersteuning van een macro-economisch scenario dat de verwachtingen zou kunnen overtreffen (het IMF mikt nu op een wereldwijde groei van 6 % in 2021, tegenover 5,5 % drie maanden geleden).

In tegenstelling tot 2020 drong dit optimisme op een meer homogene manier door in de koersen, zoals blijkt uit de krimpende waarderingsverschillen tussen de stijlen. Vandaar dat de markt zich veeleisender zou kunnen opstellen op het moment dat de operationele weerbaarheid van de bedrijven op de proef wordt gesteld in een context van coronamaatregelen die opnieuw strenger werden in de loop van het voorbije kwartaal.