Navbar logo new
Onderzoek Invesco: Institutionele belegger verwacht dat ‘next generation’ techbedrijven in VS de benchmark Nasdaq-100 zullen verslaan
Calendar07 May 2021
Fondshuis: Invesco

Uit nieuw onderzoek1 in opdracht van vermogensbeheerder Invesco is gebleken dat een meerderheid (58%) van de Europese institutionele beleggers denkt dat de Nasdaq Next Generation 100 Index het in de komende drie jaar beter zal doen dan de Nasdaq-100.

Hiervan acht meer dan een kwart (29%) dit zelfs zeer waarschijnlijk. De Nasdaq Next Generation 100 index, die in augustus vorig jaar werd gelanceerd, biedt een gerichte blootstelling aan de 101e tot 200e grootste bedrijven die in aanmerking komen voor notering in de Nasdaq index.

Ruim 60% van de ondervraagden in de enquête is het erover eens dat de technologiehausse nog maar net begonnen is en dat de bedrijven in de Next Generation-index het best gepositioneerd zijn om daarvan te profiteren. Iets meer dan de helft (54%) zegt dat de bedrijven in de index het potentieel hebben om aanzienlijk beter te presteren dan de bedrijven in de Nasdaq-100, aangezien ze kleiner van omvang zijn.

Over het geheel genomen zegt vier vijfde (81%) dat de Nasdaq Next Generation 100 Index een populaire belegging zal zijn voor institutionele beleggers; 13% daarvan verwacht zelfs dat het zeer populair zal zijn. Bedrijven die in de Nasdaq Next Generation 100 index zijn opgenomen zijn onder meer AstraZeneca, Beyond Meat, Citrix Systems, CrowdStrike, Etsy, First Solar, SS&C Technologies, Take-Two Interactive en Yandex.

De maximale weging voor een aandeel in de index is vastgesteld op 4%. Het aandeel met de zwaarste weging, Crowdstrike, is momenteel goed voor 2,3% van de index. De grootste sectoren die momenteel vertegenwoordigd zijn, zijn technologie, consumptiegoederen, gezondheidszorg, industrie en telecom.

Positief over Amerikaanse techbedrijven

Uit de enquête van Invesco blijkt ook dat Europese institutionele beleggers positief blijven over de Nasdaq-100 index. Voor de komende drie jaar verwacht meer dan een derde (37%) van de respondenten dat de Nasdaq100 het 'aanzienlijk' beter zal doen dan de vorige drie jaar, terwijl nog eens 48% zegt dat de Nasdaq-100 het 'iets' beter zal doen. Slechts 4% denkt dat de index slechter zal presteren. Zo'n 61% van de respondenten zegt dat ook de bedrijven in de Nasdaq-100 index blijven zorgen voor echte innovatie en zullen doorgaan met het creëren van nieuwe producten, diensten en markten.

Christopher Mellor, Head of EMEA ETF Equity and Commodities Product Development bij Invesco zei: "Bedrijven die genoteerd zijn aan de Nasdaq-100, zoals Amazon, Alphabet, Microsoft, Tesla en Zoom, hebben het afgelopen decennium een groot deel van de markten gedomineerd - en doen dat nog steeds. Via de Nasdaq Next Generation 100 Index kunnen beleggers blootstelling krijgen aan een nieuwe generatie snelgroeiende, dynamische, op technologie gerichte bedrijven, die het volgende decennium zouden kunnen domineren. Het is niet verwonderlijk dat institutionele beleggers hier sterke groeikansen zien.”

Institutioneel gebruik ETFs in de lift

"Uit onze enquête bleek ook dat driekwart van de respondenten verwacht dat de populariteit van ETF’s zal toenemen onder institutionele beleggers die willen beleggen in technologiebedrijven zoals die op de Nasdaq Next Generation 100 genoteerd staan. Naar onze mening zijn ETF's een zeer efficiënte, kosteneffectieve (?) manier om blootstelling te krijgen aan dergelijke marktsegmenten. Wij zijn ervan overtuigd dat zij voor veel beleggers het voorkeursinstrument zullen worden".