Navbar logo new
BMO GAM verhoogt betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties in reactie op COVID-19
Calendar19 Apr 2021
Thema: ESG
Fondshuis: BMO GAM

BMO Global Asset Management (BMO GAM) publiceert vandaag zijn Jaarverslag Verantwoord Beleggen 2020. In reactie op de COVID-19 pandemie, lag het afgelopen jaar de nadruk op een grotere betrokkenheid bij sociale kwesties. Daarnaast ging de vermogensbeheerder door met inspanningen om klimaatrisico's aan te pakken.

In 2020 waren wereldwijd 760 ondernemingen bij het engagementprogramma betrokken. Dat leidde tot 343 resultaten (zg. ‘mijlpalen’), waarbij bedrijven hun ESG-beleid en -praktijken hebben verbeterd.

Sociale ongelijkheid

David logan
David Logan
Sociale kwesties waren goed voor het grootste deel (43%) van de engagementactiviteiten. BMO GAM riep bedrijven actief op om de nodige maatregelen te nemen om de gezondheid en veiligheid van hun werknemers en klanten te beschermen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat acties niet bijdroegen aan het verergeren van de ongelijkheden die door de pandemie aan het licht waren gebracht. Van het totaal aantal bereikte mijlpalen hield 12% verband met verbeterde arbeidsomstandigheden.

In 2020 stelde de vermogensbeheerder tevens voor de eerste keer een beleidsverklaring op. Hierin staan de verwachtingen waaraan bedrijven waarin wordt belegd moeten voldoen wat betreft sociale praktijken. In de verklaring staat een expliciete toezegging om via beleggingen, engagement en stemgedrag, de mensenrechten en arbeidsrechten te respecteren. Het beleid richt zich onder meer op de volgende thema’s: duurzaam beheer van de toeleveringsketen, bijzondere aandacht voor dwangarbeid, loonverschillen, diversiteit en inclusie, gezondheid en veiligheid, en de behoefte aan meer transparantie en rapportage over het personeelsbestand.

Kristi mitchem
Kristi Mitchem
In haar gesprekken met bedrijven bleef BMO GAM grotere diversiteit aanmoedigen en voerde 40 engagementgesprekken met bedrijven om hen erop te wijzen dat er betere informatie beschikbaar moest komen over de diversiteit van het personeelsbestand en de raden van bestuur. Naast geslacht ging dat over thema’s als gelijke beloning en strategieën voor meer diversiteit en inclusie. BMO GAM sprak onder andere met Bank of America, Microsoft, Amazon, BASF, Barrick Gold, Manulife Financial, Encompass Health, en Becton Dickinson.

Klimaatrisico’s

Het tegengaan van klimaatverandering was opnieuw een hoge prioriteit voor BMO GAM, goed voor bijna een derde van het totale engagement. Onderwerpen die aan bod kwamen: emissiebeheer, de energietransitie, en ontbossing.

2020 heeft op het gebied van klimaatverandering aanzienlijke resultaten opgeleverd: een vijfde van alle behaalde mijlpalen ging over klimaatgerelateerde kwesties. Daartoe behoren nieuwe toezeggingen van enkele van 's werelds grootste energiebedrijven waaronder: BP, BHP, Glencore, Occidental Petroleum en Royal Dutch Shell, en regionale giganten als Dominion Energy in de VS en Reliance Industries in India. Deze bedrijven hebben allemaal toegezegd om hun CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen en in de komende jaren netto nul uitstoot te bereiken. Invloedrijke bedrijven in andere sectoren, zoals Barclays, Ford Motor en Tesco, deden soortgelijke toezeggingen.

BMO GAM heeft een stembeleid ontwikkeld dat zich toespitst op de overgang naar een CO2-arme economie. Bedrijven waarin wordt belegd, maar die achterblijven qua klimaatrisicobeheer zijn geïdentificeerd. Er werd 92 keer gestemd tegen managementbesluiten van achterblijvende bedrijven in de sectoren financiën, olie en gas, nutsbedrijven en mijnbouw.

Andere belangrijke milieuprojecten waren de voortzetting van de samenwerking met mijnbouwbedrijven op het gebied van residubeheer en met levensmiddelenbedrijven op het gebied van milieurisico's en -effecten die verband houden met de inkoop van agrarische grondstoffen.

Beloning bestuurders onder de loep

Er werd 584 keer gestemd over onderwerpen als de effectiviteit van de raad van bestuur en de beloning en diversiteit van de raad van bestuur. BMO GAM stemde over 117.820 bedrijfsresoluties, waarvan 69% met ten minste één stem tegen het management. Verder werd het engagement vergroot bij het toezicht op ESG en strategie, vooral over klimaatgerelateerde kwesties. Engagement bij bestuurskwesties was goed voor 55% van de bereikte verwezenlijkingen.

Op meer dan de helft (52%) van alle resoluties over de beloning van het management werd tegengestemd. Redenen hiervoor waren: bezorgdheid over buitensporige beloningen die niet in overeenkwamen met de bedrijfsprestaties, een zwakke koppeling tussen de bedrijfsstrategie en de belangrijkste prestatie-indicatoren, en een buitensporige focus op kortetermijnresultaten. Ook tijdens het komende AVA-seizoen wordt dit een belangrijk thema; de vermogensbeheerder vindt dat de beloning van bestuurders vaak geen afspiegeling vormt van het personeel of de bedrijfsprestaties in bredere zin.

Engagement afstemmen op de SDG's

De omschakeling naar een meer duurzame wereld wordt volgens de vermogensbeheerder het best bereikt als engagement wordt afgestemd op de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN. 79% van de engagements is afgestemd op een specifieke SDG-doelstelling. Een vijfde (19%) was gekoppeld aan SDG 8 met het thema: veiligheid op de werkplek en de bescherming van werknemers in toeleveringsketens.

16% van de engagementactiviteiten was gerelateerd aan SDG 13: het beperken van klimaatrisico's, duurzame eiwitketens, ontbossing, steenkoolproducenten, de financiering van industrieën die veel emissies veroorzaken, en agenda's voor stemming over het klimaat. 12% was gerelateerd aan SDG 12 met eisen voor betere rapportage en de transparantie en openbaarmaking van ESG-kwesties. Aandachtsgebieden zijn hier: de verbetering van de rapportage over groene obligaties, de verbetering van informatieverstrekking over voeding, en bedrijven monitoren op de effectiviteit van engagementactiviteiten.

David Logan, Hoofd Distributie bij BMO GAM: “Nu de uitdagingen waar we voor staan bij het verduurzamen van onze planeet steeds duidelijker worden, erkennen klanten in toenemende mate de noodzaak om verantwoord te beleggen. Het beheer van kwesties die zo complex en onderling verbonden zijn als ESG, vereist ervaring, diepgaande sectorkennis en het vermogen om dit om te zetten in superieure en duurzame effectenselectie die tegelijk voldoet aan de langetermijnbehoeften van beleggers. Via ons aanbod van verantwoorde oplossingen en onze Responsible Engagement Overlay service (reo®) zijn wij in staat om namens onze klanten echte en positieve veranderingen teweeg te brengen. Onze klanten verwachten terecht van ons dat we doortastend zijn in onze beslissingen, dat we ons stemrecht uitoefenen om bedrijven ter verantwoording te roepen en dat we ons inzetten om positieve verandering te realiseren.”

Samenwerking om verandering te versnellen

BMO GAM werkt samen met andere beleggers en belanghebbenden om veranderingen op grote schaal mogelijk te maken. In 2020 vertegenwoordigden dergelijke samenwerkingen bijna 40% van het totale engagement; een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Kristi Mitchem, CEO van BMO Global Asset Management: “Door de economische onrust en de sociale beroering die de pandemie teweeg heeft gebracht, staan de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid op lange termijn bovenaan de wereldagenda. Het toegenomen publieke bewustzijn van sociale ongelijkheid, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit zet wereldleiders onder druk om snel in actie te komen. Beleggers hebben een centrale rol te spelen in het stimuleren van deze actie. Ze kunnen via de allocatie van kapitaal en betrokkenheid bij bedrijven positieve verandering aanmoedigen.”

Daarnaast kunnen beleggers door met één stem te spreken hun bezorgdheid doeltreffender kenbaar maken aan bedrijven, vervolgt Mitchem. “Zo winnen ze aan macht en legitimiteit vanuit het perspectief van het bedrijfsmanagement. Samenwerkingsverbanden kunnen niet alleen het engagementsucces vergroten, maar ook kennis en vaardigheden helpen opbouwen. Dat is van cruciaal belang vanwege de toenemende complexiteit van opkomende en elkaar overlappende ESG-risico's en megatrends.”

Mitchem: “Hoewel ook een-op-een dialogen met bedrijven essentieel blijven, zijn bredere partnerschappen en samenwerking van cruciaal belang om ambitieuze doelstellingen waar te maken. Om de routekaart naar een duurzamere toekomst tegen 2030 te verwezenlijken via de SDG’s, moeten we de vaardigheden en ervaring van alle stakeholders benutten en zo onze collectieve stem versterken."