Navbar logo new
Opkomende markten: een ontkoppeling die aanzet tot voorzichtigheid
Calendar08 Jun 2021
Fondshuis: DNCA Investments

Vaccinatieprogramma’s komen op dreef in het Westen. Elke toegediende dosis versterkt het gezondheidsbolwerk tegen de onzichtbare agressor, maakt de geleidelijke heropening van de economieën minder riskant en voedt de hoop op een terugkeer naar de normale situatie. De grote internationale ontmoetingen worden hervat in juni, zowel politiek (voor het eerst sinds zijn verkiezing bezoekt Joe Biden Europa voor een reeks topontmoetingen: G7, NAVO, klimaat …) als sportief met het EK voetbal.

Thomas planell
Thomas Planell
In de aanloop naar de gemeentelijke en presidentiële verkiezingen in Frankrijk concentreert het Franse politieke debat zich opnieuw op de meer traditionele onderwerpen groei en veiligheid, terwijl de populariteit van Emmanuel Macron verbetert. Dankzij zijn paternalistische ommezwaai lijkt de president populairder dan Nicolas Sarkozy en François Hollande in deze fase van de vijfjarige ambtstermijn.

Bij de Franse bedrijven staat het vertrouwen van de financiële directies op het hoogste niveau in drie jaar. De CAC40 index trekt zich op aan dit positieve klimaat en knoopt opnieuw aan met de records van de jaren 2000, zonder echter volledig toe te geven aan euforie.

Sinds twaalf maanden boeken de aandelenmarkten vooruitgang in lijn met de resultaatverwachtingen, een vrij ongewoon rationeel gedrag dat doet denken aan een voorbeeldig kind dat toch nog wat kattenkwaad in petto heeft … De huidige rust zou wel eens gevolgd kunnen worden door een turbulente periode mocht de gezondheidssituatie in Azië verder verslechteren. De regio wordt geconfronteerd met een opstoot van besmettingen tot het hoogste niveau sinds de piek van de pandemie: na India is het de beurt aan Japan, Singapore, Maleisië, Thailand, Taiwan en Vietnam om nieuwe beperkende maatregelen aan te kondigen.

De PMI-indicatoren lijken erop te wijzen dat de industriële activiteit in de opkomende markten achteruitgaat, terwijl ze in de ontwikkelde landen juist versnelt. Deze industriële ontkoppeling zou de logistieke spanningen kunnen doen toenemen. Die staan in de Verenigde Staten al op hun meest nadelige niveau sinds de Jom Kipoer-oorlog en het daaropvolgende embargo in 1973.

Europa blijft overigens niet gespaard: Zwitserland, Oostenrijk, Nederland en Zweden hebben het over nog meer gespannen voorwaarden dan de ondervraagde Amerikaanse aankoopdirecteurs.

Historisch gezien compenseren de opkomende markten hun neiging om crises te versterken met meer dynamische herstelfases dan die van de ontwikkelde landen. Deze relatie is sinds begin dit jaar minder afgebrokkeld door een minder snelle uitrol van vaccins. Gezien hun toenemende gewicht in het mondiale bbp en de afhankelijkheid van de wereld van hun productiecapaciteit, staat of valt een scenario van duurzaam wereldwijd herstel met de betrokkenheid van de ontwikkelingslanden. Hoe fors ze vorig jaar ook hebben bijgedragen aan het economisch herstel, zo zwaar zouden ze daarentegen dit jaar kunnen wegen op de bevestiging ervan …