Navbar logo new
De wereldwijde stand van zaken van duurzaam (fonds)beleggen
Calendar21 Apr 2021
Thema: ESG
Fondshuis: Schroders

In de EU is het al duurzaam beleggen wat de klok slaat, met nieuwe verregaande regelgeving. Maar hoe is de situatie elders in de wereld. In een uitvoerig rapport biedt Schroders diepgaand inzicht in de ontwikkelingen op het Amerikaanse continent, in de regio Azië-Pacific en in Europa. De andere markten gebruiken de EU als inspiratiebron en volgen op de voet. De ontwikkelingen in Azië gaan snel, zelfs in de VS is het tempo hoog.
Andrewhoward
Andrew Howard
‘Duurzaamheid' is geen Europese modegril, het kan het nieuwe normaal worden, schrijven Andy Howard, hoofd duurzame beleggingen en Anastasia Petraki, hoofd beleidsonderzoek bij Schroders. Met als extra: in de bijlage een overzicht hoe de verkopen van actieve en passieve ESG-fondsen zich heeft ontwikkeld over de laatste vijf jaar, in de verschillende regio’s.

Duurzame financiering is geen Europese modegril

Het duurzaamheidsbeleid verschilt per regio, waarbij sommige landen en regio’s de nadruk leggen op regulering en andere meer heil in organische groei zien. Duurzaamheidsbeleid kan bijvoorbeeld beginnen met een overheid die als doel stelt om de CO2-uitstoot te verminderen. Al snel volgt een actieplan waarin wordt uiteengezet wat er in de reële economie moet veranderen om dit doel te bereiken en een plan hoe de financiële sector kan helpen bij het financieren van de transitie. Dat heet duurzame financiering.

Schroders heeft een bredere visie op duurzaamheid. Duurzaamheid is het resultaat dat wordt bereikt door milieu-, sociale en bestuursrisico's te koppelen aan investeringsbeslissingen en kapitaalallocatie. Hierdoor kunnen de doelstellingen van de beleggingssector worden afgestemd op de bredere beleidsagenda.

Groei trekt aan

De wereldwijde fondsenmarkt verschuift steeds meer in de richting van duurzaamheid. Dit is terug te zien in de (vrij recente) sterk groeiende vraag naar ESG-fondsen. In slechts vijf jaar (2016 - 2020) is het beheerde vermogen in ESG-fondsen meer dan verdubbeld. Hoe opmerkelijk deze stijging ook is, de realiteit is dat het ESG-deel van de markt nog vrij klein is. Eind 2020 bedroeg het slechts 4% van het fondsvermogen wereldwijd. Dit laat het enorme groeipotentieel zien dat nog steeds bestaat.

Beleggers willen meer transparantie

Duurzaam beleggen is de afgelopen jaren enorm gegroeid, net als de aandacht van toezichthouders. Dat is geen verrassing voor Schroders. Beleggers hebben behoefte aan meer transparantie en een beter begrip van de duurzame beleggingsmogelijkheden. Ze hebben duidelijkheid nodig over de doelen en strategieën die fondsmanagers hanteren en over manieren om hun prestaties bij te houden. Velen willen ook steeds meer weten welke impact hun investeringen hebben. Daarom investeert Schroders in de ontwikkeling van eigen tools, zoals SustainEx, om de duurzaamheid van investeringen te meten en hun milieu- en sociale impact te kwantificeren.

Regulering en organische groei gaan hand in hand

De vraag naar duurzame beleggingen groeit. Is het misschien beter om de duurzame investeringsmarkt organischer te laten groeien? Gezien de noodzaak om klimaatverandering aan te pakken pleit Schroders voor regelgeving die organische groei van de markt aanjaagt.

  • Klimaatverandering is een wereldwijd probleem, dat niet vanzelf verdwijnt. Daarom is een aantal succesfactoren belangrijk:
  • Regelgeving dient zorgvuldig te worden opgesteld, zinvol geïmplementeerd en ondanks de urgentie niet te worden overhaast
  • Wereldwijde afstemming is belangrijk om dubbele en overlappende wetgeving te vermijden
  • Onderwijs op het gebied van duurzaamheid is cruciaal
  • Regeringen moeten zich naast duurzame financiering concentreren op het ontwikkelen van industriebeleid. Deze twee zijn complementair.
  • Langetermijnplanning en consistent beleid voor opeenvolgende regeringen is belangrijk

    Duurzaam als het nieuwe normaal

    Volgens Andy Howard trachten overheden over de hele wereld proberen de uitdaging aan te pakken, maar zij hanteren verschillende benaderingen voor de implementatie en er zullen daarom verschillen in regelgeving zijn tussen de regio's. Daarom vindt hij het belangrijk om een langetermijnvisie te hanteren.

    Schroders zegt in gesprek te gaan met beleidsmakers en haar standpunten en zelfs zorgen naar voren te brengen waar dat nuttig is. Regelgeving moet geen antwoord voorschrijven maar een kader scheppen dat innovatie en keuzevrijheid laat. Maar Schroders ondersteunt de beweging om “duurzame beleggingen” tot het nieuwe normaal te maken.

    Ondanks zijn groei bevindt duurzaam beleggen zich nog in zijn tienerjaren. Belangrijk is dat het niet bij retoriek blijft, maar tot actie overgaat. En klanten moeten de voordelen van duurzaam beleggen gaan inzien.