Navbar logo new
Capital Group: Voor Japanse aandelen heeft een actieve benadering de voorkeur
Calendar08 Jun 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Capital Group

De dominantie van passieve activa op de Japanse aandelenmarkt heeft geleid tot prijsinefficiënties, en actieve beleggers kunnen daarvan profiteren, zegt investment director Christophe Braun van Capital Group in ‘Why active investing is an attractive approach for Japanese equities’.

De waardering van Japanse aandelen oogt aantrekkelijk in vergelijking met andere ontwikkelde markten. Kijkend naar de 12-maands koers-winstverwachting, is de TOPIX aanzienlijk goedkoper dan de S&P 500 en staat ze min of meer op gelijke voet met de MSCI Europe Index.

Qua koers-boekwaarde lijken Japanse aandelen zelfs nog aantrekkelijker, waarbij de TOPIX aanzienlijk goedkoper is dan zowel de S&P 500 als de MSCI Europe index. Deze lagere waarderingen kunnen een goed instapmoment vormen voor internationale beleggers die hun aandacht nu pas richten op de Japanse aandelenmarkt, aldus Capital Group.

Het Japanse aandelenlandschap wordt gedomineerd door passief beheerde activa, getuige hun beheerd vermogen van 611 miljard USD tegenover 132 miljard USD voor actief beheerde fondsen. Internationale beleggers kiezen daarbij vaak voor passieve fondsen die de MSCI Japan Index en de FTSE Japan Index volgen, en zo de large en mid-cap segmenten van de Japanse aandelenmarkt repliceren.

“Maar zo lopen ze mogelijke beleggingskansen mis in de small- en mid-cap segmenten met hogere groeivooruitzichten”, schrijft Christophe Braun. “Dezelfde beleggers worden ook blootgesteld aan een hogere volatiliteit omdat het large-cap segment doorgaans het meest cyclische deel van de markt is. Large caps zijn gevoeliger voor factoren zoals valutabewegingen en internationale handelsspanningen. Bovendien is de MSCI Japan Index door zijn hogere liquiditeit gevoeliger voor het internationale beleggerssentiment.”

Maar ook de passieve fondsen die een all-cap index volgen, hebben hun beperkingen. “De meest kritieke factor zijn de kosten, aangezien passieve TOPIX-fondsen doorgaans hogere beheerkosten in rekening brengen door de extra inspanningen en tijd die nodig zijn om een groter beleggingsuniversum te repliceren. Dit kan ten koste gaan van het totale rendement, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor beleggers.”

Gezien de complexiteit van passief beleggen in Japanse aandelen is actief beleggen een alternatief voor beleggers om het potentieel van de Japanse aandelenmarkt aan te boren, argumenteert Christophe Braun. “Door de dominantie van passief beheerde activa kent de Japanse markt een aantal inefficiënties, wat het een vruchtbare jachtgrond maakt voor actieve beheerders. Zeker voor beheerders die niet alleen de large-cap ruimte bestrijken, maar ook de small- en mid-cap bedrijven.”

“Met name in dat laatste segment kunnen actieve beheerders een groot verschil maken. Niet alleen worden deze bedrijven minder gevolgd door mainstream-indices, veel internationale vermogensbeheerders beschikken ook niet over voldoende diepgaand onderzoek om bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie te volgen.”